21 bijzondere steden in Europa waar je hart sneller van gaat kloppenWat zijn nou écht bijzondere steden in Europa? Niet alleen de grote namen, maar juist die plekken met karakter, sfeer en een ziel. Ik ben op zoek gegaan naar steden waar je verwonderd raakt, waar je camera overuren draait en waar je soms zelfs een beetje stil van wordt. Van het kleurrijke Riga tot het mysterieuze Sarajevo, van het creatieve Bristol tot het stoere Reykjavik – dit zijn geen standaard stedentrips, dit zijn plekken die je bijblijven. Steden waar je niet alleen iets komt zien, maar vooral iets komt voelen.

Ik neem je mee langs 21 steden in Europa die mij stuk voor stuk hebben verrast, geraakt of geïnspireerd. Natuurlijk met persoonlijke tips, fotogenieke plekjes en praktische info. En wie weet… zit jouw volgende reisbestemming er wel tussen.

Lees ook: Zo vind je de beste en goedkoopste huurauto voor je volgende reis

Inhoudsopgave

1.⁠ ⁠Delft, tussen grachten, kunst en gezelligheid

Delft is voor mij een soort geheime mini-stad. Alles wat je zoekt in een Nederlandse stad vind je hier: grachten, historie, fijne pleinen, maar dan zonder de massa. Het voelt intiem, persoonlijk. De stad ademt Vermeer en Delfts Blauw, maar heeft ook een jonge, levendige vibe door de studenten. Een bezoek aan Delft is voor mij een thuiswedstrijd: ik woon er vlakbij. Regelmatig dwaal ik door de Delftse grachten om sfeer te proeven en foto’s te maken.

Wat je zeker niet mag missen

Begin bij de Markt, waar je de Nieuwe Kerk in kunt voor een uitzicht over heel Delft. Bezoek het Vermeer Centrum (vroeger was dit een school, ik werkte in dat gebouw!) en wandel daarna zonder plan door de kleine steegjes. Mijn favoriete fotospot? De Oostpoort als de zon net opkomt. Lees hier meer over de meest fotogenieke plekken in Delft.

Praktisch voor je bezoek

Delft ligt tussen Rotterdam en Den Haag en is supermakkelijk bereikbaar met de trein. Alles is op loopafstand, dus je hebt geen OV nodig. Perfect voor een dag, maar blijf gerust slapen en kies voor slow travel.

Overnachten in Delft

Er zijn genoeg plekken in Delft waar je goed kunt overnachten. Zo tip ik bijvoorbeeld het WestCord Hotel in Delft, net iets buiten het centrum (1,5 km), en daardoor relatief goedkoop. Ibis Styles Delft ligt juist weer in het centrum en prijs/kwaliteit ook goed. Het Hampshire hotel kun je ook kiezen, dit ligt weer dicht bij het Delftse Hout, een mooi natuurgebied waar je kunt wandelen. Liever in de buurt van het station? Dan is The Social Hub een prima plek. Wie geen specifiek budget in gedachten heeft, maar gewoon iets bijzonders wil kan ik Hotel de Plataan, Hotel Arsenaal of het Grand Museum Hotel aanraden.

Tip: Boek een rondwandeling door Delft met een gids

De Oostpoort in Delft

2.⁠ ⁠Krakau, verrassend gezellig en historisch

Krakau heeft me diep geraakt. Het is een stad met lagen, schoonheid en oorlogstragiek liggen hier dicht bij elkaar. Het oude centrum is sprookjesachtig, maar wat Krakau écht bijzonder maakt, is de geschiedenis die overal voelbaar is.

Wat je zeker niet mag missen

De Rynek Główny (Grote Markt) is het kloppend hart, maar ga ook zeker naar Kazimierz, de oude Joodse wijk vol street art en alternatieve cafés. En ja, Auschwitz ligt vlakbij. Een bezoek daaraan is confronterend, maar belangrijk. Geen enkel oorlogsboek dat je hierna nog leest zal hetzelfde zijn als je hier hebt rondgelopen. Ga daarna weer even ontspannen in de stad. Lees hier alles over de bezienswaardigheden en tips in Krakau.

Praktisch voor je bezoek

Vliegen op Krakau is goedkoop, en de stad is verrassend betaalbaar. Hier kun je ontzettend goed uit eten voor een schappelijke prijs. Het openbaar vervoer werkt goed, maar het centrum is het mooist te voet. Alles in aan te lopen.

Overnachten in Krakau

Krakau is 10 uur rijden en ook als je gaat vliegen ben je wel even onderweg. Geen stad dus voor een dagje, hier wil je een paar dagen overnachten. Ik kan hotel Ester aanraden, in de Joode wijk Kazimierz. Wij hebben hier een heerlijk verblijf gehad.

Praktische tips Krakau

3.⁠ ⁠Aarhus, de meest relaxe stad van Denemarken

Kopenhagen is leuk, maar Aarhus heeft mijn hart gestolen. Deze stad voelt jong, creatief en tegelijkertijd heel ontspannen. Je zit hier aan zee, tussen bossen, en toch in een moderne stad vol cultuur. Hier kun je je prima een paar dagen vermaken.

Wat je zeker niet mag missen

ARoS, het moderne kunstmuseum met de regenboogpanorama bovenop, is een must. Ik had deze al een poosje op mijn wishlist staan en werd niet teleurgesteld: prachtig museum! Slenter daarna door de Latijnse wijk vol designwinkels en koffiebarretjes, en neem vooral ook even de tijd voor de foodhallen. Een andere tip is het openluchtmuseum Den Gamble By, wat gewoon in het centrum ligt. Sprookjesachtig mooi! Loop daarna ook nog even binnen bij de Botanische Tuin, die er praktisch naast ligt.

Praktisch voor je bezoek

Aarhus is makkelijk bereikbaar via Kopenhagen of Billund. Wij vlogen zelf rechtstreeks op Aalborg (ook een leuke stad trouwens) en gingen vanaf daar met de trein een dagje naar Aarhus. Hier lees je alles over de meest instagrammable plekken in Aarhus.

Overnachten in Aarhus

Overnachten in Aarhus is een goed idee, al was het alleen maar om uitgebreid alle leuke restaurants te kunnen uitproberen. Het zijn er teveel om op te noemen, maar wie van lekker eten houdt zit hier goed. Leuke accommodaties zijn bijvoorbeeld Roberta’s Society Aarhus (een mooi designhotel), Radisson Blu Scandinavia hotel Aarhus, Hotel Atlantic of Radisson Red Aarhus. Ze liggen allemaal op loopafstand van het centrum en de belangrijkste bezienswaardigheden in Aarhus.

 

den gamble by instagrammable aarhus

4.⁠ ⁠Málaga – Zonnig en cultureel in één

Málaga verraste me. Ik dacht: strandstad, tapas, toeristen. Maar er zit veel meer in. De stad heeft een indrukwekkend historisch centrum, een bruisende kunstscene (dankzij Picasso) en een relaxte vibe. En het licht, dat gouden licht! Dat maakt het heerlijk om hier met je camera op pad te gaan.

Wat je zeker niet mag missen

Een fietstour door de oude stad, de haven en langs het strand is een goed idee! Je komt direct langs alle bezienswaardigheden en hoort leuke weetjes over de stad. Bezoek in ieder geval het Alcazaba voor een mix van historie en uitzicht. Loop daarna door naar de kathedraal en duik zeker ook het Centre Pompidou in aan de haven. En neem de tijd om gewoon rond te slenteren en te verdwalen in de smalle straatjes van het oude centrum. Lekker eten kun je er ook, dus pak af en toe even een terrasje om te ontspannen. Kijk hier voor alle tips voor een geslaagde stedentrip naar Malaga.

Praktisch voor je bezoek

Málaga is goed bereikbaar met directe vluchten die je bijvoorbeeld boekt bij Transavia. Het centrum is perfect te voet te verkennen. Wil je meer van Andalusië zien? Málaga is ook een fijne uitvalsbasis voor dagtrips naar Ronda of Mijas, maar dan heb je wel een huurauto nodig.

Overnachten in Malaga

Vanwege de gezelligheid is Malaga een stedentrip voor meerdere dagen. Overnachten is dan ook een must. Ik kan Boutique hotel Soho Los Naranjos
van harte aanraden. En meteen nog een extra tip: ga ook even kijken bij wijnbar Anyway.

Strand Malaga stad

5.⁠ ⁠Valletta – De gouden stad van Malta

Valletta voelt als een openluchtmuseum, maar dan levendig. Elke straat is een ansichtkaart: gouden zandsteen, balkonnetjes in pasteltinten en uitzicht op dat blauwe, blauwe water. De stad is compact, maar bomvol karakter. En het licht hier is écht magisch. Valletta is een stad vol sfeer en gezelligheid. Een ideale plek voor een bijzondere stedentrip!

Wat je zeker niet mag missen

De Upper Barrakka Gardens voor het mooiste uitzicht over de haven. Zorg dat je er om 12.00 uur of om 16.00 uur bent, zodat je ook de traditionele kanonschoten kunt zien. Bezoek ook het Grandmaster’s Palace en de St. John’s Co-Cathedral. Deze zijn van buiten sober, van binnen een barok feestje. En loop even door naar de Triton Fontein, hèt herkenningspunt van de stad. Pik zeker ook Underground Valletta mee, het is niet te geloven wat zich in die ondergrondse gangen heeft afgespeeld! ’s Avonds is het heerlijk dwalen door de smalle straatjes en lokale wijn drinken op een klein terrasje. Je kunt deze UNESCO stad als een pro verkennen met deze stadswandeling door Valletta.

Praktisch voor je bezoek

Valletta ligt op een schiereiland en is het makkelijkst bereikbaar met de ferry vanaf Sliema. Of gewoon met een huurauto. Parkeren kan aan het begin van de stad. Alles is op loopafstand. Je hebt eigenlijk geen auto nodig als je alleen de stad verkent.

Overnachten in Valletta

Jaaa hier wil je zeker overnachten! Van de Maltese gezelligheid krijg je immers nooit genoeg. Dat gaat tot in de late uurtjes door, als je wil. Tips voor leuke accommodaties zijn: The Iconic Terrace VallettaThe Barrister of Luciano Valletta Studio. Stuk voor stuk hele leuke plekjes.

Stars Triq Sant' Orsla Valletta

6.⁠ ⁠Ljubljana – Kleurrijk, charmant en verrassend rustig

Ljubljana is zo’n stad die niemand echt op z’n lijstje heeft staan, totdat je er geweest bent. Alles klopt hier: de kleurrijke gebouwen, de rivier die zich door het centrum slingert, de markthal, het kasteel. En toch voelt het nooit druk of toeristisch. Heerlijk. Het is dan ook niet voor niets dat ik er al twee keer ben geweest en dat vast nog vaker gaat gebeuren.

Wat je zeker niet mag missen

Het uitzicht vanaf het kasteel is een klassieker, maar loop ook eens over de Drakenbrug en langs de markt. De sfeer in de stad is ontspannen en creatief. En als je net als ik houd van fotografie: hier vind je op elke straathoek kleur en karakter. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Ljubljana.

Praktisch voor je bezoek

Ljubljana is goed te combineren met een roadtrip door Slovenië. De stad is klein, dus je hebt aan twee dagen genoeg. En alles is heerlijk overzichtelijk en groen. Daarna kun je het land nog verder gaan ontdekken!

Overnachten in Ljubljana

Een of twee nachtjes in deze fijne stad is ideaal. Ik kan twee opties adviseren, al zijn er vast nog veel meer leuke plekjes: Zois Apartments (in het stadscentrum) & Royal Vega Apartment (in het stadscentrum).

restaurantjes ljubljana

7.⁠ ⁠Oslo, scandinavisch stoer met een creatieve twist

Oslo is een stad van contrasten. Je vindt er ruige natuur én hypermoderne architectuur. Toen ik er was, voelde ik me steeds heen en weer getrokken: van rust en ruimte langs het fjord naar creatieve hotspots en street art in voormalige industrieterreinen. Oslo is geen stad die zich in één keer geeft en dat maakt ‘m zo interessant.

Wat je zeker niet mag missen

Begin bij de Opera aan het water, je kunt er letterlijk bovenop lopen. Ook handig voor een workout. Ga dan naar Grünerløkka, de creatieve wijk vol street art, vintagewinkels en koffietentjes. Er is daar zelfs een heuse waterval te vinden, gewoon middenin de stad: Nedre Foss. In het Munch museum hangt “de Schreeuw” en in de wijk Sørengautstikkeren  vind je een natuurlijk zwembad met de naam Sørenga Sjøbad. Durf jij een duik te nemen in het fjord? Blijf je wat langer in Oslo? Pak de boot naar het eiland Hovedøya voor een picknick met uitzicht over de stad of maak een mooie natuurwandeling op één van de eilanden.

Praktisch voor je bezoek

Oslo is prijzig, daar moet je op voorbereid zijn. Maar met een Oslo Pass kun je veel besparen. De stad is superveilig, schoon en goed geregeld, typisch Scandinavisch.

Overnachten in Oslo

Het is lastig kiezen in welke wijk je nu het beste overnacht in Oslo, want er zijn zoveel leuke plekken! Ik heb zelf goede ervaringen met het Scandic Hotel Byporten. Hier kun je parkeren bij het hotel en het is middenin het centrum. Ook het Thon Hotel Opera en Thon Hotel Rozenkrantz zijn aanraders. Hoef je niet op je budget te letten? Dan zou ik voor Hotel Bristol gaan. Een heel bijzonder hotel op een perfecte locatie.

Oslo winterbestemming

8.⁠ ⁠Reykjavik, kleurrijk en ruig aan de rand van de wereld

Reykjavik is klein, eigenwijs en vol karakter. Het is geen klassieke stedentripbestemming, maar juist daarom vind ik het zo boeiend. De stad is kleurrijk, de mensen creatief, en je voelt dat je hier écht aan de rand van Europa zit. En dan die achtergrond: vulkanen, zee, en lucht die continu verandert. De frisse lucht. IJsland is sowieso een grote favoriet van mij, ik kom er ieder jaar wel een keer.

Wat je zeker niet mag missen

Hallgrímskirkja is het herkenningspunt van de stad. Neem de lift naar boven voor uitzicht over de gekleurde huisjes. Ook de Sun Voyager kent iedereen. Wandel langs de haven, het Tjörnin park, duik een kunstgalerie in of warm op in een lokaal zwembad met geothermisch water. Hier vind je een hele lijst met hot pools in IJsland. Als je het Noorderlicht wil zien is Grótta een goede plek met weinig omgevingslicht. Reykjavik is het begin van een groter IJslands avontuur, maar zeker ook een bestemming op zich.

Praktisch voor je bezoek

Reykjavik is goed bereikbaar met directe vluchten. Veel mensen huren hier een auto om het eiland te verkennen, maar ook zonder kom je met excursies en shuttles al ver. Hotels zijn duur, dus vroeg boeken loont. Lees hier welke dagtrips je kunt maken vanuit Reykjavik.

Overnachten in Reykjavik

Ik ben al een keer of zes in Reykjavik geweest, dus ik heb op aardig wat verschillende plekken overnacht. Voor mij zijn er twee toppers: Reykjavik Treasure B&B en Hotel Frón. Allebei hele fijne plekken, waarbij de eerste een echt oud authentiek IJslands huisje is en wat persoonlijker. Hotel Frón ligt wat meer centraal.

winter in Reykjavik

9.⁠ ⁠Venetië, tussen verdwalen en verwonderen

Venetië is magisch. Ja, het is druk. Ja, het is toeristisch. Maar als je een beetje van de gebaande paden afwijkt, ontdek je een andere kant van de stad: stille steegjes, verstilde pleinen, een verlaten bruggetje met uitzicht op het water… Het is er allemaal. Ik kreeg er geen genoeg van met mijn camera en had nog wel veel langer willen blijven. Een leuke tip is om alle 8 de eilanden van Venetië eens te bezoeken. Zo zie een heel ander stuk dan de meeste toeristen!

Wat je zeker niet mag missen

Het San Marcoplein en de Basiliek zijn natuurlijk iconisch, maar mijn tip: ga juist de achterafstraatjes in waar het heerlijk rustig is. Of neem een vaporetto naar Burano. Dat eiland met z’n felgekleurde huisjes is een droom voor fotografen. En ga zeker ook eens vroeg in de ochtend op pad, als de stad nog stil is.

Praktisch voor je bezoek

Vliegen op Venetië is makkelijk, en vanaf het vliegveld kun je met de boot (!) naar de stad. Met de auto kan natuurlijk ook, maar parkeer wel buiten de stad. Binnen Venetië verplaats je je te voet of per vaporetto. Laat Google Maps los, verdwalen hoort erbij.

Overnachten in Venetië

Wil je een plekje in het centrum, dan betaal je een stuk meer dan wanneer je elke dag met de bus gaat. Ik heb allebei een keer gedaan en ja, als ik mag kiezen zit ik het liefst in de stad zelf. Dat scheelt namelijk veel tijd met heen en weer reizen. Hotel Gorizia a La Valigia en Foresteria Levi zijn prima accommodaties in het centrum.

Heb je het budget niet om daarvoor te kiezen, dan zit er in de buurt een leuke camping met stacaravans: Dei Fiori Camping Village. Vanaf hier kun je rechtstreeks met de boot naar het centrum van Venetië.

gondels venetie

10.⁠ ⁠Parijs, romantisch, rauw en altijd fotogeniek

Parijs voelt voor mij als een eeuwige ontdekkingstocht. Elke keer dat ik er kom, zie ik iets nieuws. Natuurlijk is er de romantiek. De Seine, de Eiffeltoren, Montmartre , maar er is ook dat rauwe randje, zeker als je de toeristische paden durft te verlaten. Parijs leeft. Altijd. De laatste keer dat ik er was heb ik de leukste straatjes van Parijs bezocht. Ik doe ook iedere keer één of twee musea, want die zijn er zoveel, dat je ze nooit tijdens één bezoek allemaal kunt zien.

Wat je zeker niet mag missen

Montmartre blijft mijn favoriete wijk, de sfeer, de trappen, het uitzicht bij Sacré-Cœur. Maar ook het Canal Saint-Martin is een heerlijke plek voor een picknick. En le Marais, de hipste wijk van Parijs wat mij betreft. De leukste winkels vind je daar. Qua fotografie? Parijs is een speeltuin: van klassieke gevels tot reflecties in regenplassen. Kruip in de huid van Henri Cartier-Bresson en wacht op dat “beslissende moment”.

Praktisch voor je bezoek

Parijs is makkelijk bereikbaar met de trein. De stad is groot, maar goed te doen met de metro. Met de auto kan natuurlijk ook, op zondag is het overal op straat gratis parkeren. Plan niet te veel op één dag, laat ruimte om gewoon te wandelen en te kijken.

Overnachten in Parijs

Overnachten in de lichtstad Parijs voelt als een sprookje. In het centrum betaal je vaak wel de hoofdprijs, dus ik wijk meestal uit naar een buitenwijk. De laatste keer was dat Montmartre-Nord, waar ik in het ibis Styles Paris Montmartre Nord verbleef. Met een kwartiertje lopen naar Montmartre vond ik dat een fijne plek. De auto kon ik dichtbij op straat kwijt.

leuk straatje parijs met zicht op de eiffeltoren

11.⁠ ⁠Berlijn, creatief, hip en vol verhalen

Berlijn is geen schoonheid in klassieke zin, maar juist daardoor vind ik het zo fascinerend. Alles hier vertelt een verhaal: de muur, de straatkunst, de wijken die zichzelf opnieuw hebben uitgevonden. De stad is rauw, creatief, vrij en dat voel je in alles. En hip. Dat ook. Het stikt er van de trendy restaurants en winkels.

Wat je zeker niet mag missen

Fietsen langs de Berlijnse Muur (de East Side Gallery is indrukwekkend), koffie drinken in Prenzlauer Berg, street art spotten in Kreuzberg. En een tip voor wie van geschiedenis houdt: de Gedenkstätte Berliner Mauer is indrukwekkend en aangrijpend. Ik was er in de zomer en heb alles op de fiets gedaan. Die huurde ik bij een fietsenwinkel om de hoek bij het hotel. Ideaal om zo de stad te verkennen.

Praktisch voor je bezoek

Berlijn is enorm, dus OV is je beste vriend. Alles te voet zien lukt niet. Neem de tijd, twee dagen is echt te weinig. En kies je wijk slim uit, afhankelijk van wat je zoekt: alternatief, historisch of juist lekker hip. Ik was er in de zomer en heb dus alles op de fiets gedaan. Heel handig om zo de stad te ontdekken, je ziet meer dan met het OV.

Overnachten in Berlijn

Berlijn is heel groot dus een echt strategische plek om te overnachten kan ik eigenlijk niet noemen. Zit je aan de ene kant, dan is de andere kant weer best ver weg en vice versa. Hotel Adlon Kempinski is een goede optie. Het Adelante Boutique hotel ook. Wie van design houdt kiest voor het Mandala Berlin.

winter in berlijn

12.⁠ ⁠Edinburgh, mysterieus, middeleeuws en magisch groen

Edinburgh voelde voor mij als een stad uit een fantasyboek. De donkere steegjes, de kasteelrots, de mist die soms zomaar opduikt… het heeft iets mysterieus. Tegelijkertijd is het een bruisende studentenstad, met levendige pubs en vriendelijke mensen. Ik ben er nu twee keer geweest en merkte dat ik de tweede keer meer ruimte had om wat meer onbekende, maar hippe wijken te bezoeken, zoals Dean Village en Stockbridge.

Wat je zeker niet mag missen

De Royal Mile is toeristisch, maar onmisbaar. Beklim Arthur’s Seat voor een waanzinnig uitzicht (en de wind in je haren), en verdwaal in de steegjes van de oude stad. ’s Avonds een whisky proeven in een traditionele pub maakt het plaatje compleet. Er is nog veel maar dan dat, zo kun je er ook naar Portobello Beach en wist je dat veel musea gratis zijn? Lees hier alles over Edingburgh.

Praktisch voor je bezoek

De stad is overzichtelijk en goed te belopen. Het weer is grillig, dus laagjes zijn je beste vriend. En neem een goede jas mee, zelfs in de zomer kan het fris zijn. Goed wandelschoenen zijn ook een must, zeker als je ook wat buitenwijken wil bezoeken.

Overnachten in Edinburgh

Aangezien Stockbridge wat mij betreft de leukste wijk van Edinburgh is, zou ik adviseren om daar een accommodatie te zoeken. Deze wijk voelt een beetje als het Parijs van Edinburgh. Tips voor leuke plekken om te verblijven zijn: Nira Caledonia, Raeburn Hotel en New Town Guest Hotel.

stockbridge edinburgh

13.⁠ ⁠Istanbul, een stad vol geur en kleur

Istanbul is een stad die al je zintuigen wakker schudt. De geuren van kruiden, het geluid van de oproep tot gebed, de kleuren van de bazaars, alles leeft hier. Het voelt echt als een kruispunt van werelden, waar Europa en Azië elkaar ontmoeten. Ik vond het magisch en overweldigend tegelijk.

Wat je zeker niet mag missen

De Hagia Sophia en de Blauwe Moskee zijn iconisch, maar de echte sfeer vind je in de wijk Balat: kleurrijke huizen, waslijnen boven de straat en spelende kinderen. Vaar met een ferry over de Bosporus, eet simit op straat en laat je meeslepen in de chaos van de Grote Bazaar. Ik was 3 dagen in Istanbul en dat was geweldig. Ik heb in die drie dagen een heleboel leuke ontbijttentjes ontdekt!

Praktisch voor je bezoek

Istanbul is groot en druk, maar het openbaar vervoer werkt prima. Tip: koop een Istanbulkart voor metro, tram en ferry. Wij kregen deze kaart te leen bij onze accommodatie en dat was heel erg handig. En neem de tijd, je hebt al snel drie dagen nodig om de stad een beetje te leren kennen.

Overnachten in Istanbul

Er zijn enorm veel leuke plekjes om te overnachten in verschillende prijsklassen en op diverse plekken. Ik koos uiteindelijk voor Zeyn Otel en ik kan niet anders dan dit hotel van harte aanbevelen. Zo’n enorm vriendelijke eigenaar, ontbijt erbij en een prima plek in de stad.

maiden tower istanbul

14.⁠ ⁠Porto, kleurrijk, stoer en vol smaak

Porto heeft iets ruigs en tegelijkertijd iets ongelooflijk charmants. De steile straatjes, de verweerde gevels, de blauw-witte tegels… het is een stad waar je heerlijk kunt verdwalen. En dan dat licht, die rivier en de geur van versgebakken pastéis de nata – ik had er zó kunnen blijven. Wees wel bedacht op vele trappen en heuvels beklimmen, een wandeling door Porto is een echte workout!

Wat je zeker niet mag missen

Wandel langs de Ribeira, steek de Dom Luís I-brug over voor een uitzicht over de stad, en proef natuurlijk port in één van de wijnkelders. Mijn lievelingsplek was het station São Bento, waar de azulejos je meteen een verhaal vertellen.

Praktisch voor je bezoek

Porto is dus heuvelachtig, goede schoenen zijn een must. Alles ligt op loopafstand, maar er is ook een metro en een kabelbaan als je moe bent van het klimmen. En: eten is hier écht genieten, zonder dat het je veel kost.

Overnachten in Porto

Niets is fijner dan wanneer je na een lange dag door de stad lopen een leuk restaurantje op afstand van je accommodatie kunt vinden. Na even opfrissen in je hotelkamer niet meer te ver lopen, maar ergens op een terras neerploffen voor een lekker gerecht en een glaasje port. Kies daarom voor The Social Hub Porto, Vincci Bonjardim of YOTEL Porto.

Porto

15.⁠ ⁠Bristol, de stad van street art, havens en alternatieve energie

Bristol voelde voor mij als een frisse wind. Het is een creatieve stad vol street art (de thuisbasis van Banksy!), muzikale energie en een maritieme sfeer. Er hangt een soort onafhankelijke geest, een stad die zich niet laat vastpinnen. Het doet hier en daar zelfs wat industrieel aan.

Wat je zeker niet mag missen

Volg de Banksy walking tour, wandel langs de oude haven en bezoek de kleurrijke huizen van Clifton. En als je een fotogeniek moment zoekt: de Clifton Suspension Bridge bij zonsondergang is goud waard. Dat je zoiets moois middenin een stad kunt vinden is bijna onwerkelijk. Lees hier wat je allemaal nog meer kunt doen in Bristol.

Praktisch voor je bezoek

Bristol ligt in het zuidwesten van Engeland en is goed bereikbaar per trein of vliegtuig. Het centrum is compact en goed beloopbaar. Extra leuk: veel duurzame initiatieven, van plantaardige eettentjes tot tweedehandsmarkten.

Overnachten in Bristol

Een goede èn betaalbare overnachtingsplek vinden in Bristol is best een uitdaging. De stad is zeker niet goedkoop, zowel niet qua accommodatie als wat betreft restaurants. Uiteindelijk koos ik voor een accommodatie op loopafstand van het station. Daar kwamen we immers aan met de bus vanaf het vliegveld en zo hoefden we niet zo ver met de koffers te lopen. Het was ook handig, omdat we nog een uitstapje hebben gemaakt naar het leuke plaatsje Bath. Daarvoor moesten we ook weer met de trein. Deze accommodatie was het Future Inn hotel.

haven bristol gekleurde huisjes

16.⁠ ⁠Riga, art nouveau en Oost-Europese charme

Riga was voor mij een verrassing. Ik kende de stad vooral van foto’s van mooie gebouwen, maar eenmaal daar viel me op hoe levendig en veelzijdig het is. De mix van historische grandeur, Sovjet-invloeden en creatieve hotspots maakt het spannend. En Riga heeft een bepaalde melancholische schoonheid die je raakt. Voor mij was deze stedentrip onderdeel van een langer verblijf in Letland, wat ik iedereen aan kan raden.

Wat je zeker niet mag missen

De art nouveau-wijk is echt indrukwekkend, zelden zag ik zoveel sierlijke gevels bij elkaar. De Centrale Markt is ook een belevenis, in oude Zeppelin-hangars nota bene! En voor een rustmoment: ga naar de Kalnciema-wijk, vol houten huisjes en fijne eetplekjes. Ik was er zelf op 21 juni, midzomernacht. Dat vieren ze daar dus uitbundig! Goed om te weten, want veel restaurants en winkels sluiten dan hun deuren.

Praktisch voor je bezoek

Riga is klein en overzichtelijk, alles is goed te belopen. De stad is betaalbaar en prima te doen in een lang weekend. Vliegen kan goedkoop met low-cost airlines. Je bent er zo.

Overnachten in Riga

Voor Riga trek je het beste een dag of 2 a 3 uit. Overnachten kan op vele plekken in de stad. Leuke plekken in het centrum zijn Neiburgs hotel en Revelton Suites Riga.

Bezienswaardigheden in Riga

17.⁠ ⁠Helsinki, minimalistisch, maritiem en warm

Helsinki voelde kalm. Geen drukte, geen haast, maar een soort rustige energie die meteen bij me binnenkwam. Misschien hielp het dat het voorjaar was en de temperatuur erg aangenaam was tijdens mijn bezoek. De combinatie van Scandinavisch design, zeezicht en dat typische Finse oog voor detail vond ik heerlijk. En de mensen zijn op een stille manier vriendelijk, dat vond ik juist mooi.

Wat je zeker niet mag missen

Bezoek de Design District met al z’n kleine boetiekjes, maak een boottocht naar Suomenlinna (een vesting op een eiland), en duik een lokaal sauna-complex in, een echte Finse ervaring. Ik vond zelf Löyly geweldig: een sauna direct aan zee, strak vormgegeven, en heerlijk ontspannen. We hebben ook een fietstocht gemaakt, waarbij we ook buiten de stad konden genieten van de Finse rust.

Praktisch voor je bezoek

De stad is goed georganiseerd en makkelijk met de fiets of het OV te verkennen. Een deel kan ook lopend. Alles is wel wat duurder, maar je krijgt er rust en kwaliteit voor terug. Beste reistijd: de zomer, als de dagen eindeloos lijken. Ik lag ’s nachts wel wakker, omdat het niet donker werd. Hier lees je wat uitgebreider wat er allemaal te doen is in Helsinki.

Overnachten in Helsinki

Ik sliep in een oude gevangenis, echt een heel bijzonder hotel wat ik iedereen kan aanraden. Daar om de hoek kun je ook fietsen huren om de stad en daarbuiten te verkennen. Hotel Katajanokka ligt wel aan de rand van het centrum, maar het is zonder twijfel één van de meest bijzondere plekken waar ik ooit geslapen heb in een stad.

Lutherse Kathedraal helsinki

18.⁠ ⁠Gdańsk, historisch, herbouwd en verrassend hip

Gdańsk heeft me echt verbaasd. Ik verwachtte een ietwat saaie Poolse stad, maar ik had me vergist. Na de Tweede Wereldoorlog is Gdańsk grotendeels opnieuw opgebouwd, zó mooi dat je bijna vergeet dat het replica’s zijn. De stad ademt geschiedenis, maar bruist ook van de jonge energie. Denk baksteengotiek én moderne koffietentjes, heerlijk langs het water. Ik hou ervan.

Wat je zeker niet mag missen

Wandel over de Lange Markt, bezoek het indrukwekkende Europese Solidariteitscentrum en geniet van een zonsondergang aan de Motława-rivier. En als je tijd hebt: maak een dagtrip naar het strand bij Sopot, maar blijf wel tot zonsondergang in Gdańsk voor het gouden licht. Lees hier alles over mijn stedentrip Gdańsk.

Praktisch voor je bezoek

Gdańsk is goed bereikbaar en verrassend betaalbaar. Veel plekken zijn lopend bereikbaar, maar de tram is ook een fijn alternatief. Een ideale stad voor wie houdt van geschiedenis én hippe horeca.

Overnachten in Gdańsk

Wij vonden een plekje in het centrum, net buiten de drukte. Het was een geweldige plek: mooi ingericht, grote badkamer en op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Parkeren kon ook redelijk dichtbij. Het mooiste was de prijs: spotgoedkoop! Voor wie het wil boeken, het is dit appartement: Forrest Apartments & Hostel.

Gdansk, onverwacht sfeervol en gezellig!

19.⁠ ⁠Boedapest, thermale baden, bruggen en gezelligheid

Boedapest voelt aan als een mix van Wenen en het oude Oostblok, elegant, maar met een ruw randje. De stad is imposant en groots, maar tegelijkertijd ook warm en levendig. En laten we eerlijk zijn: een stad waar je uren in een warm bad kunt liggen terwijl de sneeuw naar beneden dwarrelt? Die vergeet je niet snel.

Wat je zeker niet mag missen

Een bezoek aan de Széchenyibaden of Gellértbad is een must. En loop zeker over de Kettingbrug bij zonsondergang, van Buda naar Pest. Zelf was ik enorm onder de indruk van het Parlement en de schoenen op de Donaukade, een indrukwekkend eerbetoon aan de geschiedenis. Lees hier alles over Boedapest en wat er te doen is.

Praktisch voor je bezoek

Boedapest is goedkoop en goed bereikbaar. OV is efficiënt, maar de stad is ook goed te voet te doen. Vergeet niet een avondcruise over de Donau te maken, die is dan magisch verlicht.

Overnachten in Boedapest

Wij hebben op twee verschillende plekken overnacht. Low budget kun je terecht bij A&O Budapest City (wel een stukje lopen naar het centrum) en een nachtje wat duurder, maar dichterbij de bezienswaardigheden in Fashion Street Apartments. Deze accommodaties waren allebei prima, waarbij ik een lichte voorkeur heb voor het appartement in het centrum.

Boedapest parlementsgebouw

20.⁠ ⁠Sarajevo, rauw, ontroerend en bijzonder gastvrij

Sarajevo raakte me. Ik kwam er terecht tijdens een rondreis door Bosnië & Herzegovina. De stad draagt haar littekens zichtbaar, maar er heerst ook een ongelooflijke veerkracht. Hier loop je van een moskee naar een katholieke kerk en dan naar een synagoge, allemaal in dezelfde straat. Dat kan daar gewoon. Het is een smeltkroes van culturen, en dat voel je in de mensen, het eten en de sfeer.

Wat je zeker niet mag missen

De oude bazaar Baščaršija is betoverend: oosterse geuren, tinbewerkers en de geur van vers gezette Bosnische koffie. Bezoek ook het Tunnelmuseum, dat het verhaal van de belegering vertelt. En ga eten bij een lokaal restaurant, de gastvrijheid is ongekend.

Praktisch voor je bezoek

Sarajevo ligt wat afgelegen en is met een rechtstreekste vlucht vanuit Nederland niet te bereiken. Die keer overstappen is het echter dubbel en dwars waard, ik vond het een prachtige en sfeervolle stad. Gewoon met de auto kan dus ook, maar is wel een stukje rijden. De stad is betaalbaar en veilig, en je voelt je er snel thuis. Ik heb in een ander artikel 24 bezienswaardigheden voor een bezoek aan Sarajevo op een rij gezet.

Overnachten in Sarajevo

Parkeren in het centrum is een groot probleem, zo hebben wij ervaren. Kies dus voor een accommodatie met een eigen parkeerplek. Tips hiervoor zijn: Apartments Diva (met dakterras) Villa Basamak of Comfort Central Place Sarajevo.

Wat te doen in Sarajevo? 20 bezienswaardigheden en tips

21.⁠ ⁠Split – Romeinse ruïnes aan zee

Split is een stad die leeft in een ruïne, letterlijk. Het oude paleis van Diocletianus is gewoon onderdeel van het dagelijkse leven. Je drinkt koffie onder zuilen van tweeduizend jaar oud, wandelt door smalle steegjes vol waslijnen en kijkt uit op zee. Het is mediterraan met een rauw randje.

Wat je zeker niet mag missen

Verken het paleis en klim naar de top van de klokkentoren voor een prachtig uitzicht. Struin ’s avonds langs de Riva-boulevard en luister naar straatmuzikanten. En als je tijd hebt: neem de boot naar Hvar of Brač voor een dagtrip. Lees hier wat je absoluut moet doen in Split.

Praktisch voor je bezoek

Split is goed te combineren met een roadtrip door Kroatië of een eilandhop-avontuur. In het hoogseizoen is het druk, dus ga als het kan in het voor- of najaar.

Overnachten in Split

Er zijn een paar plekken die leuk zijn om te overnachten in Split. Iets uit het centrum zit Apartments Josipa, waar wij hebben geslapen. Er is een wasmachine die op dat moment in onze vakantie heel welkom was. Ga je echt als stedentrip, dan kun je ook kiezen voor Apartman PeTaDo, Central Park Residence, Hotel Corner of de iets duurdere optie Heritage Hotel Antique Split.

Wat moet je doen in Split? Bezienswaardigheden, mooie plekjes en tips

Mijn persoonlijke verzameling bijzondere Europese steden

Je leest het, Europa zit vol met steden die je blijven verrassen. Natuurlijk zijn er de grote klassiekers, maar het zijn vaak de iets minder gebaande paden of de onverwachte momenten die een stad écht bijzonder maken. Dit was geen lijstje gebaseerd op statistieken of top 10’s van reiswebsites, maar een persoonlijke verzameling van plekken waar ik me verwonderde, verdwaalde, of gewoon keihard verliefd werd op een steegje, uitzicht of sfeer.

Wandeling over de stadswallen dubrovnik

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in