grossglockner Hochalpenstrasse route en tipsAls je ooit ook maar enigszins in de buurt bent van Zell am See, rijd dan de Grossglockner Hochalpenstrasse route. Deze bochtige weg van ongeveer 48 km begint bij Bruck an der Grossglocknerstrasse. Het eerste stuk is gratis en al meteen mooi, maar het echte werk begint bij het dorpje Ferleiten. Hier begint de Grossglockner Hochalpenstrasse echt, daar is ook de kassa. Je betaalt €40 (2023) om de weg op te mogen en dan kun je heen en terug. Er zijn 12 stops die ik hieronder allemaal zal toelichten. Al met al kun je er vanuit gaan dat je er de hele dag over doet. Wij vertrokken om 12 uur en waren om 18.00 uur in Heiligenblut. Toen hadden we niet eens de wandeling naar de gletsjer gemaakt. Veel mensen moeten daarna dezelfde route nog terug, die overigens zonder stops iets sneller zal gaan dan de heen weg.

Lees ook: Het Salzburg van The Sound of Music

Grossglockner Hochalpenstrasse route en tips

Voordat ik iets ga vertellen over de 12 stops op de route van de Grossglockner Hochalpenstrasse is het goed om te weten dat je vooraf je auto moet laten controleren. Vooral de remmen. Als je de route vanuit Ferleiten rijdt, wat de meeste mensen doen, dan ga je het eerste deel bergop, maar daarna ook weer bergaf. Nogal pittig voor je remmen! Wij moesten een paar keer stoppen, omdat ze begonnen te stinken. Een teken dat ze te heet worden. Even aan de kant fotootjes maken dan maar. Hoe je het beste kunt rijden in de bergen lees je oa op de website van de ANWB. Wij hebben veel aan deze tips gehad!

Eten en drinken op de Grossglockner Hochalpenstrasse

Je komt onderweg regelmatig horeca tegen, maar verwacht geen culinaire hoogstandjes. Het is vooral veel friet, pizza, schnitzel, braadworsten, kaisersmarren en apfelstrudel. Mensen die waarde hechten aan groente of een dieet volgen nemen het beste zelf iets mee. Onderweg zijn er genoeg picknicktafels en het is waarschijnlijk ook een stuk goedkoper. Wij hebben onderweg gegeten bij de Edelweiss hutte bij stop 5 en dat was redelijke kwaliteit. Het kan trouwens ook heel druk zijn heb ik van horen zeggen, dus dan heb je soms niet eens plek bij een restaurant. Dus zelf een picknick meenemen is geen slecht idee!

Tip: deze reisgids zit boordevol nuttige informatie

Grossglockner Hochalpenstrasse koeien

Achter elke bocht een nieuwe verrassing

Zo, nu ben je er helemaal klaar voor. Het is een fantastische route die je echt eens in je leven moet rijden. Trek daar ook zeker een dag de tijd voor uit, want dan kun je optimaal chillen en genieten van het uitzicht. Want wat een views! Hieronder ga ik informatie geven over de 12 stops en welke de moeite waard zijn om ook daadwerkelijk te stoppen.

Stop 1 Piffkar

De eerste stop vonden wij eigenlijk wat tegenvallen. Ervoor ben je waarschijnlijk al een paar keer uit de auto gegaan om foto’s te maken. Overal langs de route vind je parkeerhavens waar je even in kunt rijden voor een foto. Bij de eerste stop verwachtte ik een prachtig uitzicht, maar dat was er niet. Er staan bomen voor. Er is wel een winkeltje, restaurantje en een speeltuin, maar klein en niet zo gezellig. Wij vonden de stop dus niet echt de moeite waard. Het schijnt dat er op 30 minuten lopen een natuurspeelpad is, maar zover zijn wij niet gekomen.

Stop 2 Hochmais

Dit is een informatiepunt met informatie over de gletsjer en de vegetatie. Wij zijn vooral gestopt vanwege het prachtige uitzichtpunt. Hier wil je zeker weten foto’s maken! Daarna weer verder. Hier is geen horeca, maar je kunt er een koffietje uit een thermoskan goed nuttigen met uitzicht.

Grossglockner Hochalpenstrasse waterval

Stop 3 Haus Alpine Naturschau

Deze stop ligt al op 2260 meter hoogte. Er is een klein museum, een marmottenshow. Tenminste, zo staat het op de kaart die je bij de kassa krijgt, maar het blijkt gewoon een filmpje over marmotten en andere flora en fauna in het gebied. Er is ook een plantenleerpad. Het lijkt allemaal wat leuker dan het in werkelijkheid is vonden wij. Het uitzicht is er mooi, maar er komen nog mooiere punten. Het winkeltje is wel grappig, ze verkopen er vanalles en ook wel leuke dingen, maar de horeca is ongezellig en vol vette troep.

Grossglockner Hochalpenstrasse haarspeldbochten

Stop 4 Edelweiss-Spitze

De weg erheen is voor waaghalzen, want steil! Zowel heen als terug vond ik best spannend. Ondanks dat is dit punt de moeite waard. Het uitzicht is fantastisch, de foto met de haarspeldbochten die hierboven staat heb ik daar gemaakt. Ook het restaurant dat er zit is wat ons betreft prima: de tomatensoep, frietjes en tosti’s waren lekker en de kaisersmarren zelfs heel lekker! Wie een tafeltje langs de rand weet te bemachtigen heeft geluk, want die eet met uitzicht. Dik genieten!

Grossglockner Hochalpenstrasse edelweiss hutte stop 4

Stop 5 Fischer Törl

Je vervolgt je route op de Grossglockner Hochalpenstrasse en komt al snel bij punt 5 aan. Dit is ook de moeite waard om even te stoppen. Hier heb je het mooiste uitzicht op de Noordzijde. Wij zagen hier ook onze eerste marmot (murmeltiere) lopen trouwens. Wel ver weg, dus we hebben er geen foto van. Er staat een klein torentje als monument voor wie is omgekomen bij de bouw van de Grossglockner Hochalpenstrasse. De temperatuur was hier nog maar 15 graden trouwens.

stop 5

Stop 6 Infomatiepunt roofvogels

Mooi uitzicht, maar niet per se een stop waardig. Tenzij je natuurlijk enorm van roofvogels houdt en daar wat over wil leren. Dan wel.

Stop 7 Forscher Lacke

Hier maak je een korte wandelroute over het meer. Kinderen kunnen met hun voetjes in het water (waterschoenen zijn handig). Even over de steiger is ook leuk. Er schijnt een tentoonstelling te zijn, maar die hebben wij niet gezien. Wel lag er nog een beetje sneeuw op de berg. En we zagen ook hier een marmot rennen, maar hij was ons opnieuw te snel af voor een foto.

Furscher lacke

Stop 8 Geologische openluchttentoonstelling

“Venster op de Hohe Tauren”, wij hebben ‘m overgeslagen. Hij volgt ook heel snel op 7, je zit eigenlijk net weer in je auto of je ziet het bordje al.

Stop 9 Hochtor

Dit is zeker wel een stop waard. Dit is het hoogste punt van de bergpas. Op 2405 meter hoogte heb je leuk uitzicht op de bergen. Wel minder spectaculair dan eerder, maar alsnog de moeite waard om even te stoppen voor een fotootje. Er is horeca, maar het ziet er niet zo gezellig uit. Wel heb je uitzicht op het terras. Er is ook een winkeltje en een educatief pad, maar wij konden dat niet vinden.

Hochtor

Stop 10 Schöneck

Hier vind je een natuurtentoonstelling, een botanische wandelroute van 10 minuten en een themaspeeltuin. Je kunt er ook overnachten. Wij hebben deze overgeslagen vanwege de tijd, maar het leek me wel leuk als we meer ruimte hadden gehad.

Stop 11 Kaiser-Franz-Josefs Höhe

Op 2369 meter heb je hier uitzicht op de Grossglockner en de Pasterze gletsjer. Je kunt er een aantal wandelingen maken, waaronder die naar de gletsjer. Daarvoor moet je eerst met de gletsjerbahn, een nogal steil soort treintje, naar beneden. Helaas rijdt dat maar tot 16.00 uur, dus toen wij er om half 5 stonden lukte dat niet meer. De wandeling naar de gletsjer duurt 1,5 uur heen en 1,5 uur terug. Goede wandelschoenen zijn vereist. Hier kun je trouwens naar hartelust de marmotten fotograferen, je ziet ze er in grote hoeveelheden op de berg zitten. Een zoomlens is wel handig, ik had deze in de auto laten liggen. Dan kun je ze nog net iets dichterbij halen. Het uitzicht op de gletsjer vond ik zelf een beetje grijs en grauw, zo van een afstand. Parkeren doe je in de parkeergarage (gratis) en er is horeca en er zijn tentoonstellingen.

Grossglockner Hochalpenstrasse gletsjer

murmeltiere of marmotten oostenrijk

Stop 12 Kasereck

Op 1911 meter is er nog wat natuurinformatie, maar eerlijk gezegd hadden wij het toen wel gehad. Het was inmiddels bijna 18.00 uur en we hadden honger. We hebben de stop overgeslagen en zijn doorgereden naar het dorpje Heiligenblut.

Heiligenblut

Na een pittige afdaling (let op je remmen!) kom je eindelijk aan in dit allerschattigste dorpje met een prachtige kerk die je al van ver tussen de bergen ziet liggen. Het dorpje zelf stelt niet zo heel veel voor, maar wij hebben lekker gegeten bij Dorfstub’m cafe, waar Heide Herselt ons vriendelijk bediende en het eten erg lekker was. Geen uitzicht helaas, maar wel een prima plek voor lunch of avondeten.

Heiligenblut

Terug of verder?

Hierna kun je de route terug maken, als je accommodatie in de buurt van Zell am See ligt, of je rijdt verder, zoals wij deden. Door naar een andere plek in Oostenrijk of misschien wel verder naar Slovenië of Italië? Maar wel met een heleboel schitterende foto’s op zak!

Overnachten rondom de Grossglockner Hochalpenstrasse

Het is het slimste om niet in Zell am See te overnachten, daar betaal je namelijk de hoofdprijs. Kies je een plek in de omgeving, dan zit je vaak meer betaalbaar. Wij vonden in het hoogseizoen appartementjes tussen de €200-€300 per nacht (voor 6 personen) in het hoogseizoen, met goede recensies (2023). Zelf zaten we in Inzell in Duitsland, nog wel 1,5 uur rijden vanaf de start, maar prima plekje. Tips:

Grossglockner Hochalpenstrasse route

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in