Jūrmala en Cenas Tirelis in LetlandJe zou er misschien niet zo snel aan denken, maar Letland is echt wel de moeite waard. Dit kleine landje van nog geen 65.000 km2 heeft hele mooie plekjes om te bezoeken. Je moet dan wel de hoofdstad Riga verlaten en durven rondrijden, want anders zie je alleen de hoofdstad. Die trouwens ook echt de moeite waard is hoor, met de gekleurde huisjes en leuke winkels en restaurants. In deze blog licht ik een klein stukje bij de kust uit, namelijk het leuke plaatsje Jūrmala en Cenas Tīrelis in Letland. Beide mooie plekjes zijn perfect met elkaar te combineren.

Lees ook: Bijzondere accommodaties in Bretagne

Jūrmala en Cenas Tīrelis in Letland

Vanuit Riga rijd je al in een half uur naar het strand bij Jūrmala. Dit doen de lokale bewoners ook, zij ontvluchten in het weekend de stad en gaan dan de natuur in. Wij waren hier rondom midzomernacht en dat was een aparte ervaring. Midzomernacht, ook wel Ligo genoemd, is een nog groter feest dan kerst. Dat betekent dat alle winkels en restaurants voor 3 dagen dicht gaan. Op straat is het uitgestorven, zelfs in de kleine, toeristische plaatsjes. Alleen in Riga is het groot feest.

Church of our lady of Kazan

Jūrmala aan het strand

Wil jij een duik nemen in de Golf van Riga? Dan is het strand van Jūrmala een fijne plek om dit te doen. Het is een mooi strand met, net als in Nederland, wat horeca en strandbedjes. De zee was in juni nog fris, maar ondanks dat was het fijn om er in af te koelen. Het was een warme dag geweest. Jūrmala zelf heeft een lange straat, de Jomas Iela, wat gezien wordt als een soort boulevard, maar dat niet is. Je kunt in deze straat met alle restaurantjes en winkels geen zee of strand zien. Wij logeerden in deze straat bij een heel tof hotel: Villa Joma. Een houten hotel met een Scandinavisch uiterlijk. Wij vonden het stadje sowieso wat Scandinavisch aandoen, terwijl er ook Russische invloeden zijn, zoals de kerk met de naam “Church of our lady of Kazan”. Jūrmala is een gezellig kustplaatsje met veel sfeer. Eten kan in de Jomas Iela of bij het strand, met uitzicht op zee.

Jūrmala strand

Cenas Tīrelis moerasgebied

Nog een half uurtje verder vind je Cenas Tīrelis. Dit is een moerasgebied in het bos. Er liggen vlonderpaden waar je een wandeling over kunt maken naar het meer en zelfs er helemaal omheen. Het is nog best ver naar het eerste meer, ongeveer 2,5 km en daar deden we ongeveer 3 kwartier over. We waren toen nog niet op de helft, dus ik schat in dat als je de hele wandeling maakt je wel een kilometer of 7 loopt. Door de vlonderpaden gaat het ook wat langzamer dan je gewend bent. Helemaal aan het begin vind je een wc in het bos en na de eerste 10 minuten kom je bij een uitkijktoren. Deze is wat minder spectaculair dan je denkt vooraf, maar toch hadden we wel een leuk uitzicht over het gebied.

Cenas Tirelis in uitzicht

Insecten en slangen

Daarna vervolg je je tocht over het vlonderpad. Er kan eigenlijk weinig mis gaan, alles staat goed aangegeven. Ga het pad niet af, want je zakt geheid weg in het moeras. Geloof me, ik heb het geprobeerd en wist niet hoe snel ik weer terug moest op het houten pad. Bovendien zagen we zelfs een slang kruipen door het moeras, geen idee of hij giftig was, maar je bent daar gewoon niet veilig. Een goede tip is om een lange broek aan te doen en liefst ook lange mouwen, zelfs bij warm weer. In het moeras zitten ontzettend veel insecten. Ik vond de muggen en dazen het ergst, ze achtervolgen je echt en je zit zo onder de beten. Niet fijn.

Cenas Tīrelis

Het meer bij Cenas Tīrelis

Uiteindelijk kom je na ongeveer 3 kwartier lopen bij het eerste grote meer. Dit is wel een heel mooi plekje. Overal staan berkenbomen in het water of op kleine eilandjes, je hebt ver zicht en je kunt echt genieten op een bankje van de stilte en het uitzicht. Chillen en genieten van het uitzicht dus. Dit is ook een fijne plek voor een picknick, maar neem wel je rotzooi mee, zodat de natuur netjes blijft. Wij hebben hier diverse foto’s gemaakt en uiteindelijk gekozen om dezelfde weg terug te lopen, omdat het al laat was en we de wandeling niet helemaal konden voltooien. Het is er trouwens ontzettend rustig, je komt haast niemand tegen en je hebt ook weinig bereik. Hier vind je de beste wandelingen in dit gebied.

Cenas Tirelis moeras uitzicht

Ook naar Letland?

  • Vliegen kan op Riga en is buiten het seizoen om heel betaalbaar. In de vakanties moet je rekenen op duurdere tickets, maar als je vroeg boekt kun je nog wel eens geluk hebben.
  • Je kunt ook op Tallinn of Vilnius vliegen in Estland of Litouwen. Veel mensen pakken deze 3 landen in één keer mee.
  • Een huurauto kun je lokaal huren, maar ik doe dat liever via Sunny Cars. Zij hebben een all-in formule, wat zeker in Letland erg prettig is. Soms kom je namelijk nog wel een zandweg tegen en dan is het fijn als je goed verzekerd bent.
  • Overnachten in Jūrmala doe je bij Villa Joma. Dit is echt een superleuk hotel. De kamers zijn vrij sober, maar hebben airco. Het personeel is enorm vriendelijk en als je ’s morgens op het terras kunt ontbijten, met uitzicht op de straat, zit je er heerlijk. Het ontbijt is trouwens ontzettend goed. Echt een schattig hotel en een enorme aanrader.
  • Restauranttips in Jūrmala: bij Villa Joma zit een restaurant en daar kun je goed en fijn eten. Voordeel is dat je daarna zo weer op je hotelkamer bent. In de straat van het hotel zitten ook allerlei sfeervolle restaurantjes, waarvan ik Majorenhoff (Italiaans) kan aanraden. Aan het strand is Il Sole, ook Italiaans een fijne plek. Het eten is oké, maar niet geweldig, de views bij ondergaande zon maken heel veel goed. Het strand is vanaf hotel Villa Joma 15 minuten lopen.
  • Een dorpje dat je zeker moet bezoeken is Kuldiga, het is alsof daar de tijd heeft stilgestaan. En ook Tukums is een heel fotogeniek stadje.
  • Reisgids Letland

Villa joma letland ervaring

Uitzicht Jurmala restaurant Il sole strand

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in