Kuldiga, alsof de tijd heeft stilgestaanWanneer je Letland bezoekt is er één dorpje wat je zeker niet mag missen en dat is Kuldiga. In Kuldiga is het alsof de tijd heeft stilgestaan. Je voelt de historie als je er rondloopt. De rivier de Venta met waterval die door het provinciestadje stroomt is uniek en rustgevend. Enkele restaurants met uitkijk op de waterval doen goede zaken, want hier wil je chillen en genieten van het uitzicht! Nadat je door de straatjes hebt geslenterd natuurlijk, want Kuldiga heeft veel meer te bieden dan alleen de waterval.

Lees ook: Ontdek de charme van Riga, de hoofdstad van Letland

Kuldiga, alsof de tijd heeft stilgestaan

In Kuldiga word je verrast door de charmante oude huizen die rijk gedecoreerd zijn. Sommige huizen hebben zelfs de originele beweeglijk nog o het dak. Door het centrum kronkelt een klein riviertje, de Aleksupite. Om te zeggen dat het Venetiaans aandoet is wat overdreven, maar het stromende water maakt dit dorpje zeker pittoresk en geliefd bij toeristen. Kuldig zit vol nauwe straatjes waar je heerlijk doorheen kunt struinen. Ze komen haast allemaal uit in het centrum, dat twee leuke pleinen heeft met restaurantjes. Tijdens een middagje ronddwalen kom je ze vanzelf tegen.

Kuldiga straatje

Pleintje bij de Liepajas hoofdstraat

Geschiedenis van Kuldiga

Kuldiga heeft een rijk verleden, te danken aan de waterval die over de gehele breedte van de rivier ligt. Ondanks dat deze slechts enkele meters hoog is, kunnen schepen er niet overheen. Hierdoor werd Kuldiga een handelscentrum. Diverse bevolkingsgroepen bouwden er forten en kastelen, waarvan niet veel meer over is. Dit alles speelde van de 12e tot en met de 16e eeuw. Kuldig was in de 16e eeuw tevens hoofdstad van Koerland, maar na de Noordse oorlog kwam het stadje in de vergetelheid. Sindsdien werd Kuldiga met rust gelaten, wat zorgt voor de authentieke sfeer uit die tijd.

de waterval van kuldiga in de venta

Kuldiga waterval

Wat is er te zien in Kuldiga?

De meest belangrijke bezienswaardigheid in Kuldiga is natuurlijk de waterval. Deze is 249 meter breed en ongeveer 2 meter hoog. Het schijnt de breedste waterval van heel Europa te zijn. Over de waterval gaat een bakstenenbrug uit 1874, je ziet daar het grootste deel van de waterval dat 4,5 meter hoog is, tevens de hoogste waterval uit heel Letland. Deze waterval is echter niet natuurlijk, hij is aangelegd in de 17e eeuw om de papiermolen te laten draaien. Uit 1252 vind je de Sint-Catharinakerk, die van buiten mooier is dan van binnen. Rondom het marktplein zie je gebouwen uit de 17e eeuw, zoals het stadhuis, de kerk en een authentiek houten huis met bijzondere windwijzer. Loop ook even door de hoofdstraat Liepajas, je kijkt hier je ogen uit naar alle prachtige gebouwen! Leuk detail: elk huisje heeft een lantaarn boven de voordeur.

Kuldiga bakstenen brug

Kuldigas tiesa

Andere tips voor Kuldiga

Loop zeker even naar het pleintje aan het begin van de Liepajas Iela, Baznicas Iela. Hier zitten enkele leuke restaurantjes en mooie gebouwen. Ook het Kuldigas Pils Paris is de moeite waard om doorheen te wandelen. Er staan enkele mooie fonteinen en het is een rustige plek om te genieten van de natuur. Hier zit ook het District Museum. Ook het 1905. Gada Parks is prachtig aangelegd.

Park Kuldiga

Groen in Kuldiga

Winkelen

Wie van leuke winkels en kleine boetiekjes houdt zal in Kuldiga zijn hart kunnen ophalen. De schattigste winkelpanden komen voorbij, met lokale producten, toeristische snuisterijen of mooi design. De Liepajas winkelstraat heeft de meeste winkels, maar dwaal zeker af naar andere kleine steegjes, waar je wordt verrast door mooie onontdekte plekjes en charmante piepkleine winkeltjes die een beetje Frans aandoen.

winkelen kuldiga

Doorkijkje kuldiga

Leuke restaurants in Kuldiga

In charmante dorpjes vind je haast altijd een enorme hoeveelheid leuke restaurants, en dat is in Kuldiga ook zo. We hebben ze niet allemaal kunnen uitproberen, maar wel bijna allemaal gezien. Een deel was bij ons ook dicht, omdat het Midzomernacht was. Toch zagen we dat alles er heel sfeervol uit zag. Ik had graag langer in Kuldiga willen blijven om er meer uit te kunnen proberen. Enkele tips:

Rezidence kafe venta

Bangert's restaurant kuldiga

Overnachten in Kuldiga

Het allerleukste hotel in Kuldiga staat wat mij betreft net buiten het centrum. Het is een enorm sfeervol, maar oud houten hotel dat een beetje Scandinavisch aandoet. Boutique hotel Virkas Muiza biedt bovendien een geweldig ontbijt in een prachtige eetruimte. Naast dit hotel ligt de goedkopere versie, het Comfort Hotel Kuldiga. Dit is ook een prima hotel, maar met veel minder sfeer. Voordeel: je mag wel in het Boutique Hotel ontbijten, zodat je een beetje van de charme van het boutique hotel meekrijgt.

boutique hotel virkas muiza letland

hotel virkas muiza

Ook naar Letland?

  • Vliegen kan op Riga en is buiten het seizoen om heel betaalbaar. In de vakanties moet je rekenen op duurdere tickets, maar als je vroeg boekt kun je nog wel eens geluk hebben.
  • Je kunt ook op Tallinn of Vilnius vliegen in Estland of Litouwen. Veel mensen pakken deze 3 landen in één keer mee.
  • Een huurauto kun je lokaal huren, maar ik doe dat liever via Sunny Cars. Zij hebben een all-in formule, wat zeker in Letland erg prettig is. Soms kom je namelijk nog wel een zandweg tegen en dan is het fijn als je goed verzekerd bent.
  • Reisgids Letland

Kuldiga, alsof de tijd heeft stilgestaan straatje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in