Het leukste straatje van TukumsHet leukste straatje van Tukums in Letland vind je in de wijk Harmonijas. Dit charmante wijkje staat vol oude houten huisjes uit de 19e eeuw. De geplaveide straatjes doen denken aan de tijd dat er nog geen auto’s waren. Helaas zie je wel wat gemotoriseerd verkeer in en om deze wijk, maar toch zijn de steegjes kleurrijk en bijzonder om rond te lopen. De wijk is wel iets kleiner dan ik had verwacht. Met twee straten heb je het wel gehad. Desondanks is Tukums mede door deze leuke wijk wel echt de moeite waard om even naartoe te rijden.

Lees ook: Kuldiga, alsof de tijd heeft stilgestaan

Het leukste straatje van Tukums

Met slechts 17.000 inwoners is Tukums een relatief klein provincieplaatsje te noemen. Tukums heeft officieel stadsrechten en ligt in de streek Semgallen in het zuiden van Letland, op op ongeveer een uur rijden van Riga. De geschiedenis van Tukums gaat terug tot 1253, toen het voor het eerst genoemd werd in documentatie van de Lijven en de Koeren die destijds in het gebied woonden. Ook Germaanse kruisvaarders hebben in dit gebied met de scepter gezwaaid. In de tussentijd is er veel veranderd en het leukste straatje van Tukums stamt dan ook zeker niet meer uit deze tijd. Over Tukums is nog niet zoveel geschreven, omdat het een vrij stil stadje is dat de meeste mensen links laten liggen.

wijk harmonijas tukums

Hoe kom je in de wijk Harmonijas?

Het is nog best lastig om de wijk Harmonijas te vinden, maar het beste navigeer je naar Tukuma Muzejs. Dit museum ligt in de straat Harmonijas Iela. Als je de straat inrijdt, zie je meteen de leuke authentieke houten huisjes. Parkeer zeker je auto even ergens, zodat je de tijd hebt om op je gemak rond te kijken. Het stadje is klein en verwacht geen fancy restaurants of koffietentjes, maar als je van fotograferen houdt is dit wel een heel fotogeniek stadje.

Muzejs tukums

luikjes tukums

De kasteelheuvel in Tukums

Net buiten Tukums bevindt zich een kasteelheuvel met de resten van een kasteel. Er staat nog een kleine toren. Dit fort herinnert aan de 14e eeuw, toen Tukums een Duits handelsstadje was. In de toren zit nu een Regionaal historisch museum. Het staat in de hoek van het oude marktplein, waar ook een mooie kerk te vinden is.

bocht iela harmonijas

steegje tukums letland

Restaurants in Tukums

Zoals ik al eerder in dit artikel aangaf ga je niet naar Tukums voor de fancy restaurants. Kun je er dan helemaal niet leuk eten? Jawel hoor! Een hamburger of sushi kun je hier prima krijgen. Restauranttips in Tukums zijn:

straatnaambordje harmonijas iela

houten huisjes harmonijas

Leuke accommodaties in Tukums

Er zijn niet heel veel opties om in Tukums te overnachten, maar een aanrader is wel Center Apartments Tukums. Hartje centrum en leuk ingericht in een statig gebouw. Wil je liever wat meer in de natuur zitten, dan is LejasVagneris een tip. Grote tuin erbij en een barbecue. Wat wil je nog meer? Ga je voor low budget dan kies je voor Hotel Tukums of Quiet Center apartment.

Het leukste straatje van Tukums Harmonijas

Naar Letland?

  • Vliegen kan op Riga en is buiten het seizoen om heel betaalbaar. In de vakanties moet je rekenen op duurdere tickets, maar als je vroeg boekt kun je nog wel eens geluk hebben.
  • Een huurauto kun je lokaal huren, maar ik doe dat liever via Sunny Cars. Zij hebben een all-in formule, wat zeker in Letland erg prettig is. Soms kom je namelijk nog wel een zandweg tegen en dan is het fijn als je goed verzekerd bent.
  • Wil je nog meer fotogenieke Letse dorpjes bezoeken? Ga dan ook naar Kuldiga, het is alsof daar de tijd heeft stilgestaan.
  • Reisgids Letland

groene luikjes tukums

midzomernacht tukums

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in