Pittoresk Winningen met druivenboogjesPittoresk Winningen is een Riesling wijndorp, op ongeveer een kwartiertje rijden van Koblenz. Het staat vol vakwerkershuisjes, bogen met druivenranken in de straatjes en heeft een relaxte sfeer. Winningen is bij uitstek geschikt om onderweg naar Oostenrijk even te stoppen voor een wandeling langs de Moezel, het volgen van een wijnpad, het bezoeken van een wijnhuis of een heerlijke lunch op een terras.

Lees ook: Ontdek Hanzestad Wismar

Pittoresk Winningen

Het meest bekende monument van Winningen is de fontein van de wijnheks in de sfeervolle Weinhof, een leuk pleintje. Dit monument is neergezet als herdenking aan de afschuwelijke heksenvervolgingen. Naast de fontein komt dit ook regelmatig terug in de naam van diverse cafeetjes en in geveldecoraties in het gezellige stadje. Het zit zelfs verwerkt in de naam van de grootste wijngaard in de buurt, die doorloopt tot Moselkern. Aan de kant van de geasfalteerde weg op het Weinhof plein zit een ijswinkeltje met de naam Lang’s Milcheisn Kruft. Hier kun je heerlijk Rieslingijs eten en ze hebben ook Waldmeisterijs, gemaakt van het bekende Lievevrouwebedstro bloemetje.

De Wijnheks van Winningen op de Weinhof

Wat is er te zien in Winningen?

Als eerste zijn natuurlijk de vakwerkershuisjes een lust voor het oog. Wie van fotograferen houdt kan hier zijn hart ophalen, want alle straatjes zien er prachtig uit. Naast dat het gewoon leuk is om door de steegjes te slenteren, is ook de parochiekerk met Romaans middenschip uit ongeveer 1200 een aanrader. Voor wie van kerkjes houdt natuurlijk. Doordat dit dorpje middenin de Riesling wijnstreek ligt, vind je er ook tal van (educatieve) wijnpaden en wijnboerderijen. Tot slot komt hier de oprichter van de Audi vandaan, in het Heimatmuseum is er een tentoonstelling over deze man: August Horch. Voor liefhebbers van auto’s is dit een leuk tijdverdrijf.

straatje in Winningen

Het Winningen Winzerfest

Het Winninger Winzerfest is beroemd in de omgeving en vindt plaats eind augustus-begin september. Er zijn dan optochten in het stadje en allerlei tradities die plaatsvinden. Het feest duurt tien dagen lang en het meest bijzondere is misschien wel dat uit de heksenfontein die dagen geen water komt, maar wijn!

Mooie uitzichtpunten bij Winningen

Wie houdt van mooie views kan één van de prachtige wandelingen in de omgeving maken. Mosella Zauber is een prachtige wandeling, maar sla ook zeker het uitzichtpunt Moseltal West niet over. Hier kun je trouwens ook gewoon met de auto komen. In de buurt is eveneens de Gustav Richter hut, ook een populaire plek om de markante brug over de Moezelvallei te kunnen fotograferen. Je loopt er vanaf het Moseltal uitkijkpunt in ongeveer 5 minuutjes heen. Ze noemen het daar trouwens het Blum uitkijkpunt, maar het komt bij de hut uit. Op Google Maps kun je het ook terugvinden.

uitzichtpunt Moseltal West

Wijnhuizen en wijnboerderijen

Er is een hele lijst aan wijnhuizen en wijnboerderijen in Winningen. Je vindt ze eigenlijk allemaal op de website van Winningen zelf. Bij sommige kun je alleen wijn kopen, andere zijn ook open voor rondleidingen of proeverijen. Zoals bijvoorbeeld bij Weingut Weyh. Zij organiseren zelfs middagen met kinderactiviteiten, wandelingen door de wijngaard en proeverijen (betaald) met kaas, worst en brood als je dat wenst. Ook Weingut Richard Wichter biedt leuke activiteiten voor wijnliefhebbers. Het Weinlehrpfad is een educatieve wandeling van net geen 3 km. Onderweg staat allerlei informatie, leuk om te doen ook met kinderen en wie wat meer over de wijnbouw in deze streek wil weten.

Wijnboerderij moezel

Restaurants in Winningen

Ben je op doorreis en wil je in Winningen stoppen voor een picknick aan de Moezel, dan is de bio bakkerij Barth een goede keuze. Wie liever in een restaurant gaat eten kan hier zeker mooie plekjes vinden. Tips zijn:

  • Weinstube Restaurant Brunnenklause staat bekend als een ietwat gedateerd restaurant qua interieur, maar wel met heerlijk eten en een zeer vriendelijke bediening. Het ligt vlakbij de Weinheks fontein in een allerschattigst straatje. Bij mooi weer zit je het fijnst op het grote terras.
  • Insel Restaurant is een restaurant op een camping met een fantastisch uitzicht op de Moezel en plek voor de kinderen om te spelen. Voordeel is dat je er ook gratis kunt parkeren.
  • Klein’s Frondhof serveert Duitse gerechten. Ze hebben een fijn terras aan de straatkant en het eten is erg goed.

Insel Restaurant Winningen

Leuke accommodaties in Winningen

Winningen is slechts 10 minuten van de snelweg af en een prima plek om even te ontspannen als je op doorreis bent naar Oostenrijk, Slovenië of Kroatië. Toch is de omgeving zeker geschikt om langer te verblijven. Dus wil je er een paar nachtjes blijven, dan heb ik een paar tips voor leuke accommodaties in pittoresk Winningen.

Veel plezier in Pittoresk Winningen!

riesling wijn

Zelf naar Winningen?Booking.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in