Romantische Strasse, tips en bezienswaardighedenIk hoorde voor het eerst over de Romantische Strasse toen een collega deze in de zomervakantie ging fietsen. Hoe ze over deze magische tocht vertelde raakte direct iets in mij: ooit wil ik deze route ook rijden. De Romantische Strasse is een sprookjesachtige tour langs kastelen, wijngaarden, schattige vakwerkstadjes, afgewisseld met waanzinnig mooie natuur. Je kunt de Romantische Strasse met de auto rijden, fietsen en zelfs wandelen! Wie deze tocht maakt is verzekerd van een gevarieerde vakantie vol avontuur. In dit artikel alles over de Romatische Strasse, tips en bezienswaardigheden.

Lees ook: Pittoresk Winningen

Romantische Strasse, tips en bezienswaardigheden

De Romantische Strasse start in de barokstad Würzburg. Deze stad ligt aan de rivier de Main tussen de wijnheuvels op zo’n 500 kilometer vanaf de Randstad (6,5 uur rijden met de auto). Als je de route gaat fietsen of wandelen, kun je de auto parkeren in deze stad en in enkele weken naar het eindpunt aan de voet van de Alpen, bij Füssen, bereiken. Van daaruit pak je dan de trein terug naar Würzburg om de auto op te halen. Rechtstreeks vanuit Nederland de trein heen en terug nemen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Net wat jou het beste past. De gehele route staat goed aangegeven met borden: bruine borden voor de autoroute, groene borden voor de fietsroute en gele borden voor de wandelroute.

10 suggesties om te stoppen langs de Romantische Strasse

Waar je wat langer wil blijven en genieten, waar je gaat overnachten, lunchen of dineren kun je natuurlijk prima aan het toeval overlaten. Je passeert in totaal maarliefst 26 Middeleeuwse stadjes die eigenlijk allemaal de moeite waard zijn.  In het hoogseizoen kan het echter druk zijn en is het misschien fijn om een soort van planning te hebben, waarbij je ook verzekerd bent van een slaapplek. Hieronder volgen 10 suggesties voor plekken waar je zeker kunt stoppen langs de Romantische strasse, inclusief tips voor accommodaties en restaurants.

Würzburg

Deze stad Würzburg heeft zelf ook veel te bieden, om te beginnen het UNESCO Werelderfgoed paleis de Residenz. Verder is het aan te raden om er een stadswandeling te maken langs alle prachtige architectuur en natuurlijk hier en daar wat leuke cafeetjes en restaurantjes uit te proberen. Die zitten er genoeg!

Accommodatie: Motel One Würzburg
Restaurant: Restaurant & Weinhaus Stachel of Il Grano

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber is één van de best bewaarde Middeleeuwse stadjes van heel Duitsland. Een heel fotogenieke plek waar je zult genieten van de vakwerkershuisjes, torentjes, fonteinen, geplaveide straatjes en mooie pleinen. Er zijn vele films opgenomen, waaronder een groot deel van de Harry Potter films. Leuk om aan de kinderen te vertellen. Voor een geweldig uitzicht over de stad ga je naar de hoogste toren van de stadsmuur in de kasteeltuin van Burgtor.

Accommodatie: Burghotel of Hotel Altes Brauhaus Garni
Restaurant: Mittelmeers Restaurant (Michelinster) of Trattoria Pane e Vino

Rothenburg ob der Tauber

Dinkelsbühl

Ook Dinkelsbühl heeft veel sfeer. Hier is eveneens het Middeleeuwse karakter goed bewaard gebleven en het centrum is zelfs al 400 jaar onveranderd gebleven. De vakwerkershuisjes, geplaveide steegjes, gezellige terrassen en mooie kerktorens zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Een dikke aanrader is het maken van een wandeling met een “Nachtwächter” in de avond.

Accommodatie: Hezelhof hotel
Restaurant: Altdeutsches Restaurant (Michelinster) of Weib’s Brauhaus

Nördlingen

Nördlingen heeft nog steeds een stadsmuur van 2,7 km rondom het centrum. Deze kun je bewandelen, wat zeker aan te raden is. Het geeft een mooi uitzicht over de omgeving.

Accommodatie: Styles hotel Nördlingen
Restaurant: Cafe Radlos

Harburg

De burcht van Harburg is al van ver te zien. Dit is een zeer goed bewaarde vesting en ligt er nog min of meer zo bij als in de 18e eeuw. Het is natuurlijk al wat ouder, de originele bouwdatum stamt uit de 112 en 12e eeuw. Je kunt de burcht bezoeken, maar ook mooi wandelen en fietsen in de omgeving.

Accommodatie: Lindtner Hamburg
Restaurant: Waldschanke Eisbrunn

Donauwörth

De naam van dit plaatsje zegt het al, deze parel ligt aan de Donau. Het stadje zelf heeft kleurrijke huizen en sfeervolle pleintjes met in de zomer terrassen waar je heerlijk kunt genieten van een koel drankje. De bekendste straat is de Reichsstrasse, waarin je het stadhuis, Fuggergaus en vele andere zeer oude huizen vindt die eruitzien als een kleurige slagroomtaart. Deze straat is bekend in heel Zuid-Duitsland.

Accommodatie: Danubio an der Donau
Restaurant: Kleine Mit Genuss

Donau romantische strasse

Augsburg

Dit stadje is al meer dan 2000 jaar oud, gesticht door Koning Augustus. Het is daarmee één van Duitslands oudste steden. Mozart heeft er gewoond en daar zijn nog sporen van te vinden. De binnenstad staat vol prachtige architectuur in Renaissance en barok stijl. De gouden periode voor dit stadje was de 15e en 16e eeuw en dat is goed terug te zien in de bouwstijlen.

Accommodatie: Maison Viktoria Augsburg
Restaurant: SteakManufaktur, Azsteakas of Spiesswerk

Steingaden

In Steingaden vind je ook weer UNESCO Werelderfgoed, namelijk de 18e eeuwse Wieskirche, met z’n rococo stijl. Vanaf hier krijg je steeds meer groen in het landschap en zie je meer bergen en meren. Dat wordt extra genieten!

Accommodatie: Oide Schreinerei
Restaurant: Trattoria Pizzeria La Mamma of Steingadener Kosterschänke

Halblech

Tussen de bergen door bevindt Halblech zich juist weer in het dal. Het beschermde natuurgebied Ammergebirge is een goede plek om wat langer te stoppen om een paar mooie wandelingen door de natuur te maken. Vanaf hier zie je de Alpen in al hun pracht en kun je zwemmen in de meren. Het vakantiegevoel zal volop zegevieren.

Accommodatie: Hotel Alpenblick Berghof
Restaurant: Berghofer Biostadl: Bioladen, Café un Garten of Landgasthof Zum Herz

Füssen

Het eindpunt van de Romantische Strasse is Füssen. Hier sta je dan ook letterlijk aan “de voet van” de Alpen. Füssen is bekend om zijn wonderschone sprookjeskasteel Neuschwanstein, wat Koning Ludwig II in de rotsen liet bouwen. Dit kasteel stond model voor het Walt Disney kasteel van Assepoester.

Accommodatie: Lucky Home Ferienwohnung of Hartungs Hoteldorf
Restaurant: Il Pescatore of Cafe Bistro Seaside

Praktische informatie

  • Afhankelijk van hoe je de Romantische Strasse gaat beleven kun je met de auto of de trein naar het startpunt.
  • Dit leuke reisgidsje is eigenlijk onmisbaar

Romantische Strasse Neuschwansteinjpg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in