Palais des Beaux Arts de LilleLille is zonder twijfel een heerlijke stad om te bezoeken. Naast dat je er goed kunt winkelen, lekker kunt eten en fijn door de straatjes kunt dwalen, heeft Lille ook een aantal prachtige musea. Palais des Beaux Arts in Lille is het museum van de schone kunsten en absoluut de moeite van het bezoeken waard. Het wordt in Frankrijk gezien als het tweede belangrijkste en mooiste museum, naast het Louvre in Parijs.

Lees ook: Cap Blanc-Nez, de mooiste krijtrotsen van de Opaalkust

Palais des Beaux Arts in Lille

Het museum is een typisch voorbeeld van architectuur in de 19e eeuw. Er is maar liefst 7 jaar aan gebouwd, van 1885 tot 1892. In 1997 is het compleet opnieuw ingericht en verbouwd. Sindsdien hangen er stukken van veel bekende Europese schilders, zoals Rubens, Van Dyck, Goya, Delacroix, Monet en Picasso. Ook is er een beeldengalerij met beelden van oa Carpeaux, Rodin, Claudel, Bartholdi en een keramiekcollectie uit de 17e en 18e eeuw.

Palais des Beaux Arts de Lille buitenkant

beeldengalerij lille museum schone kunsten

Openingstijden en prijzen Palais des Beaux Arts

Het museum is dagelijks geopend met uitzondering van de dinsdag. Op maandag is het pas vanaf 14.00 uur geopend en de rest van de week vanaf 10.00 uur tot 18.00 uur. Op de bekende Franse feestdagen is het museum gesloten. Je vindt het museum middenin Lille, op de Place de la République. Een kaartje kost €7, kinderen onder de 12 zijn gratis en voor oudere kinderen en senioren kun je korting krijgen, je betaalt dan maar €4. Dit kunnen ze je precies bij de kassa vertellen.

beelden place de la republique lille

Waar parkeren bij Palais des Beaux Arts?

Parkeren in de parkeergarage onder het museum is niet aan te raden. Wij zijn veel tijd verloren door er in te rijden en vervolgens lang in de file te komen te staan, omdat er helemaal geen plek was. Uiteindelijk zijn we er uitgereden en hebben we een plek in een parkeerplek op straat gevonden in de buurt van Porte de Paris, Place Simon Vollant. Vanaf hier was het ongeveer 10 minuutjes lopen naar het museum.

bovenste verdieping Palais des beaux arts

In de rij

Wij waren er op een drukke dag, er stond buiten zelfs een rij. Ondanks dat ging het toch best wel snel. Je moet je tas laten controleren en door zo’n poortje lopen, dan kom je in de centrale hal van het museum en mag je naar de kassa. Vanaf hier kun je drie kanten op: naar beneden, naar boven en de begane grond. De toiletten zijn beneden, op de begane grond zijn een aantal tentoonstellingen en hier vind je ook de beeldengalerij en de keramiek collectie.

Palais des Beaux Arts de Lille schilderijen

Schilderijen van bekende meesters

Als je de trap op gaat naar boven kom je in de kamers met de schilderijen van de meeste bekende meesters. De kamers zijn groot en kleurrijk en de schilderijen prachtig. Soms moest je juist een stuk naar achteren om ze goed te kunnen bekijken, dan wilde je er juist weer met je neus bovenop staan. Er is een app beschikbaar in het Nederlands met informatie over de schilderen en er is een Nederlandse plattegrond beschikbaar. Kijk hiervoor op de website van Palais des Beaux Arts.

Picasso musee des beaux arts lille

Hoe lang ben je bezig in Palais des Beaux Arts?

De collectie is enorm en je kunt je in Palais des Beaux Arts gemakkelijk uren vermaken. Uiteindelijk hadden wij na het bezoek aan het museum eigenlijk geen tijd meer om nog verder Lille in te gaan, zolang hadden we er rondgelopen. Zeker een uur of 3. En dan hebben de kinderen nog niet eens gebruik gemaakt van de workshops die er waren.

schilderijen palais des beaux arts

Accommodatie in Lille

Wil je wat langer blijven in Lille? Dan is het handig een accommodatie te zoeken in het centrum. La Villa 30 is een leuk en betaalbaar adresje in het centrum en er zit nog ontbijt bij ook. Heb je de volgende dag nog een hele dag om de stad zelf te ontdekken, of misschien nog een ander museum te bezoeken. Wij hebben, net buiten het centrum, trouwens heel lekker gegeten bij Bistrot La Crinière. Parkeren kan voor de deur en het is een leuk Frans tentje met veel locals.

Museum schone kunsten lille

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in