Sprookjesachtig Janjske OtokeJanjske Otoke is een bijzondere plek op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Banja Luka in Bosnië & Herzegovina. De reden dat ik er op deze reisblog over wil schrijven is, omdat het werkelijk een paradijslijk plekje is. Zoiets als dit heb ik nooit eerder in mijn leven gezien. Ik had er wel een week kunnen blijven. Zo sereen, zo mooi, zo rustig. Het leek wel alsof ik in een sprookje was beland. Hoewel het fijn is dat deze plek nog haast niet ontdekt is door toeristen, vind ik toch dat het wat bekendheid mag krijgen. Wie op vakantie gaat naar Bosnië & Herzegovina mag dit zeker niet overslaan.

Lees ook: De thermale baden van Banja Luka

Sprookjesachtig Janjske Otoke

Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ik er hoogzomer was. De zon scheen, het was warm en dat maakte dit sprookjesachtige dorpje wel extra speciaal. Toch heb ik ook foto’s gezien van de herfst en de winter en dat maakt dit dorpje in het water niet minder sprookjesachtig. Wel wat kouder. Met een dikke jas aan is dat op zich niet erg. Hoe dan ook, sprookjesachtig Janjske Otoke is een plek die serene rust, gezelligheid en sfeer uitstraalt. Zowel in de looks als het geluid. Een kabbelend beekje op de achtergrond, wat lichte muziek, enig geroezemoes van pratende mensen (en zoemende muggen) en de geur van natuur. Janjske Otoke betekent trouwens Janje stroomt, Otoke betekent stromen.

Stromend beekje Kod Dragane

Natuurhotspot

Janjske Otoke is een echte natuurhotspot. Vast en zeker ga je bij één van de restaurants eten of een Bosnische koffie drinken, maar er is meer dan de inwendige mens. Wandelen naar de waterval of in de Janj-kloof, vissen, picknicken, de watermolen bezoeken of zelfs jagen (voor de liefhebbers) behoort tot de mogelijkheden. Wij hebben het bij een korte wandeling gehouden en een lunch aan één van de tafels met de geblokte tafelkleedjes. Dat alleen was al een feestje. Volgende keer doe ik wel een lange linnen broek aan tegen de muggen.

Janjske Otoke Kod Dragane

De bron van de Janj rivier

De bron van de rivier de Janj ontspringt onder het Janj-karstplateau, tussen de dorpen Strojice en Babici, op een hoogte van 612 meter. Vanaf daar stroomt de Janj in de richting van  Šipovo over een afstand van 15 km. De bron van de Janj-rivier is een ideale plek voor picknicks en wandelingen en de Janj-kloof heeft een prachtig wandelpad. Toegang tot de bron van de rivier de Janj is alleen lopend mogelijk vanuit twee richtingen, vanuit de richting van Babici en vanaf de weg Sipovo-Kupres door het dorp Rasce.

Zitje janjske Otoke

Kaart Janjske Otoke

Magische uitstraling

Janjske Otoke is een plek met een divers landschap waar de Janj-rivier een magische uitstraling op creëert. Meerdere watervallen in de rivier laten een onvergetelijke indruk achter. Het is een karstvallei van ongeveer 1 km lang en ongeveer 300 m breed. Een prachtig landschap van parken waar weelderig groen verweven is met heldere beekjes en borrelende en luide tufsteenwatervallen van de Janj-rivier. Het is een natuurlijk wonder van de karstwereld en een lust voor het oog om te zien.

bruggetjes sprookjesachtig dorpje bosnie

Zelf ervaren

Het is bijna onmogelijk om uit te leggen hoe prachtig dit plekje is. De rust, het idyllische, sprookjesachtige door de kleine kabouterhuisjes tussen het water. De restaurants die er zitten en de accommodaties lijken allemaal op hun eigen eilandje te staan. De rivier is een grote koelkast, de kratten bier en limonade liggen er in om te koelen. Nog haast niet ontdekt door toeristen. Dit is next level beauty.

restaurantjes Janjske Otoke

Kratjes in de rivier

Walhalla voor kinderen

Naast dat het leuk is voor volwassenen, kun je hier ook prima heen met kinderen. Zij springen over de bruggetjes, voelen met hun handjes in het water en lopen over de houten planken. Ze kijken hun ogen uit. Er is trouwens ook een schommel waar ze lekker kunnen schommelen. Het personeel vindt het niet erg als de kinderen lekker rondlopen, ze zijn het gewend.

kind handjes in het water b

Schommel jansjke otoke

Janjske Otoke bezoeken?

tafeltje eiland restaurant

accommodaties janjske otoke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in