Wandelen naar het prachtige natuurfenomeen Kameni MostWandelen naar het prachtige natuurfenomeen Kameni Most is een aanrader als je in de buurt bent van Banja Luka. Slechts op 22 km vanaf het centrum van Banja Luka vind je deze natuurlijke brug. Je moet er wel een stukje voor klimmen en dat is met warm weer best pittig. De beloning is echter de moeite waard, waardoor ik het zeker kan aanraden. Bij Kameni Most zitten ook veel vlinders (in de zomer), wat het extra leuk maakt.

Lees ook: Sprookjesachtig Janjske Otoke

Waar is het startpunt van de wandeling naar Kameni Most?

Er zijn twee startpunten voor de wandeling, wij hebben het restaurant Ada, in Google Maps beter bekend onder de naam “Ducanova Ada” als beginpunt genomen. Hier kun je voor het restaurant eenvoudig parkeren, bovendien is het fijn om daar na afloop een drankje te doen. Vanaf de parkeerplek steek je de weg over richting de rivier. Daar aangekomen zie je een hangbrug. Deze hangbrug wordt op Google Maps aangeduid als Suspension Bridge and footpath. Ik zet het er bij, omdat wij best even moesten zoeken of dit nu het juiste pad was naar Kameni Most. Bij de hangbrug staat ook een bord over Kameni Most, deze rotspartij kun je namelijk ook beklimmen als je daar van houdt.

Hangbrug bij Kameni Most

rivier vrbas naar kameni most

Wandelen naar het prachtige natuurfenomeen Kameni Most

De brug is eigenlijk het echte startpunt. Vanaf daar wandel je in ongeveer 20 minuten bergop naar Kameni Most. Ik had vooraf gelezen dat het pad vrij eenvoudig was, waardoor we op slippers en sandalen waren, maar daar had ik achteraf spijt van. Het pad is dusdanig steil en met losse stenen, dat wandelschoenen wat mij betreft wel echt een must zijn. Ook al is het maar 20-25 minuutjes lopen. Ook in 20 minuten kun je namelijk best lelijk vallen. Nu hebben we het uiteindelijk gered op onze sandalen, maar ik ben meerdere keren uitgegleden en heb mijn knie open gehaald. Hieronder zie je foto’s van het pad.

Pad door de bomen naar Kameni most

ondergrond van het pad naar kameni most

Hoe loopt het pad naar de natuurlijke brug bij Banja Luka?

Als je de brug over bent ga je aan het einde linksaf. Je loopt dan een stukje langs het water, de rivier Vrbas. Op een bepaald moment kom je bij een soort open plekje met een boom (zie foto). In ons geval waren hier bergbeklimmers met hun spullen bezig, normaal zit er geen touw om de boom. Hier splitst het pad zich in twee stukken. Let hier even op, want je moet het meest rechtse pad hebben om naar Kameni Most te gaan. Vanaf hier wordt het een kort, maar pittig stuk naar de rotspartij. Je gaat namelijk steil omhoog en zeker als het meer dan 30 graden is, zoals dat bij ons was, is dit best zwaar. Al helemaal als je geen water bij je hebt. Tip: neem een gevulde waterfles mee 😉 Onderweg loop je op een pad tussen de bomen en heb je weinig zicht, maar als je bijna boven bent kun je al een paar keer een glimp opvangen van het uitzicht en dan vergeet je de zware klim onmiddellijk.

eerste stuk lopen langs de rivier naar kameni most

boom naar kameni most neem pad rechts

uitizcht op de omgeving en open plek kameni most

Open plek en zicht op Kameni Most

Na een minuut of 10-15 klimmen (afhankelijk van hoe snel je loopt en hoe goed je conditie is), kom je aan bij een open plek met twee picknick plekken. Deze hebben een afdakje, waardoor je enige schaduw hebt. Hier kun je Kameni most al goed zien, maar het loont de moeite om nog een stukje verder naar boven te klimmen. Alleen aan te raden als je goede schoenen aan hebt, want hier ging ik dus een paar keer onderuit. Tot helemaal boven heb ik het dan ook niet gered, het was te gevaarlijk op mijn gladde sandalen. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht op de omgeving en de natuurlijke brug wordt. Er schijnt ook ergens een bron te zijn, die hebben wij niet kunnen vinden. Je kunt helemaal tot aan de stenen brug zelf lopen, omdat je deze ook kunt beklimmen. Het uitzicht in in ieder geval fenomenaal, zowel op de omgeving als op de stenen burg.

Paaltje met informatie kameni most

Kameni most stenen brug

Vlinders en horzels

Op de open plek staan dus picknickbankjes, met een dak, dus er is schaduw. Heerlijk om hier een koel drankje te drinken (als je dat mee hebt) of iets te eten. Let wel op de vele horzels die er zitten. Daar werd ik niet zo blij van, als deze beesten mij steken heb ik vaak een week lang een jeukende plek zo groot als een bierviltje, dus ik rende af en toe weg als ik er eentje zag rondvliegen. Er zaten ook heel veel vlinders, dat was wel leuk! Ze kwamen ook echt op je hand zitten, net of ze tam waren. Het was nog een hele kunst om ze op de foto te krijgen, want zodra ik mijn camera pakte waren ze alweer gevlogen. Gelukkig is het mijn dochter met haar iPhone gelukt om er eentje vast te leggen. Mooi he?

vlinder bij kameni most

Een ander startpunt

Er is ook en ander startpunt, deze vind je helemaal aan de andere kant van de berg. Ook hier is een parkeerplaats en vanaf daar kun je ook lopen. Dit is vanaf Banja Luka echter flink om, dus de meeste mensen zullen hier niet voor kiezen. Ik kan verder niks over dit pad en de tijdsduur zeggen, omdat wij dit zelf niet hebben gedaan. Mogelijk dat de bergbeklimmers dit beginpunt kiezen, al zagen wij die juist ook bij ons startpunt. Het was trouwens helemaal niet druk met mensen, ik denk dat we maar 6 andere mensen zijn tegengekomen.

rotspartij op de berg

De terugweg

De terugweg is qua conditie een stuk makkelijker, je hoeft immers niet bergop maar gaat bergaf. Ondanks dat kun je niet snel lopen, want het is steil en de losse stenen maken dat je snel onderuit gaat. Wij hebben het dus ook terug in ongeveer 20 minuten gelopen. Eenmaal bij de auto zijn we nog een koel drankje gaan drinken bij restaurant Ada. Je kunt daar ook een hapje eten als je dat wenst.

picknickplek kameni most banja luka

Leuk weetje

Kameni Most betekent letterlijk: Stenen Burg. Toch heeft deze brug ook een andere naam, namelijk Meisjesbrug. Dit heeft alles te maken met een legende. Volgens dit oude verhaal zal ieder meisje dat het lukt om de brug over te steken zonder naar beneden te kijken haar ware liefde vinden. Hoeveel meisjes dit gedurfd hebben weet ik niet, ik zal het in elk geval niet doen met mijn hoogtevrees èn ik heb mijn ware liefde al gevonden.

De wandeling naar Kameni Most maken?

Kameni most viewpoint

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in