De thermale baden van Banja LukaDe thermale baden van Banja Luka worden (nog) niet door veel toeristen bezocht. Ze staan niet in de reisgidsen en ook online is er in het Nederlands nog weinig informatie over te vinden. Toch is het een waanzinnig mooi plekje in het Noorden van Bosnië & Herzegovina. Een plekje dat je zeker niet moet overslaan als je in de buurt bent, want het is uniek om je op zo’n manier tussen de locale bevolking te kunnen begeven. Wist je trouwens dat Banja Luka “Spa Haven” betekent? Dat heb ik me laten vertellen (Banja + Spa & Luka = haven). Het is ook nog eens gratis en 24 uur per dag open (2023). Ga vroeg in de ochtend, dan is het nog niet zo druk.

Lees ook: Bosanska Krupa en de vissershuisjes

De thermale baden van Banja Luka

Deze hotpools in Bosnië & Herzegovina zijn voor het eerst ontdekt door de Romeinen. Het water schijnt helende eigenschappen te hebben en het wordt zelfs voorgeschreven voor artsen om er dagelijks een bad te nemen als je reumatische klachten of ontstekingen hebt. Wij gingen er vooral heen voor het prachtige uitzicht op de rivier Vrbas. Die is trouwens ijskoud, waardoor je ook wisselbaden kunt nemen. Eerst opwarmen in één van de thermale baden en dan de ijskoude rivier in springen. Doe dit een paar keer achter elkaar en je voelt je superfit.

Hot springs banja luka

Waar vind je de thermal pools van Banja Luka?

Het is niet moeilijk om de thermal pools van Banja Luka te vinden, een parkeerplek is een grotere uitdaging. In de buurt is een klein parkeerterrein (Park Rajka od Zmijanja), daar staat ook een oorlogsmonument, maar hier is later op de dag vaak geen plek meer. Dan moet je ergens anders parkeren en een stuk lopen om er te komen. Je kunt in je navigatie invoeren “Hot Springs Banja Luka” en dan krijg je de precieze locatie. Wat je ook kan invoeren is de Bosnische naam: Vrucica Srpske Toplice. De thermale baden zitten in elk geval aan de Od Zmijanja Rajka, ter hoogte van motel Kobilj.

genieten van het uitzicht op de vrbas rivier vanuit de thermal pools

Verschillende hotsprings

De baden zijn 24 uur per dag open en gratis toegankelijk. Op mooie dagen is het er vaak druk met locals. Er zijn 8 natuurlijke baden, die allemaal verschillende temperaturen hebben ontdekten wij. Meestal zijn ze rond de 35 graden warm. Ze zijn ook niet allemaal even groot. Er is ook een leuk bruggetje gemaakt en je kunt zien dat deze plek netjes onder houden wordt. Neem dan ook je afval mee, dan blijft het netjes. Wij vonden een plek helemaal achterin, waar een plateau was met wat steentjes. Hier waren een paar ondiepe baden en je kon vanaf daar zo de rivier in, die 10 meter diep is. Tussendoor liepen we af en toe naar een andere plek. De mooiste plekjes waren al bezet, terwijl we toch best vroeg waren (11.00 uur). Een volgende keer zou ik al om 20.00 uur gaan, dan is het er vast veel rustiger.

hot pools banja luka

City Beach Banja Luka

Iets eerder aan dezelfde weg vind je Sprske Toplice Sitari, of ook wel City Beach genoemd. Dit is een plek aan de rivier waar je ook lekker kunt genieten van de zon en af en toe afkoelen in het water. Hier zijn geen hot Springs, maar het is wel een fijn plekje als de thermale baden te druk zijn. Dit is wat commerciëler, hier kun je bijvoorbeeld ook koffie kopen en er zijn banken in het gras neergezet (die meestal bezet zijn).

vrbas rivier banja luka

Banj Brdo uitkijkpunt

Wie na het badderen zin heeft in een mooi uitzichtpunt rijdt nog even door naar Banj Hill, het uitkijkpunt op de berg wat zich redelijk in de buurt bevindt. Er staat ook een monument, maar hier kom je vooral voor het uitzicht. Eventueel kun je er picknicken. Je kunt hier trouwens ook naar toe wandelen, neem op een hete dag wel voldoende water mee, want het is best een klim.

thermal pools bosnië & herzegovina

Ook naar Bosnië & Herzegovina?

  • Het makkelijkste ga je met je eigen auto, je bent dan wel zo’n 17 uur onderweg, afhankelijk vanaf waar je start in Nederland
  • Vliegen op Kroatië is ingewikkeld, omdat je meestal niet de grens over mag met de auto. Vliegen op Bosnië & Herzegovina gaat vanuit Nederland altijd met een tussenstop. Vanaf Brussel of Dusseldorf gaan er wel rechtstreekse vluchten
  • Overnachten in (de buurt van) Banja Luka kan bij Hotel Villa Viktoria, Premium Apartmani Banja Luka of Hotel Cezar Banja Luka.
  • Als reisgids kan ik “Met de camper door Bosnië & Herzegovina” aanraden, ook als je zonder camper gaat. Het is tevens de enige Nederlandse reisgids die op dit moment beschikbaar is bij de boekhandels.
  • Tip: Ook in Polen en IJsland vind je mooie hotpools!
hot springs Vrucica Bosnië

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in