Wat te doen in SarajevoAls je twijfelt of Sarajevo de moeite waard is voor een stedentrip, dan kan ik volmondig zeggen: ja! Ik vind het een fantastische stad. Het is een hippe stad, waar zeker nog de sporen van de oorlog met Servië zichtbaar zijn, maar de sfeer is prettig. Alle culturen leven door elkaar heen en de stad zit vol bezienswaardigheden, trendy restaurants, een medina met snuisterijen en veel gezelligheid. Ook liefhebbers van musea kunnen hun hart ophalen en zelfs wandelaars komen hier aan hun trekken. Zet Sarajevo zeker op je bucketlist voor een citytrip! In deze blog vertel ik wat te doen in Sarajevo en deel ik 20 bezienswaardigheden en tips met je.

Lees ook: Bosanska Krupa en de vissershuisjes

Wat te doen in Sarajevo? 24 bezienswaardigheden en tips

Wij maakten een rondreis door Bosnië & Herzegovina en eigenlijk lag Sarajevo een beetje uit de route, waardoor we getwijfeld hebben of we deze stad wel zouden aandoen. Al vanaf de eerste seconde op de Ferhadija in de oude stad voelde ik de fijne sfeer en wist ik: dit is een toffe stad. Nadat we de hele dag hebben rondgelopen en alles hebben gedaan en gezien wat we wilden wist ik het ook echt zeker: Sarajevo is geweldig! Onderweg met de auto kwamen we trouwens ook nog langs de Piramides van Visoko. Dit hadden we anders ook overgeslagen, maar ook dat was een bijzondere plek, waardoor we achteraf blij zijn dat we de keuze hebben gemaakt deze beide plekken te bezoeken.

streetlife sarajevo

1. Het historische centrum Bašcaršija

Het beste begin je in het historische Ottomaanse centrum, Bašcaršija. Rondom Pigeon Square (met die duiven ja, je ziet het meteen) vind je alle steegjes met kiezels op de grond en de vele toeristische winkeltjes en gezellige restaurantjes. Je ziet hier ook veel Turkse invloeden, omdat het van origine een Turkse wijk is. Handig om te weten: ze serveren hier bij de meeste authentieke restaurants geen alcohol. Het leukste straatje vind ik Kazandžiluk, waar je een koperen setje voor echte Bosnische koffie kunt aanschaffen. Op het duivenplein staat een fontein die eeuwenlang de stad van drinkwater voorzag. De duiven mogen gevoerd worden en staan symbool voor vrede.

Wat te doen in Sarajevo? 20 bezienswaardigheden en tips

2. Museum Galerija 11/07/95

Het museum Galerija 11/07/95 vond ik wel een must om te zien. De naam 11/07/95 verwijst naar de datum van de val van Srebrenica. Het is in feit een herdenkingsplek voor de slachtoffers die zijn gevallen. De soms best heftige foto’s zijn juist van de periode na de oorlog. Over hoe slachtoffers werden geïndentificeerd, hoe moeders hun man en kinderen voor het laatst zagen en nooit meer terugvonden, hoe de steden er uit zagen na de oorlog. Naast de foto’s vond ik vooral ook de video in het midden van de zaal enorm indrukwekkend. Ook de kinderen vonden het behoorlijk heftig, maar ik vind het goed ze dit te laten zien, want het bestaat. En zoals er zo mooi werd aangegeven: iets wat ooit is gebeurd kan altijd nog eens gebeuren. Wees je dat bewust.

Museum Galerija 11:07:95

3. Latinski Most

Latinski Most, de Latijnse brug, is de plek waar Frans Ferdinand werd doodgeschoten. Voor de brug vind je een museum dat aan deze aanslag gewijd is. Deze aanslag was in feite de start voor de Eerste Wereldoorlog in 1914.

Latinski Most

4. Vrbanja brug

Over de Vrbanja brug gaat een Romeo & Julia achtige verhaal de ronde. Hier werd namelijk een jong stelletje vermoord in de oorlog van 1994. De foto hiervan vind je weer in het museum Galerija 11/07/95 en je kunt hier meer lezen over het verhaal.

moslimvrouwen stad sarajevo bij fontein

5. Festina Lente

Festina Lente is de Latijnse naam voor Hurry Slowly en is een bijzondere brug met modern ontwerp. De brug is ontworpen door 3 studenten van de nabijgelegen kunstacademie. Vaak staat er in de rivier ook kunst door diverse studenten. Het is leuk om deze brug te bezoeken en er overheen te lopen. Hier kun je meer lezen over deze bijzondere brug (in het Engels).

6. Sarajevo Roses

De Sarajevo Roses zijn littekens van de burgeroorlog. Het zijn eigenlijk kleine monumentjes ter herinnering aan slachtoffers van bominslagen. De schade hiervan is rood geverfd, het lijkt net bloed en dat is ook de bedoeling. Je vindt ze op diverse plekken in de stad, soms zie je ze ineens. Wij kwamen er eentje tegen op weg naar de kabelbaan, maar ook voor de Sacred Heart Cathedral en het Paus John Paul II monument op de Trg Fra Grge Martica op het plein vind je een Sarajevo Roos.

Sarajevo roses

7. Gazi Husrev-beg Moskee

De Gazi Husrev-beg Moskee is gebouwd in de 16e eeuw en heeft een Ottomaans architectonisch design en nog steeds in gebruik. De oprichter is Gazi Husrev-beg, waarna de moskee is genoemd. Je kunt de moskee bezoeken met een tour of zelf.

Gazi Husrev-beg Moskee

8. De Eternal flame

De Eternal flame, ook wel Vječna vatra of De Eeuwige Vlam is een herdenkingsmonument voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de burgeroorlog in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. Veel mensen komen hier gedurende dag nog even een kruisje slaan of een bloemetje neerleggen.

Eternal flame sarajevo

9. Sarajevo Meeting of Culturs monument

Middenin de winkelstraat Ferhadija vind je het Sarajevo Meeting of Culturs monument. Deze plek scheidt in feite de stad tussen het nieuwe deel en het oude, traditionele gedeelte. Het mooie vond ik dat juist alle culturen hier met elkaar verweven zijn, vreedzaam naast elkaar.

Sarajevo meeting of culturs

10. Tasliha

Tasliha of Tašli han is een voormalige karavanserai een overblijfsel uit 1540 van een soort fort. Je vindt het in de huidige zomertuin van het Evropa hotel in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. Het is bijzonder dat dit nog zo bewaard is gebleven en nu in de tuin van een mooi hotel staat.

Tasliha

11. University’s Library Vijenica

De vroegere University’s Library Vijenica is tijdens de oorlog volledig verwoest. Een plakkaat aan de buitenkant herinnert hier nog aan. Het is opnieuw opgebouwd en doet nu dienst als stadhuis èn concertzaal.

University's Library Vijenica

12. Sarajevo Letters

De Sarajevo Letters staan voor de voormalige University’s Library Vijenica. Even de brug oversteken en je ziet ze. Leuk om er even een fotootje te maken, het is tevens een mooi uitkijkpunt.

Letters Sarajevo

13. Museum of crimes against Humanity and Genocide

Een ander heftig museum wat je wellicht wil bezoeken als je geïnteresseerd ben tin de oorlog is het Museum of crimes against Humanity and Genocide. Dit museum vertelt de persoonlijke verhalen van voornamelijk Bosniakken tijdens de oorlog en wat ze is aangedaan. Er liggen ook persoonlijke items in het museum. De vele afschuwelijke beelden zullen je zeker raken.

Museum of crimes against Humanity and Genocide

14. Gradska Trznica

Gradska Trznica is de markthal van Sarajevo. Hier doet de lokale bevolking de boodschappen. Je kunt er bijvoorbeeld goed vis kopen. Het is leuk om er even binnen te lopen, maar het is verder niet anders dan andere markthallen die ik heb bezocht.

Gradska Trznica

15. Uitzicht op de stad vanaf Mount Trebević

Mount Trebević is een hoge berg in Sarajevo die je kunt bezoeken met een kabelbaan Sarajevska Zicara. Je vindt dit kabelbaanstration aan de Hrvatin, even de trappen op en je bent er. In de zomer kun je van 9 tot 21.00 uur met een kabelbaan de berg op, in de winter zijn de tijden aangepast. Het ritje duurt ongeveer 10 minuten en je hebt een prachtig uitzicht over Sarajevo. Zowel in de kabelbaan als bovenop de berg. Boven kun je naast genieten van het uitzicht ook een aantal wandelingen maken, bijvoorbeeld naar de bobsleebaan, maar ook naar de top van de berg (12 km!) of de hut Jure Frank. Ook de Bistrek Tower, een observatorium in de Tweede Wereldoorlog, is aan te lopen (30 minuten).

Uitzicht vanuit de kabelbaan

kabelbaan naar berg sarajevo

16. De Olympische bobsleebaan uit 1984

De Olympische bobsleebaan uit 1984 op de berg Trebević is wel een must see als je op de berg bent. In 20 minuutjes loop je er heen. De bobsleebaan is overwoekerd met planten en er zit graffiti op, maar het is een unieke plek. Je kunt een heel stuk over de bobsleebaan zelf wandelen. Wij waren dit van plan, tot onze dochter werd gestoken door een wesp en we toch maar terug zijn gegaan naar het restaurant om even ijs te vragen om de pijnlijke plek te koelen.

Bobsleebaan Sarajevo

17. Urbex locatie hotel Ingman

Urbex locatie hotel Ingman is ook een bizarre plek die herinnert aan de Olympische winterspelen in 1984. Dit was het Olympische hotel. Ik vond foto’s van hoe het er in die tijd heeft uitgezien. Nu is het een verlaten plek, niet onderhouden en totaal verpauperd. Eigenlijk ontzettend zonde dat er zoveel geld wordt ingepompt om zoiets neer te zetten, om vervolgens na de Olympische spelen niets meer mee te doen. Geldverspilling. Desondanks wel grappig om deze plek te bezoeken.

hotel Ingman

binnenkant hotel ingman

18. Skischans van de Olympische Winterspelen in Sarajevo in 1984

De Skischans van de Olympische Winterspelen in Sarajevo in 1984 vonden wij best moeilijk te vinden. Uiteindelijk vonden we de plek op de Ingman berg en vanaf de bochtige bergweg R442a. Wij hadden ze meer verwacht rondom het Ingman hotel, daarom konden we ze niet vinden. Als je in Google Jeux Olympiades de Sarajevo 1984 invoert luikt het waarschijnlijk wel. Op dit moment is het nog gratis om de skischans te bezoeken, maar wij zagen al voorbereidingen gemaakt worden om hier een betaalde toeristische attractie van te maken, zoals een slagboom en een kassa die ze aan het installeren waren. Ontzettend jammer, want juist dat het zo verlaten is geeft deze plek z’n charme.

olympische skischans sarajevo

Skischans van de Olympische Winterspelen in Sarajevo in 1984

19. Eten bij restaurant steakhouse Zembilj

Vlees eten in de binnentuin bij restaurant steakhouse Zembilj is een aanrader als je van vlees houdt. Je zit er bovendien heerlijk rustig, ver van alle rumoer in een tuin die gedeeld wordt met een ander restaurant.

Zembilj steakhouse

20. Eten bij de Italiaan Klopa

Eten bij Klopa is absoluut iets wat je niet mag overslaan. Ontzettend vriendelijke bediening, die je een schotel adviseert met ontzettend goed vlees. Het is natuurlijk een marketing truc, maar ik moet toegeven dat het heerlijk was. Mals vlees al verse ingrediënten. Al waren ook de pizza’s prima. Reserveren is handig, want het is ontzettend druk. Wij moesten een poosje wachten op de stoep voor het restaurant, maar daar hadden we geen spijt van.

vleesschotel klopa

21. Brunch Sa

Ontbijten of brunchen bij Brunch Sa doe je vooral vanwege het rustige straatje en het toffe zwart/witte interieur. Wij vonden de ontbijtgerechten niet allemaal even lekker namelijk. De koffie wel!

brunch sa

22. Het straatje Kovači en daar iets drinken

Het straatje Kovači is vooral bekend vanwege het instagrammable theehuis Džirlo. Dit is echter maar heel klein, dus de kans dat je er een plekje hebt is ongeveer nihil. Wij zijn iets verderop op het terras gaan zitten, bij Ministry of Cejf en dat was net zo leuk. Loop je verder naar boven dan kom je terecht bij het Kovači cemtery, waar veel oorlogsgraven liggen. Indrukwekkende plek.

straatje Kovači

theehuis Džirlo

23. Panorama terras Hotel Hecco

Iets drinken op het rooftop terras van hotel Hecco (na 10 uur ’s morgens) voor een panoramisch uitzicht. Dik genieten!

24. Vrelo Bosne Park

Het Vrelo Bosne Park met de geneeskrachtige bron Ilidza ligt net iets buiten Sarajevo, je kunt er met het openbaar heen of met een huurauto van Sunny Cars.

Park sarajevo

Sarajevo bezoeken?

Enthousiast geworden over een citytrip naar Sarajevo? Hier nog wat praktische tips over hoe je er komt, waar je kunt overnachten en welke reisgids de moeite waard is.

  • Je kunt naar Sarajevo met je eigen auto. Dit is een lange rit, je doet over ongeveer 1800 km er zonder stoppen zo’n 20 uur over (afhankelijk van je startpunt in Nederland). Wij hebben dit gedaan, omdat onze stedentrip naar Sarajevo onderdeel was van onze zomervakantie door Bosnië & Herzegovina. Het is belangrijk om je autopapieren en je groene kaart bij je te hebben (niet digitaal!). Er is bij de grens een strenge controle en ze vragen om zowel paspoorten als autopapieren.
  • Vliegen kan ook, maar niet rechtstreeks. Je moet eigenlijk altijd wel overstappen. Dat is heel jammer, want daardoor is een stedentrip naar Sarajevo nog niet zo populair. Lufthansa vliegt op Sarajevo, daar kun je tickets boeken vanaf Amsterdam met overstap in bijvoorbeeld Wenen of Frankfurt. Het is ook niet mogelijk om bijvoorbeeld naar Dubrovnik te vliegen en vanaf daar met de auto te gaan, omdat Bosnië & Herzegovina geen lid is van de EU. Huurmaatschappijen willen meestal niet dat je de grens over gaat met en huurauto. Met je eigen auto is dat geen probleem.
  • Overnachten kan heel leuk in Sarajevo. Er zijn verschillende mooie hotels in de stad, ook net iets erbuiten kan prima, dan loop je in ongeveer 15 minuten naar het centrum. Daar is parkeren vaak net iets makkelijker namelijk. Sommige hotels in de binnenstad hebben een eigen parkeerplek. Tips voor leuke hotels in Sarajevo zijn Hotel Kovačil en hotel Lula.
  • Als reisgids kan ik “Met de camper door Bosnië & Herzegovina” aanraden, ook als je zonder camper gaat. Het is tevens de enige Nederlandse reisgids die op dit moment beschikbaar is bij de boekhandels.

Hotel Lula Sarajevo

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in