Jajce, stad van watervallen en historieOp een uur rijden vanaf Banja Luka en ongeveer 2 uur rijden vanaf Bihac vind je het historische stadje Jajce. Het bijzondere van dit stadje is de combinatie van natuur en geschiedenis. Om wat van deze historie mee te krijgen, moet je wel een pittige klim naar het kasteel maken. Maar dan heb je ook wat, namelijk een fantastisch uitzicht vanaf een mooi kasteel. Ook het stadje zelf is de moeite waard en tot slot mag je ook zeker de watervallen niet missen. Jajce, stad van watervallen en historie!

Lees ook: De thermale baden van Banja Luka

Jajce, stad van watervallen en historie

Jace ligt in het midden van Bosnië & Herzegovina. Hier kruist de rivier Pliva de Vrbas rivier. De bekendste bezienswaardigheden zijn het kasteel, de watervallen en de Mlincici watermolentjes die je buiten het centrum vindt. Maar dwaal ook zeker even door het stadje zelf, wat zeker aan het einde van de winkelstraat een heel authentiek stukje heeft wat leuk is om te zien. In deze blog ga ik alles vertellen over een bezoek aan het sfeervolle Jajce. Een stadje wat bestaat uit 3 “verdiepingen”: hoog bij de burcht, het gezellige stadscentrum op de “begane” grond en de watervallen beneden.

Jajce stadsplein

Jajce stadscentrum

Wij kwamen het stadje binnen via een straat met een hele moeilijke naam: Hrvoja Vukcicia Hrvatinica, waar we geluk hadden meteen een (betaalde) parkeerplek te vinden. Hier zitten ook enkele restaurantjes en de tourist office van Jajce. Je ziet vanaf daar meteen de stadspoort waar je doorheen moet om het stadscentrum te verkennen. Je komt op een leuk pleintje terecht met Jajce fontein en een aantal gezellige koffietentjes en restaurantjes. De ijssalon meteen rechts verkoopt erg lekker ijs! Het stadje zelf is niet zo heel sfeervol. Er is een lange straat met links en rechts wat niet al te leuke winkeltjes. Je kunt deze doorlopen tot de stadspoort aan het einde. Dat is nog wel een authentiek stukje. Verder stelt het weinig voor. Het begin met het pleintje is het leukste.

Stadspoort

authentiek Jajce

Bezoek het kasteel

Als je langs restaurant Kod Asima loopt en de trap omhoog gaat, heb je de route richting het Fort van Jajce gevonden. Dit Middeleeuwse kasteel dateert uit 1391. Bij warm weer is het best een klim, dus neem water mee. Het is geen lange wandeling (ongeveer 20 minuten), maar wel veel trappen op en over hobbelige keien. Goede schoenen zijn dus wel fijn. Tussendoor kom je nog wat andere bezienswaardigheden tegen, zoals een klein ondergronds kerkje en de Clock Tower. Het kasteel is het eindpunt. Je kunt het bezoeken tegen betaling. Het is leuk om de kasteelmuren op te gaan en rond te lopen. Zo heb je prachtig uitzicht over de bergachtige omgeving en het stadje zelf.

Clock Tower jajce

Fort Jajce

jajce bergachtige omgeving

Watervallen en de schoonspringwedstrijd

Dé publiekstrekker in Jajce is de waterval. Het zijn eigenlijk twee watervallen naast elkaar, die een hoogte hebben van 22 meter. Er is een viewpoint, hiervoor moet je via de brug net buiten het stadje de rivier oversteken en kun je linksaf richting dit vierpoint lopen. Tegenwoordig moet je helaas betalen om beneden een mooie foto te kunnen maken. Dit hebben wij niet gedaan, ik vond de watervallen ook mooi van bovenaf en dat voelde toch minder als het uitbuiten van toeristen. Wat ik heel grappig vond, was dat ik hoorde dat er jaarlijks een schoonspringwedstrijd is vanaf de watervallen. Je kunt de metalen duikplank zien staan. Op internet heb ik een filmpje hiervan gevonden, ik vind het heel stoer dat mensen dit durven!

Jajce schoonspring wedstrijd

Uitzichtpunten van de watervallen

Er zijn allerlei plekken waar je de watervallen goed kunt zien. Zo kun je bij de stadspoort meteen de trap naar beneden het Gradski Park in lopen. Hier zie je de watervallen niet van voren, maar je kunt er wel de duikplank goed zien. Om de watervallen goed te zien kun je naar Plivski Vodopad lopen of voer in je navigatie in Jajce Skyline voor een mooi overzicht over zowel de watervallen als de hele stad. Locals zijn ook bereid je wat mooie plekjes te verklappen, vraag het gewoon. De Bosnische bevolking is over het algemeen heel vriendelijk. Zo hoorden wij over een uitkijkpunt aan de M16. Als je vanuit Banja Luka het centrum nadert, staat er rechts in de berm een klein bordje met daarop “Vodopad the Waterfalls”. Vlak na dit bordje kun je je auto parkeren (als er plek is) en via een zandweggetje aan het einde van de parkeerplek, vlakbij de bushalte, vind je na 100 meter een houten hutje met een prachtig uitzicht op de watervallen.

Pliva waterval Jajce

Gradski park Jajce

Mlincici watermolens

Op 10 minuten afstand met de auto vanaf het centrum vind je het Pliva Lake. Bij Park Plivsko Jezero is nog een heel leuke plek te bezoeken, namelijk de Mlincici watermolentjes. Parkeren kan voor de deur en je loopt zo het terrein op waar de watermolens zich bevinden. Het zijn 20 houten huisjes met daarin de watermolentjes. Ze stammen uit de Middeleeuwen, waar ze gebruikt werden om met waterkracht graan te malen. Ik heb stiekem door een kier naar binnen gegluurd en zag inderdaad een molensteen (en veel spinnenwebben). De molens zijn nu niet meer in gebruik en de deuren zitten op slot. Het is een toeristische plek, maar wel erg leuk, zeker met kinderen. Die zullen genieten van het lopen over de bruggetjes of bij warm weer gewoon lekker met de slippers door het water waden.

Tip: Rijd vanuit hier ook zeker even een half uurtje door naar het sprookjesachtige Janjske Otoke om een hapje te eten.

Mlincici watermolens

Mlincici watermolens door het water

Leuke restaurants in Jajce

Natuurlijk kun je ook lekker eten in Jajce! Een erg leuk restaurantje, net buiten het centrum, waar wij gegeten hebben is Koboba Slapovi. Vriendelijke bediening en op het terras een fantastisch uitzicht op allerlei watervalletjes. Heel sfeervol! Het eten is wel echt Bosnisch, maar goed. De pannenkoeken zijn een aanrader. In het stadscentrum zit het traditionele Kod Asima, wat vooral ’s avonds erg leuk is. Je hebt uitzicht op het stadsplein met de fontein en het is leuk ingericht.

Kod asima

Overnachten in Jajce

Inmiddels is Jajce een populair dorpje in Bosnië & Herzegovina geworden, waar je best wel wat toeristen kunt tegenkomen. Niet veel Nederlandse toeristen overigens, maar wel veel uit de omliggende landen. Er zijn dan ook genoeg accommodaties te vinden. Helaas hoorden we over de hotels die je tegenkomt aan het begin van het stadje best slechte verhalen: aan de buitenkant mooi, maar van binnen oud en vervallen. Wij vonden uiteindelijk een piepklein appartementje bij mensen thuis. Goedkoop en netjes. Niet geschikt voor een lang verblijf, maar voor 1 of 2 nachtjes was het prima. Tips zijn:

Brug Jajce

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in