Verspreid over Denemarken zijn vijf unieke ringforten te vinden. Deze liggen in Fyrkat, Aggersborg, Nonnebakken, Borgring en Trelleborg. Als je ze allemaal wil bezoeken ben je zo’n 5 uur onderweg. Het beste begin je in het Noorden van Denemarken en eindig je bij Trelleborg, aan de Kopenhagen kant. Je rijdt dus geen rondje, maar een lange route, die overigens prachtig is en ook andere bezienswaardigheden aan doet. Afsluiten kun je deze route in het altijd mooie Kopenhagen. Het bezoeken van de Ringforten uit de Vikingtijd, UNESCO werelderfgoed sinds september 2023, is een bijzondere belevenis. Het is een leuke route om te rijden. Neem eventueel een drone mee om ze van bovenaf te fotograferen.
Lees ook: Lindholm Høje, een vikingbegraafplaats in Denemarken
Ringforten uit de Vikingtijd, UNESCO werelderfgoed
De vijf historische Deense ringforten uit de Vikingtijd werden onder het bewind van de Deense Vikingkoning Harald Blauwtand tussen 958 en 987 gebouwd. Dat op zich is natuurlijk al heel bijzonder. Ze zijn bovendien opmerkelijk symmetrisch. Deze overblijfselen uit de Vikingtijd laten zien dat ze het Deense Koninkrijk wilden beschermen tegen externe vijanden. Denemarken was als één koninkrijk verenigd en Scandinavië maakte deel uit van de christelijke beweging in Europa. Door de UNESCO erkenning staan ze nu op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld de Chinese Muur. Waarschijnlijk wil jij deze ringforten nu ook wel bezoeken!
Waar vind je de ringforten van Denemarken?
Zoals in het intro al gezegd vind je de ringforten van Denemarken in 5 verschillende plaatsen, die allemaal best wat uit elkaar liggen. Als je een route langs de ringforten wil rijden, dan kun je het beste als eerste naar Fyrkat rijden. Dit is vanuit de Randstad in Nederland een pittige rit van 10 uur. Wij rijden meestal via Flensburg en overnachten daar, voor we de rit naar Noord-Denemarken maken. Een goedkoop en goed adresje op zo’n 17 km van Flensburg is Hof Am Redder in Lindewitt.
Fyrkat
Als eerste kun je dan het Ringfort Fyrkat bezoeken. Dit ligt dichtbij Hobro in Noord-Jutland. Gebouwd rond het jaar 980 en vanaf de wal heb je een prachtig uitzicht. De dichtbijgelegen begraafplaats laat zien dat Fyrkat bewoond werd door vrouwen, mannen en kinderen. Waarschijnlijk werd dit fort gebouwd als verdedigingswerk, maar dit is niet zeker. Buiten het fort kun je een replica zien van een vikinghuis van 28,5 meter lang.
Overnachtingstip: Purhus Kro
Aggersborg
Vanaf Fyrkat rijd je in een uurtje naar de plaats Aggersborg. Hier vind je het volgende ringfort. Het is de grootste uit de Vikingtijd en werd eveneens gebouwd rond 980. De diameter is 240 meter en de wal die er omheen lag was vroeger 9 meter breed en 4 meter hoog. Het ringfort ligt dichtbij Løgstør in Noord-Jutland. Het fort heeft vier ingangen, op het Noorden, Zuiden, Oosten en Westen gericht. Vroeger stond er een toren in het midden en 48 woningen.
Overnachtingstip: Lindholt
Nonnebakken
Nonnebakken, waar je het volgende ringfort vindt, is wat verder rijden. Een rit van 3 uur heb je voor de boeg, richting de hippe stad Odense op het eiland Funen. Ook weer gebouwd in 980 en immens groot. Deze plek is één van de belangrijkste oude monumenten in dit gebied. Nonnebakken betekent trouwens Nonnenheuvel. Vernoemd naar een klooster dat in de 12e eeuw op de heuvel stond.
Overnachtingstip: Hotel Odeon
Borgring
Van Nonnebakken naar de het volgende ringfort is een relatief korte rit van ongeveer anderhalf uur. Dit is het ringfort Borgring of op z’n Engels Fortress Ring. Een strategisch gelegen ringfort voor de baai bij Køge, in Seeland. De diameter van dit ringfort is 121,5 meter en de wallen zijn maarliefst 10,5 meter breed. Ongeveer vergelijkbaar met die van het fort uit Fyrkat. Borgring is maar voor een deel opgegraven en blijft een archeologisch mysterie, wat archeologen ieder jaar opnieuw proberen te ontrafelen.
Overnachtingstip: Central Hotellet
Trelleborg
In slechts een half uurtje rijd je van het ringfort van Borgring naar dat van Trelleborg bij het dorpje Het ringfort van Trelleborg bij Slagelse in West-Seeland in het prachtige landschap van Tude Ådal. Door jaarringonderzoek op het hout dat gebruikt werd voor de grachten, is de bouw van het fort geschat op ongeveer 980. De restanten van het grote fort zijn nog steeds duidelijk te zien en bezoekers kunnen het Vikingleven hier ontdekken door een bezoek te brengen aan het gereconstrueerde dorp Slagløse.
Overnachtingstip: Hørhaven B&B
Sluit je route af in Kopenhagen
Vanaf hier rijd je in ongeveer een uurtje naar de hoofdstad Kopenhagen. Hier kun je je route door Denemarken afsluiten met een stedentrip van een paar dagen. Ga er lekker winkelen, bezienswaardigheden bekijken en genieten in één van de heerlijke restaurants die de stad rijk is. Neem zeker ook een reisgids Denemarken mee om meer te weten te komen over alle andere interessante plekken op de route en natuurlijk alle mooie plekjes te vinden in Kopenhagen.
Overnachtingstip: Motel One Copenhagen