Het Terracotta leger in Xi'an, tips voor een bezoekAls je in China bent, dan is naast de Chinese muur het Terracotta Leger in Xi’an wel echt iets wat je gezien moet hebben. Deze archeologische vondst is op z’n minst opmerkelijk en bijzonder te noemen. Meer dan 8000 levensgrote soldaten en ook nog eens honderden stenen paarden zijn hier gevonden bij opgravingen. Het meest unieke is dat ze allemaal andere kleding aan hebben en allen een ander gezicht. Misschien is het wel de meest spectaculaire archeologische vondst ooit ter wereld. Deze soldaten en paarden waken over de tombe van Qin Shi Huang, de eerste keizer van China. Deze keizer staat erom bekend dat hij geloofde dat hij na zijn dood verder zou regeren. Mogelijk is hierdoor dit omvangrijke leger om zijn tombe begraven.

Lees ook: Petra in Jordanië

Het Terracotta leger in Xi’an, tips voor een bezoek

Vanuit Bejing kun je het Terracotta leger in Xi’an bezoeken met de auto (zo’n 12 uur rijden) of via een binnenlandse vlucht (2 uur). Wij kozen destijds voor de binnenlandse vlucht. We boekten een hotel in het centrum van Xi’an, omdat we ook de stad wilden bekijken. Naar het Terracotta leger, dat ongeveer 30 kilometer buiten de stad ligt, gingen we met een taxi. Je kunt ook een tour boeken met Get Your Guide of zelfstandig met een huurauto gaan. Bij de ingang zaten destijds (ik spreek over ruim 20 jaar geleden) oude Chinese mannetjes. Zij waren de boeren die destijds het Terracotta leger ontdekt hadden. Ik denk niet dat ze nu nog leven, dus die zul je er niet meer vinden. Kaartjes kun je ter plekke kopen (neem je paspoort mee) of online.

Terracotta leger boer die het gevonden heeft

Wat is er te zien?

Het complex van het Terracotta leger is groot. Toen ik net binnen was voelde ik me echt een beetje verloren: waar moest ik eerst heen? De bordjes waren destijds nog niet in het Engels, ik snapte niks van de Chinese tekens en had dan ook geen idee waar wat te zien is. Tegenwoordig is dat gelukkig sterk verbeterd en staat alles ook in het Engels aangegeven. Er zijn verschillende plekken waar je delen van de opgravingen kunt zien. De beelden zijn rechtop begraven, alsof het een echt leger betreft. Een groot deel van het leger staat in een grote hal, twintig jaar geleden waren ze hier nog steeds bezig met het opgraven van nieuwe beelden en volgens mij is dat nog steeds niet afgerond. Je kunt zien dat een deel nog onder het zand ligt en er archeologen bezig zijn. Er is ook een klein museum met enkele opgegraven beelden van brons en beelden van paard en wagen. In totaal wordt geschat dat er zo’n 8000 klei-soldaten en 10.000 wapens uit de Qin Dynastie gevonden zijn bij de opgravingen. En dat kunnen er dus nog meer worden.

Het Terracotta leger in Xi'an

De graftombe van keizer Qin Shi Huang

Vlakbij de hallen met het Terracotta leger zou de tombe van keizer Qin Shi Huang zijn. Deze kun je echter niet zien, er is een park gemaakt op deze plek. Het verhaal gaat dat men met de bouw van het ondergrondse mausoleum zo’n 40 jaar bezig is geweest en er honderdduizenden mensen hebben meegewerkt. Paleizen, ondergrondse rivieren en kamers vol juwelen hebben deel uitgemaakt van het complex. Dit is niet bewaard gebleven en dus is daar ook niks van te zien.

Hoe kom je bij het Terracotta leger?

Zoals hierboven gezegd pakten wij een taxi vanuit Xi’an. Dat kostte destijds haast niets, maar dat is inmiddels veranderd. Met een bus kun je ook, vanuit het centraal station in Xi’an gaan bussen. De reistijd is ongeveer 1 uur. Een tour via Get Your Guide is aan te raden, daar zitten de kaartjes èn een gids bij de prijs ingegrepen. Je kunt aan je gids ook alle vragen stellen, wel zo handig. Tours van deze aanbieder zijn eigenlijk altijd goed, maar check voor de zekerheid de reviews, dan weet je het zeker.

Het Terracotta leger

Tickets voor het terracotta leger

Tickets koop je bij de ingang, er is een groot gebouw waar dat kan. Een ticket voor het terracotta leger kost 150,- Yuan (maart-november) of 120,- Yuan (december-februari). Kinderen onder 130 cm zijn gratis. Heb je een geldige studentenpas dan betaal je de helft van de prijs. Neem altijd je paspoort mee om tickets te kopen bij attracties in China. Je kunt kaartjes ook online kopen via deze website, je boekt dan vooraf een tijdslot.

Ook naar China?

China is een fantastisch mooi land wat ik iedereen kan aanraden. Naast het Terracotta leger in Xi’an is er nog zoveel meer te zien, zoals de Chinese muur en de wereldsteden Bejing en Shanghai. Verdiep je er maar eens in.

  • Vliegen kun je oa op Bejing of Shanghai met KLM.
  • Een rondreis kun je prima zelf maken als je een auto huurt. Er zijn natuurlijk ook kant en klare reizen te boeken, net wat je zelf prettig vind. Ik heb zelf destijds alles met taxi’s en de trein gedaan. Nu zou ik een volgende keer gewoon zelfstandig rondreizen en een auto huren bij Sunny Cars.
  • Vergeet niet om vanwege de voorpret een reisgids te bestellen. Kun je meteen goed kijken wat je wil zien je route uitstippelen
  • Overnachtingen boek ik meestal via booking.com
  • Tours boek ik via Get Your Guide
  • De beste reistijd is april, mei, september en oktober. Wij waren er zelf in het voorjaar en dat was wat betreft het weer heel prettig. Niet te warm, maar zeker ook niet koud.

Xi'an warriors

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in