Petra in Jordanië bezoeken, een wereldwonder èn UNESCOPetra in Jordanië bezoeken, voor mij is dat alweer even geleden. Ik bezocht dit wereldwonder èn UNESCO werelderfgoed vanuit Eilat in Israël, waar ik toen een rondreis maakte. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik onder de indruk was bij het zien van de bekendste bezienswaardigheid in Petra: de Treasury. Na een wandeling van zo’n 3,5 kilometer kom je in en lange kloof met hoge wanden en plots duikt daar, aan het einde, een streepje van de Treasury op. Magisch! Ze zeggen dat je Petra ooit in je leven een keer gezien moet hebben en ik ben dankbaar dat ik in deze bijzondere stad heb mogen rondlopen. Naast de Treasury is er nog veel meer te zien in deze eeuwenoude stad. In deze blog ga ik alles vertellen over mijn ervaring en krijg je uiteraard ook tips voor een bezoek aan Petra in Jordanië.

Lees ook: Drie geweldige restaurants in Dubai

Petra in Jordanië bezoeken, een wereldwonder èn UNESCO

Het is belangrijk om te weten dat een bezoek aan Petra in Jordanië niet goedkoop is, je je paspoort en een visum nodig hebt èn goede wandelschoenen mee moet nemen. Het is enorm groot, dus je gaat ontzettend veel lopen. Een goede conditie is ook handig, want als je ook wat van het waanzinnige uitzicht wil zien, moet je vele trappen op en af. Natuurlijk zie je overal paarden en ezels die je ook wel willen brengen, maar persoonlijk vind ik het zielig hoe deze dieren behandeld worden en werk ik liever niet mee aan wat wij in Nederland dierenmishandeling zouden noemen. Kaartjes kun je online kopen via de website van Petra zelf (koopproces is in het Engels). Prijzen variëren tussen de 70 en 120 euro, afhankelijk van het aantal dagen dat je wenst te gaan. Dit moet je op voorhand kiezen. Het is slim om de Jordan Pass aan te schaffen, want daarmee is de entree gratis en dat is goedkoper dan via Petra zelf. Bovendien heb je dan toevang tot nog meer bezienswaardigheden in Jordanië.

Petra Visitor centre

Hoeveel dagen in Petra doorbrengen?

Ik was er zelf met een tour via Get Your Guide slechts 1 dag. Dat was op zich prima, maar we hebben daardoor niet alles kunnen zien en doen. Natuurlijk heb ik wel de Treasury gezien en we hebben nog een extra wandeling gemaakt naar de High Place of Sacrifice. Als ik opnieuw zou gaan, of jullie iets mag aanraden, dan zou ik als je de tijd hebt zeker voor 2 dagen gaan. Je kunt dan wat rustiger aan doen en meer wandelingen maken naar wat verder gelegen bezienswaardigheden. Ik vond het nu nogal een race tegen de klok, omdat we op tijd weer bij het busje van onze gids moesten zijn. Via Get Your Guide vond ik overigens wel een aanrader, want de gids sprak goed Engels en gaf heel veel informatie. Alles was prima geregeld. Veel tours vertrekken vanuit Amman, wij kwamen dus vanuit Eilat in Israël en moesten ook de grens over. Fijn om dat in zo’n land met een ervaren gids te doen!

De siq kloof Petra in Jordanië

Bezienswaardigheden en wandelingen in Petra

Toen ik er was kon je overal gratis naartoe, ik zag op de website dat dat tegenwoordig anders is. Voor een aantal wandelingen moet je nog extra betalen. De meest bekende wandeling, naast die naar de Treasury, is die naar the Monastery van in totaal 8 km en die naar de High Place of Sacrifice van 6 km. Meer informatie over de kosten voor deze wandeling of het boeken van een club car voor als je slecht ter been bent kun je hier vinden. Er zijn nog veel meer wandelingen, sommige kosten je wel 8 uur, mede doordat je vaak moet klimmen. Het is echt pittig. Neem dus ook zeker voldoende water mee, zonnebrandcrème en een pet. Het kan er flink heet zijn. Verder kom je op je route vanaf de hoofdingang allerlei bezienswaardigheden tegen die je op de kaart hieronder kunt zien. In de stad zelf zijn ook bijzondere ruïnes te vinden, zoals het theater, de kerk en nog veel meer.

Petra overzichtskaart met de trails en wandelingen

High Place of Sacrifice

Ik heb zelf de Monastery niet kunnen bezoeken wegens een gebrek aan tijd, maar ik heb wel de klim gemaakt naar de High Place of Sacrifice. Ondanks dat het al enkele jaren geleden is dat ik er was, kan ik me de pittige klim nog heel goed herinneren! Het is op de heenweg alleen maar bergop, vrij kleine, maar steile trappetjes. Onderweg kom je nog enkele kraampjes tegen. Ik weet nog hoe ik me bedacht dat deze mensen dus elke dag die klim moeten maken met hun spullen op de rug! Heftig! Als je eenmaal bij de High Place of Sacrifice bent zijn de uitdagingen nog niet voorbij. Voor het mooiste uitzicht moet je een stukje verder de rotsen oplopen en dat betekent dat je over een smalle kloof moet springen. Dat lukte me, maar ik vond het wel eng. Stel dat je mis springt! Gelukkig was de beloning geweldig: wat een uitzicht over de omgeving!

wow high place of sacrifice petra

wandeling naar High Place of sacrifice

Overnachten in Petra

Van horen zeggen weet ik dat het magisch is om een nachtje te verblijven, zodat je ook naar Lichtjesavond kunt. Tijdens deze avond steken ze allemaal kaarsjes aan bij de Treasury, prachtig om te zien. Er zijn een aantal accommodaties aan te raden:

view Petra in Jordanië unesco

Een stukje geschiedenis over Petra

Petra is de Griekse naam van de hoofdstad van de Nabateeërs en werd ook wel Raqmu genoemd vroeger. Het is de meest beroemde archeologische vindplaats ter wereld. De stad ligt 240 km van Amman in een kloof in de heuvels en is gedeeltelijk uit de rotsen uitgehakt. Alle gebouwen die er ooit stonden, zijn nu ruïnes. Petra is sinds 1985 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. In 2007 werd de stad ook nog eens verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Kloof waar je de treasury ziet opdoemen

Waneer werd Petra in Jordanië gebouwd?

Het is niet precies bekend wanneer Petra werd gebouwd, maar de stad begon te bloeien als de hoofdstad van het Nabataean-rijk vanaf de 1e eeuw voor Christus. Het rijk van de Nabateeërs werd door de handel in wierook, mirre en specerijen zeer welvarend. Later werd Petra bij het Romeinse Rijk gevoegd en bleef de stad bloeien tot een grote aardbeving in 363 na Christus een groot deel van de stad in de 4e eeuw na Christus verwoestte. De aardbeving, gecombineerd met veranderingen in de handelsroutes, leidde uiteindelijk tot de ondergang van de stad, die uiteindelijk werd verlaten.

gebouw petra

Hoe werd Petra zo’n waardevolle Jordanese schat en toeristische trekpleister?

In 1812 ging een Zwitserse ontdekkingsreiziger genaamd Johannes Burckhardt op pad om Petra te ‘herontdekken’. Hij verkleedde zich als Arabier en overtuigde zijn bedoeïenengids om hem naar de verloren stad te brengen. Hierna werd Petra in het Westen steeds bekender als een fascinerende en prachtige oude stad. De plek begon bezoekers aan te trekken en nog steeds bezoeken toeristen van over de hele wereld deze stad. Petra staat ook bekend als de rozerode stad, een naam die het dankt aan de prachtige kleur van de rotsen.

Uitzicht Petra jordanie

Graven in Petra

De Nabateeërs begroeven hun doden in ingewikkelde graven die uit de bergwanden waren gesneden en de stad had ook tempels, een theater en, na de Romeinse annexatie en later de Byzantijnse invloed, een straat met zuilengalerijen en kerken. Naast de magnifieke overblijfselen van de Nabateese stad zijn in Petra ook menselijke nederzettingen en landgebruik gedurende meer dan 10.000 jaar terug te vinden, waar grote natuurlijke, culturele, archeologische en geologische kenmerken samenkomen. Je kunt uren ronddwalen in deze stad. Bedenk vooraf wat je ècht gezien wil hebben. Je kunt ook Little Petra nog bezoeken (Siq al-Barid, op 9 km van de hoofdingang van Petra).

graven petra jordanie

Jordanië bezoeken?

Jordanië is een fantastisch mooi land wat ik iedereen kan aanraden. Naast Petra is er nog zoveel meer te zien! Verdiep je er maar eens in! En als je er dan bent, dan mag je Petra natuurlijk niet overslaan. Dit wereldwonder is iets wat je gezien moet hebben voor je sterft, zo zeggen ze.

  • Vliegen kun je op Amman met Transavia of Royal Jordanian.
  • Een rondreis kun je prima zelf maken als je een auto huurt. Er zijn natuurlijk ook kant en klare reizen te boeken, net wat je zelf prettig vind. Ik voelde me er wel gewoon veilig, dus zou het een volgende keer gewoon zelfstandig rondreizen en een auto huren bij Sunny Cars.
  • Vergeet niet om vanwege de voorpret een reisgids te bestellen. Kun je meteen goed kijken wat je wil zien je route uitstippelen
  • Overnachtingen boek ik meestal via booking.com
  • Tours boek ik via Get Your Guide
  • Houd je van bijzondere plekken? Dan is het Terracotta Leger in Xi’an ook heel leuk!

jongetje met souvenirs in Petra Jordanië

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in