Lindholm HøjeLindholm Høje is een vikingbegraafplaats in Denemarken. Het ligt vrij Noordelijk en is vanuit Nederland ook best een eindje rijden. De meeste mensen zullen Lindholm aandoen als ze onderweg zij naar Hirtshals, de plek waar de ferry gaat richting Noorwegen. Ook wie in de buurt van Aalborg is kan deze viking grafheuvel goed bezoeken, het ligt er dicht in de buurt. Het is een bijzondere plek, zeker als je je een beetje verdiept in de geschiedenis ervan.

Lees ook: Wat te doen in Ribe, het oudste stadje van Scandinavië

Lindholm Høje, een vikingbegraafplaats in Denemarken

Het Deense grafveld komt uit de IJzertijd en de Vikingtijd. Hij ligt aan de noordkant op een heuvel bij de Limfjord, tegenover Aalborg. Lindholm Høje bevat enorm veel historie. Het is de grootste teruggevonden begraafplaats in heel Denemarken. De heuvel is maarliefst 42 meter hoog. Deze grafheuvels werden gebruikt voor begrafenissen. Er zijn zelfs ook resten van een dorp gevonden.

Lindholm Høje ingang

Archeologische vindplaats

De archeologische vindplaats Lindolm Høje bevat maarliefst 700 grafheuvels. Dit maakt deze plek één van de grootste begraafplaatsen uit de Vikingtijd in Scandinavië. Naast graven zijn er ook runestenen te vinden. Dit zijn gedenkstenen die inscripties bevatten. Hierdoor is er inzicht gekomen in de mensen die er begraven liggen en de geschiedenis. Het is belangrijk historisch erfgoed.  

Bezoekerscentrum & Mueseum

Naast de grafheuvel is er ook een bezoekerscentrum en museum over Lindholm Høje op deze plek te vinden. Hier kun je meer leren over archeologie en wat de betekenis van de runestenen en grafstenen is. Je komt er vooral veel te weten over de IJzertijd en de Vikingtijd. Door middel van reconstructies, panorama’s, tekeningen en 3D animaties ontdek je van alles over het leven van de Vikingen. Je leert over hun goden, het voedsel, de huizen waarin ze leefden en hoe het ging met het de dieren die ze hielden. Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan, dus het museum wordt aangevuld als er nieuwe inzichten zijn. De entree is €12 en gratis voor iedereen onder de 17 jaar. Let op de openingstijden: het museum is open van 1 april tot en met 21 oktober tussen 10-17.00 uur. Op maandag zijn ze gesloten. De grafheuvel is 24 uur per dag open.

Lindholm Høje, een vikingbegraafplaats in Denemarken

Wat is het adres van Lindhom Høje?

Lindholm Høje is niet moeilijk te vinden. Er is een grote parkeerplaats vlakbij en er staan bordjes die je de weg wijzen. Je moet een klein stukje door het bos lopen en dan ben je er al. Aan je rechterhand vind je het museum, aan je linkerhand loop je zo de begraafplaats op. Daar kun je wat rondwandelen. Het precieze adres waar je naartoe kunt navigeren is Vendilavej 11, 9400 Nørresundby.

grafheuvel aalborg

Praktische informatie

  • Naar Denemarken kun je dus het beste met de auto. Het kan in een dag naar Aalborg, maar dat is best lang. Je kunt het ook in twee keer rijden. Wij overnachten altijd in Flensburg als we naar Denemarken gaan.
  • Ga je toch vliegen, bijvoorbeeld op Kopenhagen, dan kan ik een huurauto aanraden. Een auto huur ik altijd bij Sunny Cars, vanwege de goede voorwaarden.
  • Wil je niet bij één van de aanbevolen accommodaties slapen, maar zelf iets boeken? Ik boek die eigenlijk altijd last minute via Booking.com. Zeker buiten het seizoen kun je vaak nog mooie accommodaties vinden.
  • Zorg voor regenkleding en goede wandelschoenen als je naar Denemarken gaat. Het kan er namelijk soms best regenen. Een warme IJslandse trui, kan je jas vervangen. Vergeet je camera niet om de prachtige (herfst)kleuren vast te leggen!
  • Neem ook een reisgids en een wandelgids mee, want behalve de Aalborg en Lindholm Høje heeft Denemarken nog veel meer interessante plekken die je misschien wil bezoeken.
  • Tip: Combineer een bezoek aan deze begraafplaats met de Ringforten uit de Vikingtijd

runestenen lindholm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in