Wijnhuizen met mooi uitzichtWijnhuizen met mooi uitzicht zijn als een cadeautje. Ik bezoek als wijnliefhebber op vakantie graag één of meerdere wijnhuizen. Of dat nu in Frankrijk is, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Polen, Hongarije of Tsjechië, als je maar wat kunt proeven, ze gastvrij zijn en je er uitzicht hebt. Het liefst heb ik ook nog dat je er gewoon kunt borrelen, al dan niet met een rondleiding. Inmiddels heb ik al heel wat leuke wijnhuizen bezocht, dus in deze blog geef ik een overzicht van mijn tips.

Lees ook: Genieten van Franse charme in de herfst

Wijnhuizen met mooi uitzicht

Er zijn genoeg wijnhuizen met mooi uitzicht. Ze hebben allemaal zo hun eigen charme, dus wat nou de allerleukste is kan ik niet zeggen. Het is vaak het totaal plaatje wat het meeste aanspreekt: gastvrije mensen, de mogelijkheid om te proeven en een plek om te zitten en genieten van het uitzicht. Mijn tips voor deze leuke wijnhuizen zet ik hieronder op een rij, gesorteerd per land. Mocht ik in de toekomst een nieuw wijnhuis ontdekken, dan voeg ik die hier toe.

Oberkirch

Nederlandse wijnhuizen

We beginnen dichtbij huis, want ook in eigen land kun je wijnhuizen bezoeken. De plekjes met het mooiste uitzicht vind je in Limburg. In Vijlen vind je wijngaard Sint Martinus. Ik was er in de winter, toen zag het er wat somber uit, maar ik kon zo al zien dat dit in de zomer een heerlijke plek moet zijn. Flessen wijn heb ik wèl meegenomen: ik kan de Bergdorpjes (online te koop) van harte aanraden! Ook wijndomein Holset in Lemiers is een leuke plek om wijntjes te proeven, te slapen en te dineren.

wijngaard Sint Martinus

Belgische wijndomeinen

Ook in België zijn diverse wijndomeinen te vinden. Uiteraard heb ik ze nog lang niet allemaal bezocht, maar wijndomein Zwaenenberg heb ik bezocht. Ik heb er zelfs geslapen en wijn gekocht. Het ligt in de regio Voeren en de gastvrouw en gastheer waren ontzettend hartelijk. We werden ontvangen met een wijntje in de tuin. Het was het begin van de herfst en de kleuren waren al echt herfstig aan het worden. Tegelijk hadden we het geluk van een prachtige dag, waardoor het echt genieten was!

Tip: Het grote Nederlandse wijnwandelboek & Wijnroutes in Nederland & België

Wijndomein Zwaenenburg

Luxemburgse wijnhuizen

Luxemburg heeft ondanks zijn bescheiden omvang een lange geschiednis van wijnbouw. Er zijn verschillende regio’s waar je wijnhuizen kunt bezoeken. De Moezelvallei is de bekendste, deze hebben een gunstig microklimaat. Caves St Martin is een wijnhuis met uitzicht op de Moezel. Het ligt bij het dorpje Remich, aan de grens met Duitsland. Ze bieden een rondleiding van een half uur boeken met aansluitend een kleine of grote proeverij. Bij de grote proeverij krijg je 4 glazen wijn en een overheerlijk kaas/worstplankje. Dit is bij mooi weer buiten te nuttigen, met uitzicht op het water.

Lees ook: Wijnproeven in Luxemburg

Caves St Martin

Franse wijnhuizen

De champagnestreek is bij uitstek een regio voor mooie wijngaarden met uitzicht. Hier heb ik al vele plekjes mogen ontdekken, uiteraard wel meer voor de champagne dan de wijn. Soms kun je educatieve wandelingen maken door de wijngaard, een enkele keer ook slapen, maar in elk geval kun je er wijn proeven en wijn kopen. Zo is er in Muntigny een prachtige wijngaard met uitzicht en een proeverij mogelijk en kan ik in Avize Le Recommende aanraden om te lunchen en dan één van de bijbehorende huizen te kiezen voor een proeverij.

Muntigny

Tsjechische wijnhuizen met een view

De wijnindustrie in Tsjechië is upcoming. Een aantal zijn zeker het ontdekken waard, maar ze hebben niet allemaal een mooi uitzicht. Tips zijn Wijnhuis Spalek en wijnhuis Lahofer, maar de onbetwiste winnaar van Tsjechië is voor mij wijnhuis Sonberk. Je kunt er wijn drinken en een kaasplankje bestellen, maar het allerlaatste is het uitzicht op de bergen en de wijngaard. Voor kinderen is er limonade en parmezaanse koekjes.

Wijnhuis Sonberk Tsjechië

Wijnhuizen in Hongarije

In Hongarije heb je diverse wijngebieden. Het meest bekend is de Tokai regio met het bijbehorende plaatsje Tokaj. Hier vind je diverse wijnhuizen, die overigens wel in het dorpje liggen. Daarnaast heb je Bolyki in de buurt van Eger en de Vallei van de mooie vrouw (Szepasszonyvölgy), waar je meerdere proeflokalen vindt. Hier hebben wij wijntjes gedronken en wat hapjes gegeten, erg gezellig. Je kijkt uit over een groot plein. Een wijngaard die meer in de natuur ligt en waar je bovendien fantastisch kunt eten is Disznoko Szolobirtok en het bijbehorende restaurant Sarga Borhaz. Aanrader!

Sarga Borhaz

Poolse wijnhuizen met uitzicht

Winnica Silesian is een bijzonder wijnhuis in de buurt van Swidnica in Polen, een beetje links van Wroclaw. Met enorm gastvrije eigenaars, een plek om te slapen en de lekkerste wijnen die je mag proeven met uitzicht op de weilanden. De wijngaarden liggen niet bij het wijnhuis, daarvoor moet je een beetje wandelen in de omgeving. Wij hadden helaas niet zulk mooi weer, dus moesten we de wijnen binnen proeven. Maar bij zon is dit een prachtig plekje!

Winnica Silesian

Ook Winnica Sandomierska is een fijne plek. De wijngaarden liggen hier wèl bij het wijnhuis. Binnen kun je uitgebreid proeven en het is ook mogelijk om een kaasplankje te bestellen. Bij mooi weer kun je dat heerlijk opeten met uitzicht op het water.

Winnica Sandomierska

Albanië, wijn proeven met uitzicht op het meer

Bij Duka Winery ben ik al twee keer geweest. Zij hebben echt lekkere wijntjes, maar het plekje is ook echt fantastisch. In deze Albanese wijngaard kun je uitgebreide rondleidingen krijgen. Het ligt zo mooi! Geniet van het uitzicht en alle uitleg. Ze spreken er goed Engels. Sluit af met een heerlijke proeverij met wijntjes en worst en kaas. Of maak, met een wijntje in je hand, een boottochtje over het meer. Je zult geen spijt krijgen!

Duka Winery

Slovenië, een opkomend wijnland

Ook in Slovenië hebben wij diverse wijnhuizen bezocht. In de regio Vipava liggen er veel in de stad. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar in deze blog benoem ik allen de wijnhuizen met mooi uitzicht. In de buurt van Smartno vind je enkele wijnhuizen met uitzicht, waarvan ik Vino Sosolic wil benoemen. Ook Peterc Vineyard Estate is een bezoekje waard. Bij deze laatste kun je ook eten en slapen. Een plaatje!

Vino Sosolic

Noorwegen, wijn en cider

Bij Noorwegen denk je niet meteen aan een wijnland, maar toch zijn er wijnhuizen te vinden! Hier vind je voornamelijk witte wijn, maar zeker wel met uitzicht. Syse Gard in Ulvik is zo’n plek. Er zit een klein terrasje bij met uitzicht op de bergen en het meer. Voor de kinderen hebben ze zelfgemaakte fruitsap, die je ook kunt kopen in het bijbehorende winkeltje. Zij verkopen trouwens geen wijn, maar zelfgemaakte cider, ook heel lekker!

Wijnhuizen met mooi uitzicht noorwegen syse gard cider

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in