Arras-Place-des-Heros-c-Bas-van-Oort
Copyright: Bas van Oort

Wil je in de herfst nog even weg, maar niet te ver rijden? Dan is Pas-de-Calais in Noord-Frankrijk misschien wel een goed idee. Ze noemen deze regio ook wel de nieuwe dichtbijbestemming. Op slechts 3,5 uur rijden vanuit de Randstad, vind je een authentieke Franse charme met een gevarieerde natuur. Prachtige stranden, hoge duinen en krijtkliffen langs de Opaalkust, maar ook het zachte platteland met een goudkleurige herfstgloed in het binnenland. Je vindt er betoverende stadjes zoals Arras, Saint-Omer en Béthune. Bij slecht weer moet je zeker het Louvre-Lens museum bezoeken en de Unesco-locaties in de vroegere mijnstreek… Een regio waar je in de herfst een mooie tijd kunt beleven en bij het zachte ochtend en avondlicht de mooiste foto’s kunt maken. Genieten van Franse charme in de herfst!

Lees ook: Bijzondere accommodaties in Bretagne

Genieten van Franse charme in de herfst in Arras

Arras is een sfeervol dorpje met historische pleinen, terrassen, een bruisende zaterdagmarkt, en prachtige gebouwen zoals de citadel. Voor cultuur ben je hier aan het juiste adres. Zowel boven als onder de grond. Er zijn namelijk rondleidingen door de ‘boves’, een middeleeuws gangenstelsel onder de stad. In de Wellington-groeve aan de rand van Arras daalt de bezoeker af naar een recenter verleden: hier groeven geallieerde strijdkrachten een netwerk van kazernes die plaats boden aan 24.000 soldaten.

Bovengronds laat Arras zich van haar mooiste én gezelligste kant zien op Place des Héros en Grand’Place, twee prachtige historische pleinen met veel terrassen. Het oude centrum heeft leuke winkels en in de biercafés en estaminets (lokale eetcafés) kun je lokale bieren en typisch Noord-Franse gerechten proeven.

Rondom Arras herinneren de terrils (mijnbergen) aan het roerige mijnverleden van de streek. Veel van deze slakkenbergen kregen een tweede leven als natuur- of recreatiegebied en voormalige steenkoolfabrieken en arbeiderswijken zijn omgetoverd tot culturele trekpleisters. Het bekendste voorbeeld van zo’n nieuwe bestemming is het museum Louvre-Lens, gelegen in Lens, op 20 km van Arras. Dit zusje van het Louvre in Parijs is gebouwd op de plek van een voormalige mijnschacht. Het gebouw is ultra modern, er omheen een prachtig park en van binnen een bijzondere kunstcollectie waar mijn dochter die Grieks heeft op school enorm van heeft genoten!

Audresselles-c-Pas-de-Calais-Tourisme
Copyright: Pas-de-Calais-Tourisme

Uitwaaien langs de Opaalkust

Pas-de-Calais is een strand- en uitwaaibestemming bij uitstek! Je kunt fijne wandelingen maken over de betoverende zandstranden en natuurgebieden langs de Opaalkust. Deze bevindt zich globaal zo tussen Calais en Berck-sur-Mer. Je komt dan vanzelf langs twee spectaculaire uitzichtpunten, vanwaar je de Engelse kust kunt zien liggen op een heldere dag. Les Deux Caps heet deze kaap, die in het najaarslicht prachtig is om te fotograferen.

Dit zijn natuurlijk krijtkliffen die je een echt buitenlandgevoel geven. De natuur en de oude kustplaatsen hebben die echte Franche charme. De Belle Epoque periode zie je vooral terug in plaatsjes als, Le Touquet-Paris-Plage en Wimereux. In Wissant, Audresselles en Ambleteuse proef je vooral de sfeer van een oud vissersdorpen. Voor de wandelaars: de GR 120 is een bekende wandelroute die de hele Opaalkust langsgaat. Leuk om hier delen van te lopen (of misschien wel helemaal?) Fietsers kiezen voor La Vélomaritime, de fietsroute die 160 kilometer grotendeels direct langs de Opaalkust voert. Kies je overnachtingsplekken zorgvuldig uit op je route.
Cap-Blanc-Nez-3-c-lescoflocs
Copyright: LesCoflocs

Ommuurde stad Montreuil-sur-Mer

Op slechts 12 kilometer van de zee vind je het schilderachtige Montreuil-sur-Mer. In dit bijzondere ommuurde stadje kun je genieten van één van de goede restaurants die hun herfstmenu serveren. Bezoek ook de ambachtelijke winkels. Montreuil-sur-Mer wordt wel eens de gastronomische hoofdstad van Pas-de-Calais genoemd. Dus culinair genieten kun je hier in de herfst volop!
Montreuil-sur-Mer-c-Les-globe-blogueurs-
Copyright: Les Globe Blogueurs

Accommodaties in Pas-de-Calais en de Opaalkust

Of je nu gaat wandelen, fietsen of gewoon lekker met de auto de kleine Franse sfeervolle dorpjes wil bezoeken, niets is fijner dan ’s avonds een fijn bed op een charmante plek. Enkele tips in deze omgeving zijn:

Genieten van Franse charme in de herfst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in