Ontdek de charme van Riga de hoofdstad van LetlandRiga is de hoofdstad van Letland en de grootste stad in de Baltische staten. Het is een prachtige stad, met mooie gebouwen, veel cultuur, verfijnde restaurants en enkele groene parken. De Daugava loopt door de stad en biedt prachtige uitzichten en groene parken, waaronder het Bastejkalns-park en het Mežaparks. Maar wat het meest opvalt is de gezelligheid en de prachtige architectuur. Ontdek de charme van Riga: de hoofdstad van Letland!

Ontdek de charme van Riga: de hoofdstad van Letland

Riga heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. Het historische centrum van Riga staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en staat bekend om zijn prachtige architectuur, waaronder middeleeuwse kerken, art-nouveaugebouwen en houten huizen.
Riga is een cultureel centrum met tal van musea, theaters en kunstgalerijen. Het is ook beroemd om zijn levendige muziekscene en festivals, waaronder het Riga Opera Festival en het Riga International Jazz Festival.
Bezienswaardigheden in Riga

Bezienswaardigheden in Riga

De stad staat bekend om zijn eclectische architectuur, met invloeden uit verschillende tijdperken en stijlen. De art-nouveaugebouwen in Riga behoren tot de mooiste ter wereld. opulaire bezienswaardigheden zijn onder andere de Riga-kathedraal, het Vrijheidsmonument en het Letse nationale operagebouw. Vergeet ook de Dom van Riga en het Huis van de Zwartkoppen niet.
Ontdek de charme van Riga

Wat is er te doen in Riga?

De stad is groot genoeg om er enkele dagen door te brengen, maar het kan ook in één dag. Uiteraard is er dan onvoldoende ruimte om alles te zien. Musea en de parken moet je dan misschien links laten liggen. Wie slechts één dag heeft in Riga kan deze het beste doorbrengen in de oude stad.

straatje oude stad riga

Vecrīga

Wat je zeker moet doen is de oude stad (Vecrīga) verkennen. De sfeervolle geplaveide straten zijn heerlijk om doorheen te struinen. Om je heen zie je kleurrijke middeleeuwse en art-nouveau-architectuur. Wie een rondje door de oude stad maakt komt vanzelf langs alle bezienswaardigheden.
plein letland

Rīgas Centrāltirgus

De Centrale Markt van Riga (Rīgas Centrāltirgus) ligt net iets buiten het centrum. Wij stonden daar vlakbij geparkeerd. Het is een grote overdekte markt, maar zelfs buiten staan kraampjes. Hier vind je heerlijke lokale producten. Wil je het èchte Letland proeven, doe dat dan hier. Kaassoorten, droge worst, olijven, fruit en groenten, alles is er. Maak gerust een praatje met de mensen in de kraampjes, ze helpen je graag.
Centrale markt

Art Nouveau-wijken

Riga staat bekend om zijn art Nouveau architectuur. Naast de binnenstad zijn er ook nog andere Art Nouveau-wijken, bijvoorbeeld rond de Alberta Iela en Elizabetes Iela. Hier vind je enkele van de mooiste art-nouveaugebouwen.
art nouveau riga

Het kasteel van Riga

Riga Castle (Rīgas pils) is een historische kasteel en de officiële residentie van de president van Letland. Het is meestal niet open voor publiek, maar vanaf buiten is het al een imposant gebouw.

Jugenda Park

Dit park, ook wel bekend als het Jugendstil-park, heeft een prachtig art-nouveaustandbeeld en is een geweldige plek om te ontspannen. Koop wat lekkere lokale producten bij de overdekte markt en ga hier picknicken op een mooie dag.

Bekijk Street Art in Riga

Riga is één van de Street Art Cities met een enorme schat aan kunstwerken. Als je precies wil weten waar je deze schilderingen kunt vinden, kun je deze Engelstalige blog lezen. Zij hebben hier veel informatie over.
Street art riga

Maak een boottochtje op de Daugava

Een ontspannende boottocht op de Daugava rivier is een cadeautje. Het uitzicht op deze beeldschone stad vanaf het water is echt een bijzondere ervaring.

Bezoek een museum

Er zijn een aantal interessante musea in Riga, zoals bijvoorbeeld het Letse Museum of Photography, het Museum of War, het Nationale Kunstmuseum van Letland, Ethnografisch Openluchtmuseum van Letland en het Letse Beeldhouwkunstmuseum.
Letland musea

De Bremer stadsmuzikanten

Ik hoor je denken: die horen toch in Bremen te staan? Dat klopt, maar ook Riga heeft een standbeeld staan, in de buurt van de St. Petri kerk. Het is een cadeau van zusterstad Bremen aan Riga en deze dieren kijken door een spleet in het “IJzeren Gordijn”.
Bremer stadsmuzikanten in Riga

De leukste restaurants van Riga

De Letse keuken is uniek en biedt gerechten zoals spektaart (Pīrādziņi), gerookte vis en rijk gevulde soepen. Probeer zeker de Letse zwarte balsem, een traditionele kruidenlikeur. In Riga zitten enkele fantastische restaurants, die ik helaas niet allemaal heb kunnen uitproberen. Mijn favoriet is Neiburgs restaurant, wat in een heel gezellig straatje zit en leuk is ingericht. Het eten was ook top. Anders restauranttips in Riga zijn:

Neiburgs restaurant Riga

Midzomernacht in Riga

Wist je dat het midzomernachtfeest groots wordt gevierd in Riga? Ik wist het ook niet, maar toen ik er precies rond 21 juni was, gingen eind van de middag alle restaurants en winkels dicht en werd het groot feest in de stad. Zelfs de minister kwam een kijkje nemen! Overal zie je mensen met bloemenkransen lopen, er is muziek en er zijn allerlei kraampjes. Een hele gezellige sfeer! Let wel op: drie dagen lang is alles gesloten, dus zorg dat je voldoende eten en drinken koopt vooraf. Sowieso heeft de stad regelmatig gezellige festivals trouwens.
Midzomernacht in letland

Riga bezoeken?

  • Vliegen kan op Riga en is buiten het seizoen om heel betaalbaar. In de vakanties moet je rekenen op duurdere tickets, maar als je vroeg boekt kun je nog wel eens geluk hebben.
  • Je kunt ook op Tallinn of Vilnius vliegen in Estland of Litouwen. Veel mensen pakken deze 3 landen in één keer mee.
  • Een huurauto kun je lokaal huren, maar ik doe dat liever via Sunny Cars. Zij hebben een all-in formule, wat zeker in Letland erg prettig is. Soms kom je namelijk nog wel een zandweg tegen en dan is het fijn als je goed verzekerd bent.
  • Leuk overnachten in Riga kun je op heel veel plekken. Ik boek eigenlijk altijd via Booking.com. Daar kan ik zelfs ter plekke nog leuke plekjes op vinden. Tips in het centrum zijn oa het Neiburgs hotel en Revelton Suites Riga.
  • Het prijsniveau in Letland is min of meer vergelijkbaar met Nederland, misschien soms een tikkeltje goedkoper. Maar het scheelt niet zo heel veel.
  • Reisgids Letland

geveltjes riga

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in