Crkva Hriste Spastijelj kerk van christus de verlosserHoewel de stad Banja Luka zelf niet eens zo heel interessant is, leent de omgeving zich voor enorm veel leuke uitstapjes. Mede om die reden is het zeker de moeite waard om deze toch wel onbekende bestemming in Bosnië & Herzegovina aan te doen. Een stedentrip naar zou ik het niet willen noemen, maar er zijn genoeg bezienswaardigheden in en om Banja Luka om deze plaats op je bucketlist te zetten. Vanuit Banja Luka kun je zeker ontdekken hoe geweldig mooi dit land is!

Lees ook: Krupa na Vrbasu, wandelen naar de watervallen

Bezienswaardigheden in en om Banja Luka

Banja Luka is een stadje in het Noorden van Bosnië & Herzegovina. Wie uit Zagreb komt, doet deze stad als eerste aan. Met ongeveer tweehonderdduizend inwoners is het bovendien de op één na grootste stad van het land. De stad zelf heeft een mooie moskee, een bijzondere kerk, een leuke winkelstraat, een markthal, een bijzonder fort en wat musea, maar is verder niet per se een hele mooie of gezellige stad. Toch is het wel de moeite waard om er een dagje rond te lopen. Doordat er in de omgeving van Banja Luka zoveel moois te zien en te doen is, is het  daarnaast een prima uitvalsbasis voor uitstapjes dichtbij en wat verder weg. Jajce is bijvoorbeeld maar een uur rijden, en op de route daarheen zijn een heleboel leuke plekjes te vinden.

Stadhuis banja luka

Het centrum van Banja Luka

Als je het centrum van Banja Luka bezoekt kun je het beste parkeren in de buurt van de Kerk van Christus de Verlosser. Deze kerk valt direct op, door z’n gouden torentjes en klokkentoren. De 5 torentjes symboliseren Christus en de 4 apostelen. Als je aan de achterkant kijkt, zie je een plek waar je kaarsjes kunt kopen. Je koopt er 5 voor €1 (2023) en deze kun je iets verderop in de kelder, met een trap naar beneden, aansteken. Hoewel het met de ijzeren kasten net een mortuarium lijkt, is het ook een bijzondere plek met al die kaarsjes die de ruimte verlichten.

kaarsjes kopen kerk banja luka

kaarsjes kerk banja luka

De overdekte markt

In Banja Luka zit een grote, overdekte markt. Ik vond het zeker niet de mooiste die ik ooit heb gezien, maar het is wel leuk om er even rond te lopen. Hij is ook op zondag open. Er is een food en een non-food afdeling. Voor ons bleek dat best nuttig, want onze zoon bleek te weinig ondergoed bij zich te hebben. We konden daar goedkoop aan mooie boxershorts komen, zodat hij genoeg had voor de rest van onze reis.

Overdekte markthal banja luka

Tvrdava kasteel

Banja Luka heeft een prachtig Middeleeuws kasteel. Deze ligt aan de rivier en er zit een geweldig Bosnisch restaurant Kazamat in met uitzicht op het water. Helaas konden wij daar maar kort van genieten, want terwijl we zaten te eten brak het noodweer los. Toen dat eenmaal voorbij was, zagen we de mist optrekken en hadden we mooi zicht op de bergen. In de zomer zijn hier ook veel festivals, dat was ook zo toen wij er waren.

Tvrdava kasteel

Winkelstraat Gospodska Ulica

Deze winkelstraat heeft verschillende namen, zoals Gospodska Ulica, maar ook Veseline Maslese. Het leuke aan deze straat is, dat er vaak iets boven hangt. Soms zijn het lampenkappen, toen wij er waren bloemen. Die overigens door noodweer half naar beneden waren gekomen. Het geeft de straat een leuk uiterlijk. Er zitten ook mooie winkels, zoals bijvoorbeeld kledingzaken en een prachtige interieurwinkel.

Gospodska Ulica winkelstraat banja luka

Musea Banja Luka

Er zijn in Banja Luka 3 interessante musea om te bezoeken. Een goede optie als het slecht weer is of je juist de hitte even wil ontvluchten.

Museum of Republic of Srpska banja luka

Aquapark

Geen bezienswaardigheid, maar wie met kinderen in Banja Luka verblijft vindt het misschien leuk om een bezoek te brengen aan het waterpark Aquana. Naast een aantal grote baden en een glijbaan is er ook een fijne ligweide. Kom vroeg, want er is niet zoveel schaduw. Je kunt wel bedjes en parasols huren.

Fontein Banja Luka

Wat is er te doen in de omgeving van Banja Luka?

Genoeg! Banja Luka heeft heel veel mooie plekjes en leuke dingen om te doen net buiten de stad. Hier heb ik aparte blogs over geschreven, omdat het om meer uitgebreide informatie vroeg. Klik dus op de link om er meer over te lezen. Als je Banja Luka bezoekt, is het erg leuk om ook deze bijzondere activiteiten in te plannen.

hot pools banja luka

Overnachten in Banja Luka

Je kunt zowel in het centrum als net iets erbuiten overnachten, net wat je zelf het leukste vindt. Wij zaten er net iets buiten en dat was een heel tof adresje wat ik zeker kan aanraden. Goeie wifi, fijne kamers, geweldige bedden en een ontzettend aardige gastheer. Ook een leuke tuin bij de accommodatie en gratis fruit enzo. Het appartement heet Happy Hill Rooms. Verder zijn in het centrum Hotel Astorya Banja Luka en Grand Lux Apartments een aanrader.

Grappige fiets sloten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in