Kravica watervallen De Kravica watervallen bij Mostar zijn druk, maar heerlijk verkoelend. Ze liggen op een uurtje rijden van Mostar, waardoor ze ideaal zijn voor een dagtrip als je in die regio van Bosnië & Herzegovina bent. Je kunt ze ook bezoeken op de route naar Medugorje of Trebinje. Hoe dan ook: ze zijn toeristisch, maar evengoed leuk om er een dagdeel door te brengen. Het blijft magisch om te zwemmen bij zo’n prachtig natuurwonder. De watervallen zijn enorm, het water kristalhelder en mooi turquoise van kleur en het water ijs- en ijskoud. Lekker op zo’n hete dag! In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over een bezoek aan de Kravica watervallen.

Lees ook: Bedevaartsdorpje Medugorje

Kravica watervallen bij Mostar

De Kravica watervallen liggen tegen de grens aan met Kroatië. Het zal je dan ook niet verbazen dat je hier veel dagjesmensen ziet die vanuit Kroatië deze idyllische plek bezoeken. Er worden zowel vanuit Dubrovnik als vanuit Mostar dagtours georganiseerd. Als je geen auto hebt is dat ideaal, maar ik was toch blij dat we niet gebonden waren aan tijden van zo’n tour en ons eigen plan konden trekken. Hoewel ik op het moment van ons bezoek al meerdere mooie watervallen in Bosnië & Herzegovina gezien heb, zoals de watervallen in het Una NP, ben ik toch weer onder de indruk van deze natuurpracht. De hoogte van de waterval is ongeveer 25 meter en het meer ongeveer 120 meter.

Kravica watervallen bij Mostar

Parkeren Kravica waterval

Je kunt dichtbij de waterval parkeren. Probeer een beetje vroeg te gaan, want ondanks dat het een grote (betaalde) parkeerplaats is, gaat het hard met de plekken. Wij moeten al best een eindje van de ingang afstaan als we er om 11.00 uur zijn. Parkeren kost €3 voor een hele dag. Daarna moeten we lang in de rij staan bij de ingang. Er zijn al veel mensen die een kaartje willen kopen. De toegangsprijs is best flink, wel mag je daarmee ook naar een andere waterval verderop die wat rustiger is, de Kocusa waterval.

uitzicht kravica

De wandeling naar beneden

Als je dan eindelijk je kaartje hebt, begint de wandeling naar beneden. Je daalt trappen af en soms moet je een stukje over een pad lopen. Wie niet goed ter been is of met een kinderwagen komt, kan ook met het toeristentreintje. Het zijn verraderlijk gladde stenen, zowel mijn dochter als ik gaan op precies dezelfde plek onderuit en als ik later nog een keer terug moet om iets uit de auto te halen gebeurt het me op die plek opnieuw! Ik zie ook mensen uitglijden voor en na mij. Gladde sandalen zijn dus niet per se handig hier. De wandeling naar de waterval duurt ongeveer 20 minuten als je stevig kan doorlopen. Wat vaak niet kan, vanwege de drukte. Veel mensen stoppen onderweg om foto’s te maken en houden daarmee de boel een beetje op. Eindelijk zijn we dan beneden en we weten niet wat we zien.

Trap naar Kravica watervallen

Hysterisch drukke restaurants

Bij de waterval is het een kakofonie van toeristen. Er zijn allerlei restaurants met plastic stoeltjes waar je mag zitten als je wat drinkt of eet. Het zijn allemaal snackbar-achtige restaurants, met veel friet en andere vette troep. Ik raak er meteen wat overprikkeld van, maar gelukkig maakt het zicht op de waterval veel goed. We strijken neer aan een tafeltje en kleden ons om. Rustig lopen we naar het water.

restaurants kravica watervallen

Waterschoenen mee!

Daar ontdekken we dat er in het begin best veel stenen en rotsen liggen. Ook best grote soms. Ik haal meteen mijn knie open aan een soort betonblok met ijzer erin. Hoewel het water kraakhelder is, zie je toch niet alles liggen, omdat het zo druk is. Veel mensen zorgen ervoor dat het water in het begin af en toe troebel is. Uiteindelijk ga ik terug naar de auto om onze waterschoenen te halen, die hebben we echt wel nodig hier.

lekker afkoelen en zwemmen

IJskoud!

Het water is ijskoud. Gelukkig is de buitentemperatuur in juli rond de 36 graden, waardoor we er toch een paar keer in zwemmen om af te koelen. Ik twee van mijn dochters vinden het heerlijk, mijn twee pubers houden het al snel voor gezien, zij vinden het te koud. Dit komt door de Trebizat rivier, die mondt uit op deze plek en die warmt zelfs in de zomer maar matig op. Ik kan me voorstellen dat je in het voorjaar helemaal niet kunt zwemmen hier vanwege de kou. Ik schat de watertemperatuur op zo’n 17 graden. Desondanks genieten we van het zwemmen bij de watervallen, iets wat tenslotte bijna nergens mag in Bosnië. Je kunt ook met een bootje dichterbij de watervallen komen. Dit doen wij niet, het is erg druk, maar via het vlonderpad kun je ook best dichtbij komen.

25 meter waterval

Welk seizoen is het beste om de watervallen in Bosnië te bezoeken?

Het spreekt voor zich dat het in de zomer het warmst is, het water bij de watervallen is bergwater en blijft altijd koel. Wil je dus bij de watervallen zwemmen, dan is de zomer zonder twijfel de beste optie. Tegelijkertijd is er ook een nadeel: het is dan ontzettend druk. Wil je dat enigszins omzeilen, ga dan zo vroeg mogelijk in de ochtend en vertrek eventueel net na de lunch. In het ochtendlicht kun je de watervallen trouwens ook heel mooi fotograferen.

waterfall bosnie

Wat kosten de tickets voor de Kravica watervallen?

Je kunt de rijen omzeilen door online je tickets vooraf te kopen. Wij zagen pas dat het kon toen we al in de rij stonden, maar het leek ons wel handig. Je vindt op de website ook meteen de actuele prijzen. Wij waren er in 2023 en toen betaalden we €10 per persoon en €5 voor de kinderen. Het parkeren kost €3 per auto. Wie geen auto tot zijn beschikking heeft kan met een tour de watervallen bezoeken, je bent dan wel meer gebonden aan tijden en kan niet zelf bepalen wanneer je heen en terug gaat. Vaak bezoek je wel meerdere bezienswaardigheden op één dag en zit je niet de hele dag bij de watervallen.

bootje kravica waterval

Waar overnachten in de buurt van de Kravica watervallen?

Wij overnachten dichtbij de watervallen, in een dorpje met de naam Ljbubuski, bij Guest house Green River. Een gouden plekje, we vallen er met ons neus in de boter. Het huisje staat pas net online. Het heeft een enorme tuin met allerlei leuke zitjes, zowel voor als achter het huisje. Er is een moestuin waar we tomaten mogen plukken en het ligt aan de rivier waar de kinderen in kunnen zwemmen. Aan de overkant is een geweldig restaurant waar we die avond uitgebreid eten met zicht op de waterval. Een topplek! Glamping House Two Rivers ziet er ook leuk uit.

Overnachten bij de Kravica watervallen

Two Rivers house Ljbubuski

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in