stari most mostarDe beroemde brug in Mostar stond al lang op mijn bucketlist. Het is hèt icoon van de stad en nu ik er daadwerkelijk gestaan heb kan ik niet anders dan zeggen: wat een prachtig plekje. Zowel het uitzicht als je op de brug staat als het uitzicht als je naar de brug kijkt, vanaf alle kanten, is waanzinnig. In Mostar is nog meer te zien en te doen, maar om eerlijk te zijn nou ook weer niet zo ontzettend veel. Als je je afvraagt hoeveel dagen Mostar leuk is om te bezoeken, dan zou ik zeggen maximaal twee. In de omgeving zijn nog wel meer bezienswaardigheden te vinden, dus een paar dagen extra om bijvoorbeeld ook Blagaj en de Kravica watervallen te bezoeken zijn handig. Kom je uit Sarajevo dan is het leuk om onderweg te stoppen bij Konjic. In deze blog alles over Mostar en wat te doen als je daar bent.

Lees ook: 24 tips en bezienswaardigheden in Sarajevo

Mostar en wat te doen als je daar bent

Het meest belangrijke is natuurlijk de oude brug in Mostar, de Stari Most. Wist je trouwens dat de grote brug niet eens de oudste is? Even voorbij de brug vind je namelijk nòg een soortgelijke brug, een kleinere. Dit is een prototype die gebouwd is voor ze de grote gingen maken. Deze brug is dus ouder dan de bekende brug van Mostar. Je vindt ‘m gemakkelijk in je navigatie onder de naam Kriva Cuprija of ook wel Curved Bridge.

Kriva Cuprija of curved bridge in mostar

Stari Most

Stari Most is de beroemde brug in Mostar en deze kun je ook eigenlijk niet missen als je er bent. Er zijn verschillende plekken waar je ‘m mooi kunt fotograferen. Zo zijn er aan beide kanten andere bruggen die je op kunt lopen om een mooie foto te maken. Ook vanaf het terras van Secerlook kun je de brug mooi fotografen. Er zijn aan beide kanten plekken waar je naar beneden kunt met trappen om bij een soort strandje te komen, ook hier kun je de brug in Mostar mooi fotograferen van onderaf. Ook leuk als er mensen af springen. Er lopen namelijk mannen (die een speciale training hebben gehad om van grote hoogte in het water te springen) op de brug die geld verzamelen van toeristen. Bij een bepaald bedrag springen ze van de brug af, wat natuurlijk vrij spectaculair is om te zien. Je moet wel geduld hebben, want toen wij er waren deden ze soms of het bedrag al bereikt was en gingen ze klaar staan, om dan toch weer over de reling te klimmen om te zeggen dat ze meer geld wilden. Ondertussen stond ik maar steeds met mijn camera in de aanslag, vermoeiend! Als je trouwens zelf over de brug gaat lopen: de stenen zijn ontzettend glad. Met goede wandelschoenen heb je de meeste kans om niet uit te glijden, maar doe zeker geen schoenen aan mij gladde zolen!

mostar van de rug springen

Mostar en wat te doen als je daar bent

Mostar Free Walking Tour

Wil je iets te weten komen over de geschiedenis van Mostar, hoe er gevochten is in de oorlog en welke schade je daarvan nu nog terug kunt vinden in de stad? Welke tradities er zijn, welke traditionele restaurants, musea, grappige weetjes over de stad en hidden gems in Mostar? Dan kun je een Mostar Free Walking Tour boeken. Een locale gids brengt je in ongeveer 2 uur tijd langs alle belangrijke punten in de stad en vertelt zijn verhaal. Na afloop verwacht de gids natuurlijk wel een fooi. Deze tour kun je het beste als start van je bezoek doen, om daarna de stad zelf nog wat verder te verkennen. Maar ook andersom kan, eerst Mostar verkennen en daarna meer te weten komen over de stad. De meeste tours beginnen om half 10 of 10 uur in de ochtend, omdat het dan nog niet zo superheet is in de zomer.

Mostar Free Walking tour

Rondwandelen in de oude stad

Rondom de beroemde brug in Mostar vind je vele straatjes met souvenirwinkeltjes en restaurants. Hier speelt de echte gezelligheid zich af. Het is ook wel toeristisch, maar heeft veel sfeer. Het beste is het om ’s morgens vroeg rond te wandelen, als de zon net opkomt. De winkeltjes gaan langzaam open en er zijn nog niet zoveel mensen op straat. Ik heb dat één ochtend gedaan en vond het heerlijk om zo op mijn gemak rond te kijken. Sommige winkeltjes gaan alleen ’s avonds open. Zo zit er bij de brug een heel leuk wijn winkeltje, maar dat was die ochtend niet open. ’s Avonds kon je er amper naar binnen vanwege de drukte.

historische binnenstad mostar

Street Art Mostar

In Mostar is in de oude stad, rondom de beroemde brug, maar weinig street art te vinden. Eerlijk gezegd zou het daar ook totaal niet passen, dus dat is maar goed ook. Toch is er zeker wel Street Art te vinden als je buiten het toeristische gedeelte komt rondom de Sniper Tower. Sinds 2012 bestaat er zelfs een heus Street Art Festival in Mostar! De Sniper Tower is een urbex locatie. Een verlaten gebouw dat vroeger een bank was. Dit gebouw heeft nogal een heftige geschiedenis, omdat het gebruikt werd door scherpschutters tijdens de oorlog in Bosnië & Herzegovina. Vele mensen zijn hier dus vermoord, iets wat nog steeds voelbaar is als je er rondloopt. De vele kogelgaten waar de murals omheen gemaakt zijn herinneren aan deze tijd. Je kunt naar binnen in het Sniper gebouw, maar dit is niet legaal. Er staan hekken, omdat de constructie inmiddels niet meer veilig is. Op de hoek van Kralja Zvonimira and Kneza Domagoja straat kun je nog wel over het hek heen en dit wordt door sommigen nog wel gedaan, maar zelf vind ik dat niet verstandig. Er is genoeg Street Art te zien op het gebouw en er omheen.

Street Art Mostar

Sniper tower mostar

Sporen van de oorlog in Mostar

Naast de Sniper toren zijn er in Mostar nog meer gebouwen met oorlogsschade te vinden. Als je de Mostar Walking Tour doet, heeft de gids foto’s bij zich waarop je kunt zien hoe de gebouwen er uit zagen voor ze verwoest werden. Soms weet je niet wat je ziet. Ik vond het vrij indrukwekkend, omdat je je realiseert dat de oorlog nog zovele jaren doorwerkt. Niet alleen in de hoofden van mensen, maar ook dus de wederopbouw van zo’n stad duurt jaren en jaren. En doordat de sporen van de oorlog nog zo zichtbaar zijn, worden ze er ook steeds aan herinnerd. Wij kunnen ons dat eigenlijk niet voorstellen, maar ik vond het indrukwekkend en bijzonder.

socialistisch gebouw met sporen van de oorlog Mostar

Koski Mehmed Pasha Moskee

De meeste mensen die in Mostar zijn nemen ook een kijkje bij de Koski Mehmed Pasha Moskee. Vooral om de toren te beklimmen, iets wat ik heb overgeslagen, omdat ik niet echt houd van kleine ruimtes. Van een bekende die er toevallig op dezelfde dag als ik was, heb ik gehoord dat het uitzicht over de stad wel waanzinnig mooi is.

Koski Mehmed Pasha Moskee mostar

De wijk rondom Alekse Santica

De oude stad is leuk om rond te struinen en bij één van de lokale restaurantjes wat te eten, maar het is grotendeels wel allemaal heel Bosnisch. Veel vlees en niet per se goed. Wil je liever wat meer Europees eten, dan raad ik je aan naar de straat Alekse Santica te lopen. Hier zitten ook diverse cafeetjes, koffietentjes en restaurants en deze zijn wat meer westers georiënteerd. Het is best een hip wijkje in Mostar. Het zit in de buurt van het Mostar Gymnasium, wat een prachtig gebouw is. Wij vonden bijvoorbeeld Caffe & Pizzeria Restoran Revija erg leuk, hip interieur ook met leuke, felle kleurtjes.

Caffe & Pizzeria Restoran Revija

Christus Kruis op de berg

Vanuit de historische binnenstad in Mostar kun je het Christus Kruis op de berg Hum in Medugorje zien staan. Ze noemen het ook wel Cross Mountain. Het schijnt een symbool te zijn van de katholieken en zelfs een provocatie naar de moslims die er ook wonen. Het is nogal een klim om er te komen, maar het uitzicht schijnt fantastisch te zijn. Wij hebben er voor gekozen om het kruis alleen vanaf beneden te aanschouwen, wegens het hete weer, al begreep ik dat je er ook een heel eind met de auto kunt komen en dan alleen het laatste stukje hoeft te lopen.

Kruis Mostar cross mountain Medugorje

Urbex locatie vliegtuig hangar

In het dorpje Gnojnice, net even buiten Mostar, vind je een verlaten vliegtuig hangar uit het Joegoslavische tijdperk. In vroegere tijden was het een geheime locatie van dictator Tito, waar militaire vliegtuigen werden verborgen. Urbex liefhebbers vinden het vaak bijzonder om dit te bezoeken, of jij het de moeite waard vindt moet je zelf beslissen. Het is echt wel een beetje creepy als je er loopt, donker, veel troep op de grond, best wat spannend.

oorlogsschade aan een gebouw in Mostar

Overnachten in Mostar

Mostar heeft allerlei leuke plekjes om te overnachten, zowel in als buiten de stad. Wat je kiest is aan jou. Ik heb in elk geval wel een tip om te parkeren, namelijk vlakbij de accommodatie die wij boekten. Het adres is Rizikala 8 in Mostar en achter het appartement is een klein pleintje wat een gratis public parking is. Let op: je mag er niet achter de palen staan, dus bij de garages, alleen het voorste gedeelte. Wij hadden hier alle dagen gewoon plek en de bekende brug is nog geen 10 minuutjes lopen vanaf daar. Onze accommodatie was trouwens ook top, het is de bovenste uit het lijstje. Ik geef ook nog een paar andere tips, want wij hadden bijvoorbeeld geen uitzicht op de brug en dat kan natuurlijk ook.

pizzeria mozzarella

Restauranttips in Mostar

Wij hadden geen ontbijt bij onze accommodatie, maar het was nog niet eenvoudig om een leuk ontbijttentje te vinden waar je ook iets anders kon krijgen dan ei en worst. Ik trek dat niet op mijn nuchtere maag. Uiteindelijk vonden we toch iets leuks waar ze allerlei soorten pancakes hadden. Anders dan de naam doet vermoeden, het heet Pizzeria Mozzarella, verkopen ze hier geen pizza’s, alleen ontbijt en lunch. Andere tips:

Secerlook koffie met uitzicht op de brug in mostar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in