derwisj house blagajBlagaj en het Dervisj House zijn populaire bezienswaardigheden rondom Mostar. Je kunt je dan ook voorbereiden op aardig wat toerisme als je deze beeldschone plek bezoekt. In dat soort situaties geldt eigenlijk altijd: ga vroeg in de ochtend of laat in de middag. Het Derwisj House is in het hoogseizoen zelfs tot 21.00 uur open, dus je hebt de tijd. Wij waren er rond etenstijd, zo 18.00 uur en toen viel de drukte mee. De meeste mensen zaten bij de restaurants. Ondanks dat was het nog best lastig om foto’s te maken zonder mensen erop, dus er is altijd wel wat drukte.

Lees ook: Wat te doen in Kulen Vakuf?

Waar parkeren voor een bezoek aan het Dervish House?

Blagaj ligt maar op 10 km (en 25 minuten rijden) van Mostar. Hier vind je het Derwisj House ook wel Tekija genoemd, waarvoor de meeste mensen naar Blagaj komen. Parkeren kan het beste bij Parking u gradu of omgeving. Er zijn ook inwoners die parkeerplekken bij hun huis beschikbaar stellen. Daar betaal je iets van €5 voor. Daarna loop je de weg af met aan je rechterhand de Buna rivier. Hier staan ook allerlei kraampjes die locale producten verkopen zoals honing, olie en wijn. Wie trek heeft kan bij één van de stalletjes fruit kopen. het ligt vind de rivier te koelen, leuk om te zien.

koelen fruit blagaj

honing en olie blagaj

Blagaj en het Dervish House

Het Dervish House is een Islamitisch klooster uit de 15e eeuw en gebouwd met de boodschap “Love creatures for the Sake of Creator“. Het is een museum waar je entree voor betaalt om het van binnen te zien, maar het is ook nog steeds in gebruik. Wij waren er precies op een moment dat er gebeden werd. Vooral mannen waren in de kamertjes en zaten op een kleedje te bidden. Naar binnen mochten we alleen met blote voeten en bedekte armen, benen en haren. Ik kreeg een wikkelrok om mijn middel gebonden en een sjaal om mijn haar en armen. Kinderen onder de 12 hoefden dit niet.

wikkelrok en sjaal om dervish house blagaj

Woonkamer dervish house blagaj

Spectaculaire ligging

Het is leuk om het klooster van binnen gezien te hebben, maar erg spectaculair vond ik het niet. Er is een gebedsruimte, keuken, hamam, wasruimte en tombe. Gelukkig was de entree maar een paar euro. Naar het toilet gaan is trouwens niet aan te raden, het zijn allemaal gaten in de grond en het stink er enorm. Nu nodigt mijn verhaal misschien niet erg uit om deze plek te bezoeken, maar het mooiste moet nog komen. De ligging van het Dervish House is namelijk fantastisch. Het ligt tegen de rosten aan, dichtbij de bron van de Buna rivier. Het water is kraakhelder (en ijskoud!) en vrij stil richting de bron, waardoor je de weerspiegeling van het klooster goed in het water kunt zien. Een prachtig plekje!

Blagaj en het Dervish House

Waar maak je een mooie foto van het Dervish House in Blagaj?

Voor wie zich afvraagt waar die mooie foto’s zijn gemaakt: ik moest ook even zoeken. Wanneer je over de hangbrug naar de restaurantjes aan de rivier loopt, zijn er op twee plekken een trap naar de achterkant van de restaurantjes. Dit pad loopt naar boven en later weer naar beneden, de kant op van het Dervish House, maar dan dus aan de overkant van de rivier. Aan het einde kom je bij een soort plateautje en daar heb je perfect zicht op het klooster. Dit is de plek waar die mooie foto’s vandaan komen. Dat zie je ook vanzelf, want meestal is het een beetje dringen wie wanneer zijn foto kan maken. Zeker overdag, als het druk is.

fotopunt dervish house blagaj

baden in de buna

Vrelo Buna

De bron van de Buna, Vrelo Buna, vind je bij het fotopunt. Het is een soort grot waar een touw uit hangt. Meestal ligt er een bootje dat je tegen betaling van een paar KM of euro’s in de grot brengt om de bron te aanschouwen. Naar wat ik begrepen heb valt er weinig te zien, dus wij hebben dat niet gedaan. De Buna stroomt namelijk deels ondergronds. Het water is zo blauw, omdat het een karstenrivier is. Er zit veel kalk en kobalt in de rotsen.

bron rivier buna

Restaurants in Blagaj

Ben je rond etenstijd in Blagaj, dan is het leuk om één van de restaurants uit te kiezen om een hapje te eten. Je zit er heerlijk koel, de stroming van het koude water werkt als een soort airconditioning op een hete dag. Wij vonden niet alle restaurants even vriendelijk, op sommige plekken mag je echt alleen zitten als je ook eten bestelt. Wij wilden liever alleen iets drinken en waren niet overal welkom (terwijl er genoeg plek was). Uiteindelijk zijn we neergestreken bij restaurant Hladovina, waar we wel alleen iets konden drinken. Hier was ook een trappetje, waardoor de kinderen lekker met hun voetjes in het ijskoude water konden.

restaurantjes langs de buna

Overnachten in Blagaj

Blagaj is helemaal ingericht op het toerisme. Er zijn dan ook verschillende accommodaties te vinden. Van campings tot luxe hotels. Je kunt ook Mostar als uitvalsbasis nemen en daar een accommodatie zoeken, maar misschien vind je de natuurlijke omgeving van Blagaj wel prettiger. River Camp Bara is een camping in de buurt, evenals Autocamp Holiday, Mali Wimbledon en Autocamp Grotta. Wil je liever wat luxe dan zijn Apartment Herceg Blagaj, Hotel Blagaj Mostar en Villa Panorama (met zwembad!) prima opties.

In de omgeving

In de omgeving van Blagaj kun je allerlei uitstapjes maken. Zo is het Bunski kanaal een bijzondere plek, de Kravica watervallen zijn heerlijk om een dagdeel door te brengen en natuurlijk moet je ook een dagtrip naar Mostar inplannen. Verder is een bezoek aan het fort Stjepan Grad de moeite waard. De weg is 2,5 km, maar heel steil. Met een gewone auto kun je dit doen, maar vind je het spannend, neem dan gewoon een taxi die je boven bij de parkeerplek afzet. Andere geheime tips in de omgeving van Blagaj zijn de kloof van Mostarska Bijela en de Drezanska rivier. Nu schijnen deze lastig vindbaar te zijn, dus misschien is het slim om daar een gids voor in te schakelen. Vraag ernaar bij de Tourist Office in het dorpje.

gebedsruimte dervish house blagaj

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in