Urbex locatie kasteel OstrožacAls je in de buurt bent van Bihać, rijd dan via de M14 richting Bonsanska Krupa. Onderweg kom je hotel Kostelski Buk tegen, dit is een mooie plek voor een drankje of lunch, met zicht op de watervallen. Ga de brug over richting Cazin. Eenmaal boven zie je aan je rechterhand kasteel Ostrožac. Hoewel je misschien denkt: weer een kasteel, deze is extra bijzonder door de beeldentuin en de Urbex locatie kasteel Ostrožac. Het is een bijzondere en fotogenieke plek die ik zeker niet zou overslaan als je in de buurt bent. Net het kasteel van Doornroosje!

Lees ook: Blagaj en het Dervish house

Urbex locatie kasteel Ostrožac

Het kasteel bestaat uit een middeleeuws fort, een burcht uit de Ottomaanse periode en een neo-gotisch kasteel van Lothar von Berks uit de Oostenrijks-Hongaarse tijd. Het oudste deel van het kasteel komt uit de 12e eeuw, de rest uit de 19e eeuw. Extra leuk is het park met sculpturen (aangelegd in 1967 door een groep kunstenaars) in de kasteeltuin. Er is ook een speeltuintje voor de kinderen. Je betaalt entree bij het houten hokje bij binnenkomst, €2 per persoon (2023). Bij binnenkomst zie je direct de kasteelmuur, de torentjes en de beeldentuin. Loop helemaal naar achteren voor de poort naar de urbex locatie. Dit kasteeltje is bewoond geweest tot 1930 en daarna verwaarloosd en vervallen, Inmiddels is het in handen van de Bosnische staat, die er voorlopig niet in gaan investeren om het op te knappen.

kasteel Ostrožac

sculpturen tuin kasteel Ostrožac

Met een beetje fantasie…

Ik vond het fantastisch om te zien. Laat je fantasie de vrije loop en bedenk hoe het er 100 jaar geleden uitzag. Wie liep er door de gangen? Hoe was het ingericht? Er is nog genoeg overgebleven om je daar een voorstelling van te kunnen maken. Pas met kinderen wel op, laat ze niet alleen door de gangen rennen, want er zijn plekken zonder hek, waar ze zo naar beneden kunnen vallen. De trap op naar boven is veilig en je kunt ook een kijkje buiten nemen. Pik je meteen nog wat van het uitzicht mee.

gang urbex locatie kasteel Ostrožac

klimop groeit uit de muur

uitzicht kasteel Ostrožac

Fotogeniek

Het is een beeldschone urbex locatie. Heel fotogeniek. Hierdoor kan het zijn dat je een trouwerij treft die foto’s laat maken in het oude kasteel. Urbex locatie kasteel Ostrožac is een pareltje onder de urbex locaties in Bosnië & Herzegovina, juist omdat er een romantische sfeer hangt die goed duidelijk maakt hoe het er in vroeger tijden kan hebben uitgezien. Heel anders dan de urbex locaties in Sarajevo bijvoorbeeld, die toch meer weg hebben van een vervallen modern gebouw met graffiti.

poort naar Urbex locatie kasteel Ostrožac

blaadjes groeien uit de muur

Een stukje geschiedenis

Als ik op zo’n plek rondloop, ben ik altijd benieuwd hoe het vroeger was. Wat is de geschiedenis van dit gebouw? Dit kasteel ligt in het kanton Una-Sana, net buiten de stad Cazin, in het dorp Ostrožac. Het dateert uit de 13e eeuw toen Ostrožac eigendom was van het adellijke huis van de familie Babonić. In 1592 werd het veroverd door het Ottomaanse rijk en opgericht als een Ottomaanse provincie van Bosnië. Het kasteel werd tussen 1900 en 1906 gebouwd door majoor van Bihać Lothar Von Berks als verjaardagscadeau voor zijn vrouw, lid van de Habsburgse familie. De familie is later naar Slovenië vertrokken en toen kwam het leeg te staan.

torentje vervallen kasteel cazin

Nationaal monument

Tijdens een zitting op 7 november 2013 besloot de Commissie voor Nationale Monumenten van Bosnië & Herzegovina om het kasteel van Ostrožac te dopen als Nationaal Monument van Bosnië en Herzegovina, vanwege de architectuur. De beeldentuin wordt nu ook gebruiktn voor shows, concerten, optredens en diverse evenementen. Toen wij er waren waren ze inderdaad een podium aan het opbouwen.

naar beneden gluren urbex

torentje urbex locatie Bosnië & Herzegovina

Overnachten in Bihac en omgeving

Wie dit pareltje wil bezoeken doet er goed aan er de tijd voor te nemen. Het is daarom raadzaam een accommodatie in de omgeving te zoeken. Het eerder genoemde Hotel Kostelski Buk is zeker een aanrader. Wij hebben hier alleen geluncht, niet geslapen, maar het uitzicht is fantastisch. Wij hebben zelf overnacht bij B&B Zlatna Nit en dat was een prachtige accommodatie. Enorme kamers, heerlijk ontbijt en een mooie tuin. Er is ook een (overdekt) zwembad.

B&B Zlatna Nit

spiegeling in een plas urbex

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in