Bunski Kanaal, een bijzonder stukje natuurHet Bunski-kanaal is een bijzondere plek langs de M17/E73 op de weg van Mostar richting Capljina. Vlak na restaurant Pečenjara Perić in Buna komt de splitsing richting Stolac (de M17.3), waarbij je moet opletten dat je de richting Capljina blijft volgen. Aan je rechterhand krijg je al snel een afslag richting het Bunski Kanaal. Je rijdt een beetje naar beneden en komt bij een open plek waar je kunt parkeren. Hier zie je nog niks, maar loop de brug op en deze wonderlijke waterval zal je verrassen! Mocht je problemen hebben om deze plek te vinden, als je in Google Maps Bunski Kanal invoert kom je er ook.

Lees ook: Blagaj en het Dervish house

Bunski Kanaal, een bijzonder stukje natuur

De rivier Neretva stroomt hier met grote snelheid door een heel smalle en diepe kloof. Evenwijdig hieraan stroomt de rivier Buna. Hierdoor ontstaat dit natuurfenomeen: een kaarsrechte kloof met water dat als een razende voorbij stroomt, gevoed door allemaal kleine watervalletjes. Het lijkt op een kanaal, vandaar de naam. De rechte vorm doet vermoeden dat het is aangelegd, maar niets is minder waar. Dit is 100% natuurlijk.

watervalletjes bunski kanaal

Bunski Kanaal

Kleurenpracht

Aan de monding zorgt de natuur voor de grootste kleurenpracht, een combinatie van water, groen en steen. Het tafereel is elke keer anders, allemaal afhankelijk van het seizoen en de hoeveelheid water in het kanaal. Maar dat water gaat sowieso als een razende tekeer. Als je op de brug staat zul je de kracht van het water voelen. Hier wil je niet invallen! Hier ben je je bewust van de rijkdom en de kracht van de natuur. Het is echt een ongerepte plek en niet veel toeristen weten het te vinden. Wij waren er hoogzomer met slechts een handvol mensen en drie auto’s.

rivier buna

Klimmen voor de beste foto

Wie wandelschoenen aan heeft, durft misschien wel over de brug te lopen en ook en paar foto’s langs de rand van het kanaal te maken. Hiervoor moet je wel eerst over de rotsen klimmen en enkele waterpoeltjes oversteken. Ik vond het best spannend, maar heb het wel gedaan. Je kunt dan vrij dichtbij het Bunski kanaal komen, maar pas wel op dat je niet uitglijdt en in het water terecht komt. Dat overleef je niet. Doe dit dus ook zeker niet met kinderen. Wij hebben die van ons niet verder laten komen dan de brug over het kanaal, de veiligste optie.

Brug over het Bunski Kanaal

Overnachten in Buna en omgeving

Waarschijnlijk doe je deze plek aan onderweg naar Mostar, Blagaj of Medugorje. Het beste overnacht je dan op één van deze plekken. Suggesties hiervoor zijn:

Bunski kanal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in