kerk medugorjeBedevaartsdorpje Međugorje is een bergdorpje dat zijn bekendheid dankt aan een verschijning van Maria in 1981 aan een groepje jongeren. Inmiddels schijnt ze sindsdien al meer dan 35.000 keer gezien te zijn door verschillende mensen, waardoor dit lieflijke bergdorpje een populaire bestemming in Bosnië & Herzegovina is geworden. Zowel mensen met als zonder religieuze achtergrond bezoeken deze serene plek tegenwoordig graag om verschillende redenen. Persoonlijk vond ik het ook best een bijzonder dorpje met een magische sfeer.

Lees ook: Bunski Kanaal, een bijzonder stukje natuur

Bedevaartsdorpje Međugorje

In Međugorje is de grootste bezienswaardigheid het Mariabeeld op de berg. Monte da Cruz of op z’n Bosnisch Krizevac is nog een behoorlijke klim over de rotsen. Wandelschoenen aan, want er is geen pad. Het is echt een geklauter over de rotsen, die hier en daar behoorlijk puntig en scherp zijn. Met kinderen is deze tocht zeker niet geschikt en op slippers al helemaal niet. Neem ook voldoende water mee. Het is ongeveer 30 minuten klimmen. Niet per se ver dus, maar doordat het vrij steil is, waarschijnlijk warm en er geen pad is, kost het je dus zeker een half uur.

Bedevaartsdorpje Međugorje uitzicht

Maria dichterbij

Heb je niet de juiste schoenen mee of gewoon geen zin in de klim, dan kun je er voor kiezen om alleen tot het blauwe kruis te lopen. Dit kost je hooguit 10 minuten en tot hier is er wel een pad. Het is op de route naar het echte kruis en Mariabeeld op de berg, maar dan halverwege. Ook hier zitten mensen met hun rozenkrans in de handen op één van de bankjes bij het kruis of het Mariabeeld te prevelen en te bidden. Wij zijn in elk geval niet verder gekomen dan deze uitdaging, omdat we het niet zagen zitten met de kinderen en zelf ook eigenlijk geen goede wandelschoenen aan hadden. Dit plekje is al bijzonder genoeg, het is er muisstil, iedereen houdt respectvol zijn mond en geniet van de stilte en zijn eigen gedachten.

trap naar Međugorje

Međugorje kruis

Winkeltjes met Mariabeelden

Zoals een echt bedevaartsdorpje betaamt vind je hier overal kraampjes en winkeltjes met religieuze producten. Grote en kleine Mariabeelden, magneetjes, rozenkransen, er is echt vanalles. Wie er van houdt of iets wil kopen als souvenir kan zijn hart ophalen. Het is een mooie herinnering aan dit sfeervolle bergdorpje.

Bedevaartsdorpje Međugorje

religieuze producten Međugorje

Het centrum van Međugorje

Naast de berg met het beroemde kruis en Mariabeeld heeft Međugorje ook een centrum met een kerk. In de tuin van de kerk staat ook een Mariabeeld. Veel mensen bidden op de bankjes rondom dit beeld, of knielen ervoor om Maria te eren. Op het moment dat wij er waren, was er een processie gaande rondom de kerk. Er werd gezongen en muziek gespeeld, het was een drukte van belang. Het hele dorp was aanwezig om deze processie mee te vieren.

knielen bij maria medugorje

Restaurants in Međugorje

Rondom de kerk Stara Zupna Crkva sv. Jakova zijn diverse restaurants te vinden. Restaurant Agape en Pizza Tomato liggen net even achter de winkelstraat in een modern gedeelte. Er is een fontein voor de kinderen en het eten is er goed. Parkeren is wel een uitdaging, zeker als er zo’n processie gaande is, maar waarschijnlijk kun je in de straatjes achteraf wel een plekje vinden. Het is ons uiteindelijk gelukt.

restaurant Medugorje

Accommodaties in Međugorje

Wie in Međugorje overnacht kan rekenen op een religieuze kamer vol Mariabeeldjes en kruizen aan de muur. Dat heeft ook wel wat. Heb je er geen zin in, dan kun je ook overnachten in de omliggende plaatsjes, zoals Ljubuski, Capljina of Stolac. Ook Mostar is maar een half uur rijden, dus als je liever in de stad overnacht is dat ook een optie. Een leuke accommodatie in Međugorje  is Mica Medugroje of hotel Luna.

blauwe kruizen Međugorje

Mariabeelden Medugorje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in