Krupa na Vrbasu, wandelen naar de watervallenZo spectaculair als de watervallen in Una Nationaal Park zijn ze niet, maar de Krupa na Vrbasu watervallen zijn best de moeite waard. Zeker als je vooraf vertrekt bij het klooster, en stukje wandelt en ter plekke een donut eet die ze in het kraampje voor je frituren. Je leeft tenslotte maar één keer, dus probeer het gewoon. Hoe het smaakt zal ik verderop vertellen, evenals hoe je het juiste pad vindt naar de waterval en wat je verder kunt verwachten.

Lees ook: Wandelen naar het prachtige natuurfenomeen Kameni Most

Krupa na Vrbasu, wandelen naar de watervallen

De Krupa is een zijrivier van de Vrbas. Krupa na Vrbasu is een klein dorpje waar je watermolens en watervallen kunt bezoeken. Als je de enorme watervallen in Una NP hebt bezocht stelt dit weinig voor, maar wij vonden het toch leuk om er geweest te zijn. Je kunt direct naar de watervallen navigeren, maar de kans op een parkeerplek daar is klein. Als je het toch wil proberen, navigeer dan naar restaurant Krupski Slapovi. Ook restaurant Seosko Domacinstvo Vidovic ligt in de buurt, waar je bij mooi weer overigens heerlijk buiten met uitzicht kunt eten.

Krupa na Vrbasu met watermolen

Krupa na Vrbasu

De wandeling vanaf het orthodoxe klooster

Een andere manier om bij de watermolens van Krupa na Vasbru te komen is via het wat hoger gelegen orthodoxe klooster Krupa na Vrbasu Serbian Orthodox Monastery. Hiervoor is een grote parkeerplaats. Vanaf daar is het even zoeken naar het juiste pad om de waterval te vinden. Er staan geen bordjes. Loop naar beneden richting het bos aan de linkerkant. Er zijn twee paden. Neem de meest linkse. Dit pad gaat naar beneden. Na ongeveer 15-20 minuten kom je al bij de waterval. Via een brug kun je naar de overkant lopen, waar de watermolentjes staan. Er is ook een restaurant. Vanaf hier kun je ook een gemarkeerd wandelpad volgen van 4 kilometer naar de bron van de Krupa.

Krupa na Vrbasu Serbian Orthodox Monastery

Traditionele donuts

Bij de watervallen kun je in één van de oude molentjes traditionele donuts met roomkaas kopen: ustipak met kajmak.. Kost bijna niks en je doet de dames er een groot plezier mee, dus ik bestelde een zak. We kregen 9 donuts/doughnuts die ter plekke gefrituurd werden in een pannetje. Ik keek stiekem even naar binnen: het zag er niet uit daar, zo oud en vies allemaal. Maar goed, ik besloot er niet aan te denken, met frituren gaan alle bacteriën vast dood. Ze probeerden me trouwens uitleg te geven over het malen van de molen, maar mijn Bosnisch is niet zo goed, dus ik begreep er niks van. Het beslag stond al klaar, dus na 10 minuten waren de donuts klaar. De roomkaas kwam er in een los bakje bij. Ze smaken naar oliebollen, maar dan zonder krenten. De roomkaas vonden wij geen succes, maar gelukkig sparen de kinderen suikerzakjes. Zo hadden we in de auto een lekkere oliebollen-snack met suiker.

Krupa na Vrbasu, donut

beslag donuts in molentje

Accommodaties in Krupa na Vrbasu

Als je in de buurt van Krupa na Vrbasu wil overnachten dan zijn er enkele accommodaties die leuk zijn. Een wat prijzigere optie, maar wel heel leuk aan het water, is Vikendica Krupa na Vrbasu. Het ligt prachtig. Een goedkope optie, ook aan het water, maar met minder comfort, is Camp Vrbas. Dit ligt ook wat verder van het dorpje, in Rekavice. Ook Krupski Raj en Apartman Slapovi zijn goede accommodaties in de buurt van de waterval.

overzicht waterval Krupa na Vrbasu

 

1 REACTIE

  1. Mag ik ff een vraag stellen over de wandeling naar de waterval van krupa.
    Wij verblijven in de buurt en willen graag wandelen maar ik las in je verhaal dat je vanaf de waterval 4 km kan lopen naar de bron, ten eerste waar ligt deze ergens (kan dit niet vinden op google maps) en ten tweede moet je dan weer het hele stuk terug(naar de auto of is er mogelijkheid om een taxi of bus te nemen naar klooster bijvoorbeeld.

    Alvast bedankt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in