Štrbački buk watervalIn Una Nationaal park met z’n turquoise Una rivier en z’n waanzinnige watervallen word je gegrepen door de prachtige ongerepte natuur. Nooit had ik vooraf kunnen denken dat Bosnië & Herzegovina zò mooi was. Ik wist niet waar ik moest kijken, alles was even bijzonder, kleurrijk en fris. Een perfecte plek om te genieten van alles wat de natuur te bieden heeft: opgaan in de stilte, op zoek naar een adrenaline kik met raften, werken aan je conditie door te wandelen, afkoelen in het kraakheldere water van de rivier of gewoon chillen en genieten van het uitzicht. Una Nationaal Park is in alle opzichten een veelzijdige plek om vakantie te vieren.

Lees ook: De thermale baden van Banja Luka

Una Nationaal park

Una Nationaal park ligt op zo’n 40 minuten rijden van Bihac en tegen de Kroatische grens aan. Dat kan meteen ook problemen geven als je naar de waterval Štrbački buk op zoek gaat, maar daarover later meer. In het park liggen meerdere watervallen, je kunt er raften en wandelen en natuurlijk ook zwemmen. Overal waar je kijkt vliegen Libelles, zie je kraakhelder water en in de zomer groene bomen. Het is een kleurenpracht waar je niet uitgekeken kijkt. Helaas komen er wel veel toeristen en moet je tegenwoordig betalen voor het zien van de watervallen. Ondanks dat is het zeker de moeite waard om Una NP te bezoeken.

Štrbački buk waterval

Štrbački buk, de grootste waterval van Una NP

De eerste waterval die wij wilden bekijken was meteen ook de grootste en de bekendste: Štrbački buk. Hoe moeilijk kan het zijn zou je denken? Je voert de naam in bij je navigatie en hij loodste je er heen. Er ging nog niet direct een lichtje branden toen we bij de Kroatische grens stonden en 3 keer onze paspoorten en autopapieren moesten laten zien. We waren goed onderweg, aldus de navigatie. Ik had niet echt gelezen over het passeren van de grens, maar het zou best kunnen kloppen dacht ik nog. We kwamen op een onverharde weg terecht en daar kwamen steeds meer hobbels en putten in. Op nog ongeveer 500 meter zagen we in een bocht auto’s geparkeerd staan. De weg liep nog verder, maar wij besloten het niet te gokken en te stoppen om de rest te lopen. Achteraf maar goed ook, want de weg werd dusdanig heftig dat we zeker schade aan de auto hadden opgelopen. Achteraf ook wel leuk om dit avontuur mee te maken en de waterval van beide kanten te hebben gezien.

De Kroatische kant van Štrbački buk

Nadat de weg ophield kwamen we over een smal paadje waar je aan je rechterhand de rivier had. Normaal moet je hier blijkbaar €5 per persoon betalen, maar er zat nu niemand dus wij konden gewoon door. En ja hoor, daar was de waterval. Prachtig! Toch minder mooi dan op de foto’s, omdat we er schuin opkeken. Aan de overkant zag ik ook mensen staan, en de bruine trappen die ik van de foto’s kende. Toen begon het me te dagen: we zaten aan de verkeerde kant! Aangezien het al tegen de avond liep, besloten we naar onze accommodatie in Kulen Vakuf te rijden en de volgende dag een nieuwe poging te wagen.

De Kroatische kant van Štrbački buk

Kulen Vakuf en de Bosnische kant van Štrbački buk

Vanuit Kulen Vakuf kom je zeker aan de goede kan van de Štrbački buk waterval terecht, de Bosnische kant dus. Vanaf hier is het slechts 20 minuutjes naar het begin van het Nationaal Park. Bij de ingang moet je een kaartje kopen om met de auto naar binnen te mogen. Het is nog een minuut of 10 vanaf daar en dan komen we bij een grote parkeerplaats. Er zijn ook restaurantjes en kraampjes waar ze handgemaakte producten verkopen of ijs, fruit en drinken. We zien al snel de trappen naar beneden en de houten vlonderpaden en die lopen soepel. We zijn vroeg, dus het is nog niet zo druk.

Nationaal Park Una

Begin waterval Štrbački buk

fruit en jam verkopen una

Hotel Una-C

Een andere mooie waterval die je in Una NP wil bezoeken is de Martin Brod waterval. Ook hier betaal je entree, maar dat is de moeite waard. Parkeren bij de Martin Brod waterval is soms een uitdaging. Wij gingen een hapje eten bij hotel Una-C en konden daardoor gebruik maken van hun parkeergelegenheid. We lieten de auto na ons bezoek gewoon staan. Hoewel het restaurant er niet echt gezellig uit ziet, zeker binnen niet, hebben ze een fantastische kok. De forel die ik at was ongeveer de lekkerste die ik de hele vakantie gegeten heb. Hij kom zo vers uit een bassin.

Hotel una-c restaurant martin brod

Mali slap waterval

Martin Brod waterval en Mali Slap waterval

Maar goed, daarna loop je dus het pad af, waar ook weer wat kraampjes staan. Als je de hangbrug over gaat kom je eerst bij een kleinere waterval, Mali Slap. Ga je daarna weer terug en betaal je entree bij het houten huisje, dan mag je links de berg op richting de Martin Brod waterval. Hier mag je ook niet zwemmen, maar er waren waaghalzen die van de waterval afsprongen. Best eng vond ik, maar gelukkig ging het goed. Loop je nog wat verder omhoog, dan kom je bij Mlin, de watermolen die nog in gebruik is. Het staat allemaal goed aangegeven met bordjes. De naam Martin Brod betekent trouwens “het schip van Marta” en is vernoemd naar de legende over Marta die in de waterval viel toen ze naar haar geliefde wilde zwemmen en in het kolkende water terecht kwam.

Martin brod waterval

springen in de martin brod waterval

Mag je zwemmen bij de waterval in Una NP?

Bij de watervallen zelf mag je niet zwemmen, omdat de stroming er best heftig is. Overigens vonden we bij Štrbački buk wel een plekje waar je in het water mag. Als je links de picknickplek bezoekt en een stukje doorloopt, is er een soort poel waar je veilig in kunt waden. Dit was ook toegestaan. Dit is ook de plek waar de rafters vertrekken en aan land komen, dus wij hebben uiteindelijk een ander plekje gekozen. Als je namelijk het Una National Park uit bent heb je rechts aan de rivierkant een paar picknickplekjes waar ook borden staan dat je er mag zwemmen. Wij hebben gezwommen bij het plekje waar ook een touw aan een boom hangt waarmee je in het water kunt slingeren. Let bij het zwemmen met jonge kinderen wel op: het is ontzettend diep en koud. Je spieren verkrampen snel als je zwemt, dus laat ze niet te diep gaan. Het is wel heerlijk om in het water af te koelen. Waterschoenen zijn een must. Als je ze vergeten bent, kun je ze ook daar kopen.

zwemmen in de una rivier in una np

Honing kopen

Overal rondom en in Una NP vind je kraampjes waar ze honing verkopen. Op weg naar de ingang bij Kulen Vakuf is er zelfs een best groot winkeltje waar ze allerlei producten verkopen die ze van honing maken. De aardige man sprak geen woord Engels, maar ik kreeg wel een potje met balsem van hem, heel lief! Eigenlijk moet je dus wel ergens een potje honing kopen voor thuis. Wij hebben dan in elk geval wel gedaan.

honing winkel una np

Honing kraam Bosnië

Una Nationaal Park bezoeken?

  • Het makkelijkste ga je met je eigen auto, je bent dan wel zo’n 17 uur onderweg, afhankelijk vanaf waar je start in Nederland
  • Vliegen op Kroatië is ingewikkeld, omdat je meestal niet de grens over mag met de auto. Vliegen op Bosnië & Herzegovina gaat vanuit Nederland altijd met een tussenstop. Vanaf Brussel of Dusseldorf gaan er wel rechtstreekse vluchten
  • Overnachten in (de buurt van) Una National Park en Kulen Vakuf kan bij Domacinstvo Una-Ostrovica, Bungalow Cozy Una of Kuća za odmor Ćeif. (hier zaten wij, mooi roze huis met privé strandje aan de rivier) Een andere leuke plek, maar wat verder van de watervallen af, is Japodski Otoci. Dit ligt middenin de rivier en je kunt hier overnachten in een boomhut of huisje aan het water.
  • Als reisgids kan ik “Met de camper door Bosnië & Herzegovina” aanraden, ook als je zonder camper gaat. Het is tevens de enige Nederlandse reisgids die op dit moment beschikbaar is bij de boekhandels.

boom met touw una np

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in