Konjic, van houtsnijwerk tot raften op de NeretvaOp zowel een uur rijden van Sarajevo als Mostar vind je het kleine plaatsje Konjic. Hoewel het dorpje zelf niet per se veel voorstelt, is het toch leuk om er even te stoppen. Bijvoorbeeld als je onderweg bent van Sarajevo naar Mostar. Er zijn enkele mooie plekjes te vinden en je kunt er op verschillende plekken leuk eten met uitzicht op de rivier. Wil je er langer blijven, dan is er ook in de omgeving genoeg te doen. In deze blog vertel ik alles over Konjic, de bezienswaardigheden en wat je er in de omgeving kunt doen.

Lees ook: Wandelen naar het prachtige natuurfenomeen Kameni Most

Konjic en z’n traditonele houtsnijwerk

Konjic staat bekend om z’n traditionele houtsnijwerk. Dit staat zelfs op de werelderfgoedlijst, al zagen wij er in het dorpje zelf maar weinig van terug. Hier en daar een poster, maar in de winkeltjes was er geen houtsnijwerk te vinden. Dat vonden we oprecht jammer, want ik was er wel nieuwsgierig naar. Nu heb ik later gelezen dat we daarvoor naar de overkant van de brug hadden moeten lopen. Dat hebben we niet gedaan. Daar zit namelijk het Zanat museum, dat volledig gewijd is aan deze traditie. Jammer dat we het gemist hebben, want het ziet er op de foto’s modern en mooi uit.

Moskee Konjic

De Ottomaanse brug over de Neretva

Publiekstrekker in Konjic is de prachtige Ottomaanse brug over de rivier. Deze is gebouwd in het jaar 1682, maar door de vele oorlogen meerdere keren beschadigd geraakt. Tijdens de tweede wereldoorlog werd hij zelfs bijna helemaal verwoest, alleen de pijlers bleven behouden. Sinds 2009 is de brug weer helemaal mooi gerenoveerd en een prachtige plek in het stadje.

De Ottomaanse brug over de Neretva

Parkeren in Konjic

In Konjic parkeer je het beste op de openbare parkeerplaats bovenop de berg, naast de begraafplaats. Vanaf daar heb je meteen een mooi uitzicht op de Neretva en de brug en er zit ook een aardig restaurant: Vidikovac. Er is ook een fonteintje waar je je waterfles kunt vullen voor de begraafplaats. Via een trap kun je naar beneden en kom je uit bij de Ottomaanse brug Stara Cuprija Konjic.

begraafplaats konjic

Aan de overkant van de brug

Als je de brug oversteekt naar de kant van de het houtsnijmuseum in Konjic, vind je links en rechts enkele leuke restaurantjes met uitzicht op het water. Hier kun je lekker op het terras wat drinken of eten. Bijvoorbeeld bij Caffe Mjuzikl of Caffe Pizzeria Odeon Stari Grad. Een prima plekje voor een lunch.

De brug oversteken in Konjic

Leuke restaurants Konjic

Tito Bunker

Een ander museum in Konjic is de Tito’s Bunker. Tot 2011 was deze plek strikt geheim, het was Tito’s ondergrondse nucleaire bunker. Het terrein is nog steeds militair eigendom en streng bewaakt, maar inmiddels is hier een museum gevestigd. Wij hadden het graag willen bezoeken, alleen lukte dat niet. We hadden vooraf moeten reserveren. De bunker is uiteindelijk nauwelijks gebruikt, maar de inventaris schijnt heel mooi bewaard te zijn gebleven.

Gluren door de bomen konjic

Raften in de buurt van Konjic

Konjic en de Neretva rivier zijn ook uitstekend geschikt om te raften. Thrillseekers kunnen hier hun hart ophalen. Rafting Neretva Centar is een betrouwbare organisatie, evenals Rafting Neretva Konjic. Zij hebben de juiste spullen om veilig het water op te gaan. Een mini tour van ongeveer 20 kilometer kost ongeveer €15 per persoon en is een hele belevenis.

konjic en de brug

fontein

Konjic en omgeving bezoeken?

Rivier Neretva prachtige kleuren konjic

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in