De piramides van Visoko in BosniëDe magische piramides van Visoko in Bosnië & Herzegovina waren in 2005 overal in het nieuws, want er was ontdekt dat dit mogelijk groter en ouder was dan de piramides in Egypte. De ontdekker van deze piramides, een Amerikaanse zakenman van Bosnische origine, wordt echter door archeologen voor leugenaar uitgemaakt. Zij noemen de ontdekking een vorm van bedrog en beweren dat het per toeval zo is ontstaan. De waarheid zal misschien ergens in het midden liggen? Ondanks deze onduidelijkheid zijn de piramides populair. Veel mensen beweren dat de plek geneeskrachtig is en een bijzondere energie heeft. Of dat echt zo is? Ik weet het niet. Het was in ieder geval een bijzondere plek om te bezoeken, deze Bosnische piramides.

Lees ook: Wat te doen in Sarajevo? 24 bezienswaardigheden en tips

De magische piramides van Visoko in Bosnië & Herzegovina

De piramide heuvels liggen dus rondom het plaatsje Visoko. Eigenlijk kun je ze alleen goed zien met een drone, van bovenaf. De foto’s die je overal onderweg op borden ziet, zijn zo genomen. Er zijn meerdere piramides die allen een naam hebben gekregen: de Zon, de Maan, de Liefde, de Draak en de Aarde. Met de piramides van de Zon, Maan en Draak is nog iets bijzonders aan de hand. Zij vormen samen een gelijkzijdige driehoek. Visoko ligt aan de voet van de piramide van de Zon, dit is de grootste Piramide. De piramides zijn begroeid met struiken en bomen, waardoor ze er heel groen uit ziet. Totaal anders dus dan het beeld dat we hebben van de piramides in Egypte. Er zou een ondergronds bouwwerk zijn van het sterkste beton dat er bestaat, maar verschillende onderzoeken en opgravingen hebben niets aangetoond. De piramides zijn onderling met aangelegde tunnels met elkaar verbonden en er zijn inmiddels piramides bijgekomen: Vratnica, Dolovi en Ginje.

De magische piramides van Visoko

De tunnels bezoeken

De tunnels KTK, Ravne en Ravne 2 kun je bezoeken met een gids. Bij tunnen Ravne 2 zit een museum over de Bosnische Piramides en hun achtergrond. Hier kun je kaartjes kopen voor een rondleiding. Zonder gids mag je de tunnels niet in. Let op dat je niet te laat aankomt, rond 15.00 uur is de laatste rondleiding. Bij het begin van de tunnel krijg je een helm op met een lampje en mag je de gids volgen, die vanalles uitlegt onderweg. Je komt ook stilteruimtes tegen, waar je kunt zitten in stilte of yoga kunt doen. Tijdens de rondleiding vertelt de gids over de ouderdom van de tunnels, de frequenties en het helende effect. Doordat de lucht aangenaam is heb je er minder snel last van claustrofobie. Ik vond het zelf prima te doen.

Ravne tunnel 2

tunnel visoko

Klim naar de top van de Piramide van de Zon

De Piramide van de Zon is de meest populaire piramide. Deze kun je ook beklimmen. Dat is een behoorlijke klim via een steile wand, maar je hebt er wel een prachtig uitzicht over de omgeving. Ook zijn er resten van een oud stenen bouwwerk. Wij hebben dit niet gedaan, maar op YouTube zijn filmpjes te vinden van mensen die dit wel gedaan hebben en je een indruk geven over de hiken naar de top. Bij de toeristische stalletjes kun je wandelstokken lenen voor de klim.

De magische piramides van Visoko in Bosnië & Herzegovina

Magische krachten?

Er gaan verhalen dat in dit archeologisch park en op de toppen van de piramides of in de tunnels magische krachten te voelen zijn. Mensen beweren er genezen te zijn of een bijzondere energie te voelen. Dit is vastgesteld door enkele onderzoekers, maar ook weerlegd door andere wetenschappers. Of het waar is, zul je dus zelf moeten ervaren. Misschien zijn het gewoon door de natuur ontstane heuvels, misschien zijn het daadwerkelijk piramides met bijzondere krachten. Het is waarschijnlijk ook net wat je graag wil geloven. In ieder geval ben je dan niet de enige, de piramides worden jaarlijks door duizenden toeristen bezocht, waarvan een deel zeker weet dat er een bijzondere energie stroomt op deze plek en ze zich geheeld voelen. Er wordt in elk geval gretig op ingespeeld door de verkoop van stenen met genezende krachten en andere snuisterijen.

De piramides van Visoko

Het plaatsje Visoko

Visoko zelf is een klein en gezellig plaatsje dat bekend staat om z’n leer. Nog steeds zie je dit in diverse winkeltjes. Als je van leer houdt, is dit een plek om iets moois te shoppen. Er is een leuk plein en er zijn diverse restaurantjes waar je kunt eten. Als je tijd hebt, is het leuk om hier even rond te lopen. Restauranttips in Visoko zijn Restaurant No.1, Restoran Mahala en Restaurant Most.

Helmen Ravne tunnel 2 visoko

Visoko en de piramides bezoeken?

piramides visoko

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in