Puffins in IJslandWat mij betreft is IJsland één van de mooiste plekken op aarde. Ik hou van de ongerepte natuur, de stilte, de waanzinnig mooie en steeds weer veranderende luchten. Naast schitterende natuur vind je in IJsland ook ontzettend grappige vogeltjes: de papegaaiduiker of op z’n Engels puffins. Dat vind de lokale bevolking ook, want puffins zie je overal voorbij komen en dat begint al op het vliegveld. De puffin is het symbool van IJsland. Toch moet je wel in een specifieke periode van het jaar komen om ze in het wild te kunnen zien. De papegaaiduiker verblijft namelijk het grootste deel op zee en als ze aan land zijn, zitten ze dichtbij de zee. Puffins in IJsland, waar vind je ze? Hier het antwoord!

Lees ook: Snaefellsnes, 25 mooie plekken die je gezien moet hebben

Puffins in IJsland, waar vind je ze?

Er zijn maarliefst 18 plekken in IJsland waar je ze kunt zien, waarvan niet alle plekken goed te bereiken zijn. Sommige plaatsen kun je zelfs alleen bezoeken met een tour. Gelukkig zijn er ook plekken waar je ze eenvoudig zelf kunt vinden. Wil je zeker zijn dat je puffins gaat zien, kom dan in de maanden mei, juni of juli. Heel soms zie je ze al in april en een enkele keer blijven ze tot begin september, maar dat hang af van het weer en de temperatuur. Wil je dus gegarandeerd een papegaaiduiker in het echt zien, kom dan in het voorjaar.

Puffins in IJsland, waar vind je ze

18 plekken om puffins te zien in IJsland

Zoals gezegd zijn er in totaal 18 plekken om puffins te zien in IJsland. Ik zet ze hieronder op een rij. De meeste kans om ze te zien heb je ’s morgens vroeg vanaf zonsopkomst tot ongeveer half 11 en ’s avonds vanaf zonsondergang tot het echt donker wordt.

 1. Borgarfjördur Eystri
 2. Látrabjarg cliffs
 3. Tjörnes Peninsula
 4. Dyrhólaey (pas vanaf 10 juni)
 5. Grimsey eiland (alleen met tour)
 6. Grimsey Island Nature Reserve (alleen met tour)
 7. Faxafloi Bay (met RIB boot excursie vanuit Reykjavik)
 8. Akurey eiland (met tour)
 9. Lundey eiland (met tour)
 10. Flatey eiland (met ferry)
 11. Skjálfandi Bay (met excursie)
 12. Ingólfshöfdi (eiland)
 13. Westman eilanden (met ferry)
 14. Eyjafjördur fjord (met tour)
 15. Papey eiland (met tour)
 16. Langanes (met tour)
 17. Vigur eiland (met tour, vanaf 10 juni)
 18. Breidafjördur (met tour)

Met tour of zelf?

Zoals je ziet zijn er dus heel veel eilanden waar de puffins zitten die je bijna alleen met een tour kunt bezoeken. Zelf ben ik geweest bij Borgarfjördur Eystri en daar kon je gewoon zelf naartoe rijden. Er is een parkeerplek langs de weg en je hoeft nog maar een klein stukje te lopen om de papegaaiduikers te zien. Het spreekt voor zich dat je meestal niet de enige toerist bent, al viel het bij ons nog mee. Ik kon vrij goed foto’s maken vanachter het hek en had niet zoveel last van andere mensen. Wel was het ontzettend koud! Om te fotograferen moest ik mijn heerlijk warme wanten uit doen, maar daardoor bevriezen mijn handen echt.

zelf puffins in het wild zien

Praktische informatie over IJsland

 • Naar IJsland vlieg je het goedkoopste met Transavia
 • Een auto huur ik altijd bij Sunny Cars, vanwege de goede voorwaarden. In IJsland wil er nog wel eens een steentje op je ruit terecht komen of je krijgt een lekke band. Fijn als alles dan goed geregeld is.
 • Tours boek ik het liefste via GetyourGuide, een betrouwbare organisatie waar ik al regelmatig mee ben weggeweest in verschillende landen
 • Zorg voor regenkleding en goede wandelschoenen als je naar IJsland gaat. Koop daar (of online) een IJslandse trui, die zijn heerlijk warm en vervangen je jas!
 • Neem ook een reisgids mee, want behalve papegaaiduikers zijn er nog veel meer mooie dingen te zien in IJsland!

Praktische informatie over IJsland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in