trap met stenen SkúvoyIs Skúvoy het paradijs van de puffins? Wij lazen overal van wel en we waren er ook in puffin-tijd, zo vanaf half mei zouden ze er moeten zijn. We boekten een boottocht vanaf Sandoy naar dit relatief onbekende kleine eilandje van slechts 10 m2. We kwamen bedrogen uit: er was geen papegaaiduiker te bekennen! De teleurstelling was groot. Inmiddels weten we dat ze er wel waren, alleen niet overdag. Om de puffins te zien in mei, moet je er ’s morgens heel vroeg zijn, of ’s avonds heel laat. Dat betekent: overnachten op dit bijzondere eiland. De veerboot gaat namelijk alleen overdag. Hoe dat kan, wat je kunt doen op Skúvoy en wat je moet zien, dat ga ik in deze blog vertellen.

Lees ook: Elduvík, een traditoneel dorp op de Faeröer eilanden

Skúvoy, het paradijs van de puffins

Op het eiland Skúvoy, behorend bij de Faeröer eilanden, leeft de grootste kolonie Manx Shearwater Puffinus met een schatting van 10.000 exemplaren. Zij broeden met de hele kolonie bij elkaar. In de winter zie je ze niet, dan leven ze op zee. In het voorjaar en de zomer komen ze aan land om nesten te bouwen en jongen te krijgen. Deze nesten bouwen ze in een gat in de grond tussen de rotsen. Overdag zijn papegaaiduikers vooral op zee, om voedsel te zoeken. De jongen blijven in het nest en zullen zich ook niet laten zien. ’s Avonds tussen 7 en 8 uur komen ze aan land. In het voorjaar om de nesten te bouwen, in de zomer om de jongen te voeren. Dit zijn dus de tijdstippen dat je ze kunt zien op Skúvoy, gewoon direct links en rechts bij de haven waar je aankomt met de boot. De locals gaven overigens aan, dat ze in juni en juli vaak wel overdag te zien zijn, direct bij de haven links en rechts op de rotsen en in het gras.

Skúvoy paradijs van de puffins
Uitzicht op get dorpje Skúvoy vanaf de kerk

Belangrijk vogelgebied

Naast de papegaaiduikers, leven op Skúvoy nog veel meer vogels. Om te beginnen vind je er de meeuwensoort Skua, hier is het eiland naar vernoemd. Ook vind je er de Zeekoet Uria, de Drieteenmeeuw, de Noordse Stormvogel en de Atlantische Papegaaiduiker. Daarnaast zijn er nog vele andere vogelsoorten, die leven bij de rotsen of op de ongerepte graslanden die het eiland rijk is. Doordat dit eiland volledig rattenvrij is, is er veel broedsucces. Mede daarom wordt het toerisme op een laag pitje gehouden. Welke vogels er precies zijn zie je op een bord als je vanaf de haven naar boven klimt, via de trap of de weg.

Skúvoy puffin rotsen

Hoe kom je op Skúvoy?

Een bezoek aan Skúvoy moet je wel even plannen. Visit Sandoy kan je daarbij helpen, je moet dan wel ruim een week van tevoren contact opnemen. Wij waren daar te laat mee, waardoor ze geen overnachting en diner meer voor ons kon regelen. Heel jammer! We kregen wel het telefoonnummer van de schipper. Dit kun je ook online vinden op de pagina van SSL. We belden hem en vroegen hoe laat hij de volgende ochtend zou vertrekken. Hij noemde een tijd en dat was het. De volgende ochtend waren we op het afgesproken tijdstip in de haven. De auto moest geparkeerd, hij hielp ons en de kinderen aan boord en daar gingen we! Slechts één ander stel ging mee, verder was de boot leeg. We konden aan boord pinnen en het was ook meteen voor de terugweg. Op onze vraag hoe laat hij terug zou gaan zei hij: bel maar. Er is een tijdtabel, maar hier houden ze zich vaak niet aan vanwege de weersomstandigheden. Check het dus altijd. Er zijn plannen om in de toekomst een tunnel te maken tussen Sandoy en Skúvoy, dan zou een bezoek aan dit eiland een stuk makkelijker (en drukker!) worden. Al had zo’n vaag boottochtje ook wel wat. Het kan alleen vaak niet doorgaan als de zee te wild is.

veerboot naar Skúvoy
De veerboot naar Skúvoy

Wat is er te doen op Skúvoy?

Als je wordt afgezet door de boot, de kade op geholpen wordt is er eigenlijk maar 1 weg: naar boven. Daar kom je terecht in het kleine bewoonde dorpje met dezelfde naam als het hele eiland: Skúvoy. Je passeert wat boothuizen, ziet links het kerkje met daarvoor het helikopterplatform en je loopt zo het slechts 30 inwoners tellende dorpje in. Wij waren er op een hele mooie dag, maar er was haast niemand te zien. Op de hele dag kwamen wij slechts één boer tegen. Op het eiland Skúvoyn zijn twee bergen: Knúkur (392 meter) en Heyggjurin Mikli (391 meter). En ja, je ziet hier ook honderden schapen rondlopen.

Schapen op Skuvoy
Schapen op Skúvoy

Het dorpje en de kerk

In het dorpje staan enkele huizen die dateren uit de 14e eeuw, waaronder die van Rannvá, de enige vrouw die de Pest overleefde. Struin eerst lekker door de straatjes, maak foto’s van de tafereeltjes achter de ramen, de schapen die soms door de straten lopen en natuurlijk het waanzinnige uitzicht dat je overal hebt. Loop dan naar de kerk uit 1937. Het ontwerp is uniek omdat het naar het zuiden en het noorden gericht is, en niet naar het oosten en het westen, zoals gebruikelijk. Ooit werd de allereerste kerk in op de hele Faeröer eilanden ook in Ólansgarður í Skúvoy gebouwd, in het jaar 1000. Bij de kerk vind je het kerkhof Ólansgarður, met het graf van hoofdman Sigmundur Brestisson, die voorkomt in een legende over de Faeröer eilanden. De lokale gidsen in Skúvoy kennen de leukste verhalen en vertellen je er meer over. Je kunt ze boeken via Visit Sandoy.

Skúvoy kirkja
Skúvoy kirkja
Pad over het eiland
Pad over het eiland

Lundaland

Het lundaland, dat is het met gras begroeid gebied met uitzicht op zee dat vlak naast het dorp ligt. Hier wonen de puffins ook. Steile vogelkliffen, prachtige valleien (bijv Fagridalur), historische plaatsen, kleurrijke huizen, botenhuizen en boten, je vindt het er allemaal op dit heerlijk rustige eiland. Ook kun je het hele eiland rondwandelen. Hier moet je wel een paar uur voor uittrekken en is eigenlijk ook alleen mogelijk als je een hele dag verblijft of zelfs een dag en een nacht. De vroegere school in Skúvoy wordt nu gebruikt als dorpshuis. Er is plaats voor 25 personen en een keuken met moderne voorzieningen.

wandelen skuvoy
Wandelen door het lundaland

Wandelen op Skúvoy

Wie wil wandelen op Skúvoy komt aan zijn trekken, maar is niet heel erg afwisselend. Veel gras en zicht op de zee en omliggende eilanden. Hoe hoger je komt, hoe mooier het wordt. Je ziet dan ook de ruige kliffen aan de andere zijde. Bij de kerk kun je niet verder, dus je moet een route meer boven nemen. Dat kan als je door het hek gaat bij het riviertje. Je kunt ook eerst vanaf de haven rechtsaf gaan en via die kant rondom lopen. Volg het pad, je kunt niet verdwalen. Het is wel een paar uur lopen, dus zorg dat je voldoende eten en drinken meeneemt. Je kunt ook voor een kortere wandeling kiezen, de wandeling naar Høvdin. Ook hier heb je een grote kans om puffins te zien. Deze plek is veel meer afgelegen. De wandeling gaat bergop, maar is relatief makkelijk. Het kost je ongeveer 1 uur heen en 1 uur terug. Je volgt de weg het dorp uit en als je een pad bergop ziet met rode paaltjes, kun je die volgen. Je komt dan uiteindelijk uit bij Høvdin.

uitzicht op zee faeroer
Uitzicht
Papegaaiduiker in Gjògv Faeroer
Puffin of papegaaiduiker

Overnachten op Skúvoy

Als je schrijver bent, is Skúvoy een ideale plek om je boek te schrijven. De rust die je hier ervaart is waanzinnig. Er zijn enkele vakantiehuizen te huur, maar er is ook een B&B. Er is zelfs een kruidenierswinkel in Skúvoy. Deze is om de dag open en heeft de naam “Handskin” staan. Voor een diner kun je aanschuiven bij Elisabeth & Tummas Frank en Inga heimablídni. Zij worden ook gepromoot op de veerboot. Enige nadeel: je moet ruim van te voren reserveren, anders kun je er niet meer terecht. Dit kan bovendien alleen via de website van Visit Sandoy. Daar kun je alle informatie vinden. Vlakbij de kerk en het helikopterplatform is een boerderij. Hier kun je gratis kamperen. Spreek de boer aan en hij wijst je een plek aan. In de oude school kun je douchen en gebruik maken van het toilet, ze openen deze met liefde voor je.

Elisabeth & Tummas Frank en Inga heimablídni
B&B Elisabeth & Tummas Frank en Inga heimablídni
doorkijkje eiland skuvoy
Doorkijkje in het dorp

Tips voor een bezoek

  • Plan minstens een dag of 3 van tevoren en laat Visit Sandoy je helpen.
  • Een bezoek met een gids kan waardevol zijn, zij weten de beste plekjes te vinden
  • Neem voldoende eten en drinken mee en eventueel een kleedje om te picknicken in het gras. Dat kan overal. Er zijn ook hier en daar wat bankjes waar je op kunt zitten.
  • Het weer kan snel omslaan, zeker op een minder mooie dag. Neem dan ook regenkleding mee, want als je op de boot moet wachten en je hebt geen overnachting geboekt, zijn er nergens plekken om te schuilen. Er zitten geen cafeetjes op het eiland.
  • Doe goede wandelschoenen aan.
  • Vergeet je camera niet!
  • Puffins of papegaaiduikers zien op de Faeröer eilanden? Wij zagen er uiteindelijk een paar ’s avonds in Gjógv en op het eiland Mykines (hier moet je verplicht met een gids naartoe) kun je ze ook volop zien.
Uitzicht Skúvoy
Uitzicht vanaf Skúvoy op het eiland Sandoy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in