12 x doen op het Faeröer eiland Sandoy

Het eilanden archipel van de Faeröer omvat 18 eilanden, waarvan 17 bewoond zijn. Eén van deze eilanden is Sandoy. Dit 125 m2 grote eiland heeft slechts 1500 inwoners en heel veel schapen. Die zie je dan ook overal rondlopen. Vanuit Torshavn, de hoofdstad van de Faeröer Islands, kun je via de 10,8 km lange Sandoy Tunnel met de auto naar het eiland rijden. Daar doe je ongeveer 20 minuten over. Hoewel veel toeristen die eiland vaak overslaan, is het echt de moeite waard voor een bezoek. Je hebt zelfs wel 2 dagen nodig als je alles wil zien. In deze blog vertel ik alles over de bezienswaardigheden, wat je kunt doen op Sandoy, welke plaatsen je moet bezoeken en andere tips en wetenswaardigheden.

Lees ook: Mooie watervallen in IJsland

12 x doen op het Faeröer eiland Sandoy

Er zijn 6 dorpjes op het eiland Sandoy, te weten Dalur, Húsavík, Sandur, Skarvanes, , Skálavík en Skopun. Deze zijn allemaal de moeite waard om te bezoeken. Verder zijn er nog een aantal interessante bezienswaardigheden die leuk zijn om langs te rijden. Doordat het zo’n kleine eiland is, rijd je naar ieder dorpje ongeveer zo’n 15 minuten. Je kunt echter niet rondrijden, dus je moet wel telkens dezelfde weg een stuk terug om de afslag naar het volgende dorpje te pakken. Gelukkig zijn er overal prachtige uitzichtpunten op zee en het mooie Faeröer landschap, dus dat is geen straf. Ik wilde zelfs heel vaak stoppen om foto’s te maken. Hieronder volgen alle tips om te doen op Sandoy, van een leuk restaurantje (de enige op het eiland) tot bezienswaardigheden en een paar fantastische accommodaties.

12 x doen op het Faeröer eiland Sandoy Dalur
Uitzicht in Dalur

Dalur

Dalur is een charmant dorpje aan de oostkant van Sandoy. Het is klein, maar heeft een kerk, een leuk straatje met gekleurde huisjes een een strandje. Je komt aanrijden via de berg. Als je de laatste bocht om gaat, zie je het dorpje in de diepte opdoemen. Wat een uitzicht! Gelukkig is het meestal niet druk op de weg, dus wellicht heb je geen verkeer voor of achter je en kun je op het smalle bergweggetje even stoppen voor een foto. Ze zijn trouwens ook een tunnel aan het maken. Deze was niet toegankelijk toen wij er waren, waar ik achteraf blij om ben, want anders had ik het mooiste uitzichtpunt gemist. Parkeer je auto in de buurt van Dalur Camping. Deze camping is trouwens heel klein, maar er is een speeltuintje, voetbalveld en een gebouw met keuken, wasmachine en sanitair. Toen wij er waren, was er een bruiloft in de vrij nieuwe kerk uit 1957 en liepen er allerlei mensen in speciale kleding rond, heel tof.

Uitzicht op het dorpje Dalur Sandoy
Het dorpje Dalur in Sandoy
Dalur chain dance cultuur
Mensen in traditionele kleding in Dalur

Kiezels

Struin door de hoofdstraat en maak foto’s. Let ook op details: er zijn leuke doorkijkjes, geschilderde stenen en grappige versierde huisnummers. In het voorjaar waren er ook veel jonge ganzen die rondliepen. Neem een kijkje bij het strand, dat vol ligt met kiezels en takken. Als je op het strand staat, hoor je een specifiek geluid van de golven die door de stenen gaan. Je mag de kiezels niet meenemen, deze dienen als bescherming voor het dorpje als er in de winter hoge golven zijn.

Dalur kiezels op het strand
Kiezelstrand in Dalur

Húsavík

Als je vanuit Dalur terugrijdt over de bergweg, zie je al snel Húsavík, een dorpje met slechts 70 inwoners, opdoemen. Het is één van de oudste dorpjes van de hele Faeroër Islands. Stop even langs de kant om een mooie foto van het uitzicht te maken. Rijdt daarna door naar het dorpje en parkeer ter hoogte van de Youth Association Sólarris (een plek voor evenementen en schoolkampen), net na de kerk aan de rechterkant. Hier zie je ook meteen de stenen huisjes, die een rijke geschiedenis hebben. Er zijn er meer, maar deze bij het strand zijn het meest opvallend. Ze zijn gebouwd rond 1800 en goed bewaard gebleven. Ik heb stiekem naar binnen gegluurd, maar er lag niet veel bijzonders in. Een peddel en wat oud hout. Loop vanaf de stenen huisjes even naar de kerk, die gebouwd is in 1863. Het strand is in de zomer populair bij surfers, maar wij zagen er geen toen we er waren.

Zicht op Husavik
Uitzicht op Húsavík op Sandoy
Husavik stenen huizen
Stone houses Húsavík

Sandur

Sandur ligt in het Zuiden van Sandoy en heeft als enige plaats op de hele Faeroër zandduinen. Deze kun je lopend vanuit het dorpje bezoeken. Er staan picknicktafels en je staat vanaf de duinen zo op het strand waar je de zee met verderop de kliffen te bewonderen. Dit is een hele leuke fotospot. Wat verderop, richting Søltuvík, kom je een kleurrijke rots tegen. Deze plek wordt wel “The Knitted Witch” genoemd, in Google Maps staat het vermeld als Symbol of collaboration. Via Sagatours kun je een tour boeken, waarbij een gids met je meegaat en heel veel verteld over deze legende. Vrouwen uit Sandur hebben met elkaar deze gebreide trui gemaakt. Op deze plek heb je ook meteen geweldig uitzicht op het Gróthúsvatn-meer. Ik had op deze plek een huisje gehuurd “Vacation Home Scenic Nature Sandoy Beach“. Vanuit hier maak je eenvoudig de mooie wandeling naar Søltuvík, waar een monument staat al nagedachtenis aan de slachtoffers van een schipbreuk. Ik heb een stukje van deze route hardgelopen, maar dat was pittig! Ook in Sandur: de interessante kunstgalerie Listasavnið, met kunst van b.v. Mikines en Kamban en het dorpsmuseum uit 1812. Voor de sportievelingen kun je hier kajakken op het derde grootste meer van de Faeröer, het Sandsvatn-meer. Het landbouwproject Veltan is ook iets waar Sandur trots op is.

Tip: Wil je een keer lunchen bij de locals? Via Heimablídni kun je dit regelen.

Sandur zandduinen
Zandduinen Sandur
Accommodatie met uitzicht Faeroer
Accommodatie met uitzicht op Sandoy

Skarvanes

Skarvanes is een dorpje dat stamt uit 1500 en is het kleinste dorpje op het eiland. Er wonen slechts 10 mensen. Bij de rotonde kun je parkeren. Het Witte Huis dat je daar ziet was vroeger de school, maar deze is in 1971 gesloten. Er is niet veel te zien, maar toch is het wel een dorpje met sfeer. Enkele mensen hebben de oude huizen gerenoveerd en wonen er nu fantastisch, met uitzicht over het water en een hottub in de tuin. Er is een kleine waterval en een oude watermolen. Ook lopen hier heel veel schapen rond. Tussen Skarvanes en Dalur kun je een wandeling maken met de naam The Old Path. Het beginpunt is bij de rotonde. Het pad is lang dicht geweest wegens werkzaamheden, op het moment dat ik er was, kon je het nog niet lopen. Ik heb me laten vertellen dat het binnenkort open zal gaan, meer informatie komt dan hier. Wegens de moeilijkheidsgraad moet je altijd iemand laten weten dat je deze wandeling gaat lopen.

Skarvanes
Skarvanes met de oude watermolen

Skálavík

Het dorpje Skálavík ligt heel mooi. De mensen wonen er wijd verspreid. De kerk uit 1891 is de moeite waard om even naartoe te lopen, er staat een monument voor een priester en ik heb me laten vertellen dat het orgel het oudste is van de hele Faeroër eilanden. Ook is een wandeling langs de rivier populair bij de locals. Kinderen spelen in het water bij mooi weer. Er staan vele gekleurde huisjes die leuk zijn om te fotograferen. De kleine camping op kunstgras wordt vooral bezocht door mensen met campers en caravans, een tentje kun je hier niet opzetten. In het commune huis ernaast drinken om 9 uur ’s morgens alle locals koffie. Je mag hier als toerist aanschuiven en naar de verhalen luisteren of vragen stellen. Aan de muren hangt een foto expositie.

Skalavik dorpje sandoy
Skálavík

Caféin á Mølini

In Skálavík vind je ook Guesthouse Mølini en Caféin á Mølini. In de buurt van het kleine haventje staat een geel gebouw uit 1889. Vroeger was dit het hart van het dorpje. Het is nog steeds in handen van dezelfde familie, zij hebben er nu een Guesthouse en restaurantje van gemaakt. Je kunt hier terecht voor taart met koffie of een lunch van kippensoep of hamburgers. Op zaterdagavond zijn ze tot 22.00 uur open en kun je de lunchkaart ook als diner bestellen. Bij het Guesthouse is een restaurant waar je alleen een 4 gangen diner kunt bestellen voor ongeveer €53. Je moet dit 1 dag van te voren reserveren en het is alleen beschikbaar van dinsdag tot en met zaterdag. Je kunt hier ook prima ontbijten op Sandoy. Meer informatie vind je hier. Het Mølin Guesthouse boek je hier (alleen kamers voor 2 personen).

Skálavík Mølin
Caféin á Mølini
Caféin á Mølini
Het vintage interieur van Caféin á Mølini

Skopun

Vroeger, toen de tunnel er nog niet was, kwam je hier aan met de ferry vanuit Torshavn. Skopun heeft dan ook een aardige haven en veel vissersboten. Tevens is dit plaatsje bekend vanwege de grootste brievenbus ter wereld! Deze is helaas niet echt in gebruik, maar wel tof om te zien. Jammer genoeg is hij niet meer zo mooi en stond hij ook ingepakt met lint, omdat hij volgens mij bijna in elkaar stort. Verder zitten hier twee supermarkten en een heel leuk wol winkeltje Cakao. Ook het kerkje is mooi.

Skopun sandoy faeroer
Skopun
Skopun vissersbootjes
Haven Skopun
De grootste brievenbus ter wereld skopun
De grootste brievenbus ter wereld in Skopun

Søltuvík

Op de plek waar in 1895 het Britse schip Principia verging in een storm bij de baai Søltuvík, staat nu een monument. De wandeling hierheen kun je alleen maken of met een gids. Het is geschikt voor kinderen, maar sommige stukken gaan wel flink bergop en zijn dus best een beetje pittig. De wandeling begint bij de oude school van Sandur aan de Undir Reynum straat. Je komt onder andere langs het eerder genoemde Gívrinarspor (de voetstap van de heks in de rots,  bij de aangeklede rots hier eerder genoemd). Er is een legende rondom deze heks:

Op een dag passeerde een man het gat en zag de heks goud malen op een molen. Op de grond speelde een kind met een gouden stok. De man pakte de gouden stok van het kind af en vluchtte te paard van de plek. De heks riep een naburige heks aan, die achter de man aan rende. Ze sprong over Gróthúsvatn en je kunt nog steeds de afdruk van haar voet in de steen zien. Er zijn ook afdrukken van haar knokkels in dit gebied.

Knitted witch sandur
Knitted witch Sandur

Vervolg van de wandeling

Vanaf Gróthúsvatn slingert het pad bergopwaarts en na ongeveer een kilometer kom je bij Gívrinarhol, een gat waar de heks woonde. Vanuit Gívrinarhol kun je naar het zuidoosten kijken en het oude dorp Skarvanes zien, dat een van de beste plekken op de Faeröer was om graan te verbouwen. Je kunt ook Skúvoy zien. Dit was de thuisbasis van Sigmundur Brestisson, de Faeröerse leider die, volgens de Faeröerse saga, het christendom naar de Faeröer bracht. In Skúvoy bevindt zich ook zijn graf. Vanaf hier heb je ook een goed zicht op Stóra Dímun, Lítla Dímun en Suðuroy, eilanden die je kunt bezoeken op aanvraag. Vanaf de grot is het ongeveer 300 meter oppassen geblazen vanwege een heel steil stukje aan de linkerkant, vooral met kinderen goed opletten. Na ongeveer 3 km wandelen doemt de baai op. Je hoort de golven rollen over de rotsen en de vogelgeluiden. Hoewel je ook naar de baai kunt rijden met de auto, is dit een ervaring die je zintuigen niet willen missen: de geluiden, de geuren en de wind maken dit in combinatie met de legende tot een bijzondere wandeling. Søltuvík is nooit echt een dorpje geweest, al zijn er wel aanwijzingen dat er nederzettingen van vikingen waren ooit.

Leuk weetje

Slechts één persoon overleefde de schipbreuk. Hij slaagde erin zichzelf aan een vrachtluik op te trekken en dreef 14 uur lang op zee totdat hij werd gered in Kirkjubøur. Datzelfde luik wordt tegenwoordig gebruikt als tafelblad in Roykstovan op de oude boerderij in Kirkjubøur.

Søltuvík
De wandeling naar Søltuvík

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in