Mooie watervallen in IJsland
Skogafoss

IJsland, het land van water, ijs en vuur wordt wel eens gezegd. En dat klopt. Je hebt er vulkanen, sneeuw & ijs en ontelbaar veel watervallen. Watervallen in allerlei soorten en maten. Van klein tot groot, van breed tot hoog en alles ertussenin. Soms rijd je ergens en zie je opeens een mooie waterval in je ooghoek. Soms ga je er gericht naar op zoek, zoals de bekende watervallen die je langs de Golden Cirkel vindt. Inmiddels heb ik al heel wat mooie watervallen in IJsland gezien. In deze blog ga ik ze laten zien en er over vertellen. Steeds wanneer ik een nieuwe waterval heb ontdekt, zal ik dit artikel aanvullen.

Mooie watervallen in IJsland

Alle watervallen van IJsland zijn mooi. Er is niet zoiets als “de mooiste waterval van IJsland” vind ik. Dynjandi in de Westfjorden is vanwege z’n grootte enorm indrukwekkend, maar ook Skogafoss levert mooie plaatjes op. Zo zijn er ook nog een aantal minder bekende watervallen die ook echt prachtig zijn, soms ook juist doordat niemand ze bezoekt en je ze in alle rust kunt bewonderen. Hieronder een aantal bekende en minder bekende watervallen in IJsland, een zo compleet mogelijk overzicht.

 1. Alafoss– Deze waterval is vrij klein en ligt in bewoond gebied, naast een leuk wolwinkeltje. Mocht je in de buurt zijn, meestal als je de Golden Cirkel gaat rijden, dan is het leuk om hier even te stoppen.
 2. Tungufoss– De meeste mensen slaan deze over. Je moet er ook even voor van de route af, de waterval ligt aan de Ringweg 1 op weg naar Borgarnes. Parkeren kan bij de huizen en daarna is het nog een korte wandeling.
 3. Helgufoss– Via een grindweg kom je bij de parkeerplaats. Ga het hek over (met een trap) en volg de bordjes naar de waterval. Via het zandpaadje naar beneden kun je dichtbij de waterval komen. Zorg voor goede wandelschoenen. Ook dit is een weinig bezochte waterval, die daardoor meestal wel rustig is.
 4. Öxararfoss– Dit is een prachtige waterval en eigenlijk wel echt een must see als je in IJsland bent. Hij ligt middenin het NP Thingvellir. Vanaf de parkeerplaats P2 is het een klein stukje lopen, zo ongeveer 15 minuten. Op zich niet erg, maar als het flink vriest kan dat wel als lang voelen. Het pad is goed begaanbaar, er zijn houten vlonders aangelegd.
 5. Bruarfoss– Ik vind persoonlijk de Bruarfoss waterval echt prachtig. Als ik dan een keuze voor de mooiste waterval van IJsland zou moeten maken, dan zou ik denk voor deze gaan. Het helderblauwe water dat afsteekt tegen het zwarte gesteente en de mooie omgeving vind ik fantastisch. Het is er meestal niet zo druk. Lees hier meer over de Bruarfoss waterval.
 6. Faxifoss– Dit is een waterval die vaak wordt overgeslagen, zeker in de winter. Toch is hij heel erg mooi. Om het terrein op te komen, moet je entree betalen en door slagbomen. Er is ook een restaurantjes, maar dat is in de winter dicht. Bij mooi weer kun je naar beneden lopen en dichtbij komen. Wij waren er op een dag met sneeuw en toen was het te glad om naar beneden te gaan.
 7. Gullfoss– Dit is een toeristische trekpleister op de Golden Cirkel, nabij Geysir. Natuurlijk niet voor niets, het is ook echt een prachtige waterval. Het beste zicht heb je als je het pad volgt en de trap naar beneden gaat. Daar kun je de mooiste foto’s maken en genieten van het natuurgeweld. In elk seizoen is dit een waanzinnig mooie plek, steeds weer anders.
 8. Seljalandsfoss– is een bijzondere waterval waar je achterlangs kunt lopen. Je kan redelijk dichtbij parkeren, er is ook een toeristisch winkeltje en horeca. Let op dat het wel betaald parkeren is. Daarna kun je naar de waterval toe lopen en er met een korte wandeling dus ook achterlangs lopen. Bij nat weer zijn stevige wandelschoenen met een profiel belangrijk, want er zijn wat klim- en klauterstukken tussendoor die glad kunnen zijn.
 9. Gljufrabrui– Dit is een min of meer verborgen waterval in een nauwe kloof die je een stuk links van de Seljalandfoss waterval vindt. Wie waterdichte schoenen heeft kan doorlopen tot in de kloof om een goede foto te maken, anders zul je het moeten doen met een foto van wat verder af.
 10. Skogafoss– is een bijzonder mooie waterval aan de Golden Cirkel. Met maarliefst 60 meter hoog en 25 meter breed is het een imposante verschijning. Je kunt dichtbij parkeren en dan lopend tot heel dichtbij de waterval komen. Een regenjas is handig: zeker met wat wind word je kleddernat! Je kunt ook de tocht naar boven maken, via trappen sta je in een klein kwartier (afhankelijk van je conditie, wij deden het in 10 minuten) boven. Van daaraf zie je het water naar beneden kletteren. Qua zicht vond ik het minder mooi dan beneden, dus als je geen zin hebt om die stevige klim te maken, dan mis je er niet per se iets aan als je die overslaat. Je kunt van bovenaf wel mooie wandelingen maken.
 11. Ægissíðufoss– Deze waterval ligt in de buurt van het plaatsje Hella. Toen wij er waren, was er helemaal niemand. Er is een kleine parkeerplaats en van daaruit is het hooguit 5 minuutjes lopen naar de waterval. Je ziet en hoort ‘m al bij de parkeerplek. De weg erheen is een beetje “bumpy”, maar met een personenauto prima te doen. Gratis tip: Boek een overnachting bij de Aurora Igloo, glazen bollen van waaruit je het Noorderlicht geweldig kunt zien. Deze accommodatie zit vlakbij de Ægissíðufoss waterval.
 12. Svartifoss- Deze waterval is een stukje lopen. Je vindt ‘m in Zuid-IJsland, nog een flink stuk verder dan Vik i Myrdal. Het is een smalle, 20 meter hoge waterval die langs een spectaculaire wand van basaltzuilen naar beneden stort. Om er te komen, moet je de auto bij het bezoekerscentrum parkeren en best nog een stuk lopen. Als er sneeuw en ijs ligt, kan dit eigenlijk niet zonder stijgijzers (ik spreek uit ervaring). Het is in totaal ongeveer 2 kilometer, maar met een aantal behoorlijk steile stukken waar je bij gladheid behoorlijk onderuit kan gaan.
 13. Hraunfossar– Deze waterval vind je langs de 518 in de buurt van Reykholt. De waterval is eigenlijk een bijzondere reeks van meerdere watervallen over een afstand van 900 meter. Vele kleine waterstroompjes stromen vanuit het lavaveld Hallmundarhraun in de Hvítá rivier in. Je kunt dichtbij parkeren en mooie foto’s maken op de uitzichtpunten.
 14. Barnafoss– Deze waterval ligt op een steenworpafstand van Hraunafossar, maar is totaal anders. De naam betekent trouwens “Kinderwaterval”. Deze waterval stroomt door een nauwe kloof in de rivier. Er zijn nog restanten van een natuurlijk gevormde boog zichtbaar, die vroeger als brug diende. Daar dit te gevaarlijk was, is er nu een houten brug gemaakt.
 15. Godafoss– Deze waterval vind je in het Noorden van IJsland en is daar één van de bekendste watervallen in de omgeving. Je vindt ‘m op zo’n 3 kwartier rijden vanaf Akureyri. Toen ik er was, waaide het enorm hard, waardoor ik niet aan de rand durfde te staan. Het is wel een prachtige waterval, wat een natuurgeweld! Doordat hij langs de ringweg ligt, kun je ‘m makkelijk meenemen op de route.
 16. Dettifoss– Deze waterval ligt in het Noord-Oosten van IJsland en is 44 meter hoog en ruim 100 meter breed. Van heel Europa is dit de krachtigste waterval als het gaat om de kracht waarmee het water stroomt.
 17. Foladafoss– Deze minder bekende waterval vind je richting Oost-IJsland, langs de weg 939, ook wel Oxi weg genoemd. Een beetje in de buurt van Djupivogur, maar meer landinwaarts. Het is sowieso een prachtige weg om te rijden. Parkeren kan direct naast de waterval, gratis. Het is ook een prima plek om te stoppen voor een picknick.
 18. Kirkjufel– De Kirkjufelberg is een bekend icoon op Snaefellsness, heeft twee kleine, maar zeker mooie watervallen. Als je op de juiste plek staat en de Kirkjufel berg op de achtergrond hebt, zie je een heel mooi plaatje!
 19. Dynjandi– Een enorme waterval in de Westfjorden, sowieso een waanzinnig mooi gebied in IJsland. Hij is 100 meter hoog en 30 meter breed, je voelt je echt heel nietig als je hier staat. Ik was echt ontzettend onder de indruk van deze waterval. Ze noemen deze waterval ook wel eens Fjallfoss of bergwaterval. Vroeger kon je er niet altijd komen, omdat de wegen vaak afgesloten waren in de winter. Tegenwoordig is er een tunnel, waardoor hij makkelijker te bereiken is. Werp ook af en toe een blik in het zeewater, wij zagen hier walvissen!
 20. Mögafoss– Deze waterval is bekend geworden door Justin Bieber, die hier een videoclip opnam. De waterval bevindt zich in een prachtige, mosgroene kloof. Zomer of winter, het is hier altijd mooi. Er zijn twee parkeerplaatsen, waarbij de hoger gelegen parkeerplek de kortste route naar het beste uitzicht geeft. Je kunt een korte wandeling maken langs verschillende uitkijkpunten de kloof in. Eigenlijk is de kloof mooier dan de waterval.
 21. Gufufoss– deze waterval ligt heel dicht bij het Oostelijke plaatsje Seydisfjordur. Je ziet ‘m vanaf de weg liggen en kunt even stoppen voor een foto. Het is mogelijk om via een wandelpad dichtbij de waterval te komen.
Bruarfoss misschien wel de mooiste waterval van IJsland
Bruarfoss
Skogafoss waterval
Skogafoss
Öxararfoss
Öxararfoss
Ægissíðufoss
Ægissíðufoss
Godafoss
Godafoss
Foladafoss
Foladafoss
Mögafoss
Mögafoss
Seljalandsfoss
Seljalandsfoss
Hraunfossar
Hraunfossar
Dynjandi
Dynjandi
Faxifoss
Faxifoss
Gufufoss
Gufufoss
Kirkjufel
Kirkjufel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in