staande foto bruarfossIk ben inmiddels al twee keer bij de Bruarfoss (of Brúarárfoss, zoals de waterval ook genoemd wordt) waterval geweest en was opnieuw verrast door de schoonheid ervan. Het waanzinnig blauwe water dat afsteekt tegen de zwarte rotsen en de witte kolken en in ons geval ook de sneeuw zijn bijzonder mooi. Groot voordeel is dat je er tegenwoordig niet per se meer een lange wandeling voor hoeft te maken. Er is een parkeerterrein gemaakt op slechts 10 minuten lopen van de waterval. In deze blog alles over Bruarfoss, misschien wel de mooiste waterval in IJsland.

Lees ook: Vliegtuig wrak Sólheimasandur in IJsland

Bruarfoss, misschien wel de mooiste waterval in IJsland

De eerste keer dat ik de Bruarfoss bezocht was het nog een hele tour om er te komen. De waterval was toen eigenlijk dicht, omdat ze bezig waren met het aanleggen van een nieuw pad en een nieuwe brug. Parkeren kon alleen langs de weg. We lieten ons niet uit het veld slaan en gingen toch, de bordjes “verboden toegang” negerend. Gelukkig vonden we de waterval redelijk eenvoudig. Ook toen was er ook een hike van 7 km die je kon volgen, maar wij hadden de waterval in 20 minuten bereikt. Via een alternatieve route dus, die eigenlijk privé terrein was. Gelukkig is dat nu beter geregeld.

Bruarfoss misschien wel de mooiste waterval van IJsland

Hoe kom je bij de Bruarfoss waterval?

Tegenwoordig is er dus een aangelegde parkeerplaats. Zoek hiervoor in Google Maps naar “Bruarfoss Parking”. Dit ligt langs weg 37, de Laugarvatnsvegur. Op een bepaald moment is er een zijweg naar links, die is zo’n 3 km en dan kom je bij de parkeerplaats. Je moet hier trouwens wel betalen. Op de toegangsweg hangen camera’s die je nummerbord registeren en ter plekke kun je via een qr code op een bord betalen. Je betaalt voor een personenauto ongeveer €5. Wij gebruikten hiervoor de Parka App, ideaal om door heel IJsland mee te kunnen parkeren. Daarna volg je het pad naar de waterval. Dat is kort, 300 meter in zo’n 5 a 10 minuten ben je er al. Vlak nadat je het pad bent opgelopen, hoor je het geruis van de waterval al. Dit wordt alleen maar duidelijker, tot je de brug ziet opdoemen. De mooiste foto’s maak je op de brug, zowel naar de kant van de waterval als naar de andere kant. Het water is prachtig blauw, je kunt er wel uren naar kijken.

parkeerkosten bruarfoss en pad

Bruarfoss hike

Heb je zin om een langere wandeling te maken, dan kun je ook voor de Bruarfoss hike kiezen. Deze is 3,5 km heen en 3,5 km terug, in totaal 7 km dus. De moeilijkheidsgraad is makkelijk en hoewel op de bordjes staat dat je er zo’n 2,5 tot 3 uur over doet, is dat niet waar. Je kunt de wandeling in 1,5 uur maken. In de winter kan dit wel glad zijn en dan is het soms beter om er niet voor te kiezen. Voor de start van de wandeling kun je in Google Maps Bruara trail invoeren, dan kom je bij een parkeerplaats waar de wandeling start. Bij deze wandeling kom je ook nog twee andere mooie watervallen tegen: Hlauptungfoss en Midfoss. Daarna zie je de Bruarfoss verschijnen. Je wandelt dezelfde weg weer terug.

Brug over de Bruarfoss watervalIs de Bruarfoss waterval de moeite waard?

Zonder twijfel: ja! Ik vind dit echt één van de mooiste watervallen van heel IJsland. Hij ligt op de route op de Golden Circle, ongeveer 15 minuutjes voor Geysir en 30 minuten na Thingvellir National Park. Toch slaan veel mensen ‘m vaak over, maar dat zou ik niet doen. Zeker niet nu de waterval zo goed bereikbaar is. Bruarfoss is net weer even anders dan alle andere watervallen aan de Golden Circle en echt een plaatje om te zien. Een hele fotogenieke waterval ook.

Praktische informatie

  • Naar IJland vlieg je het beste met Transavia of Iceland Air (die zijn meestal iets duurder)
  • Als je een auto huurt, kan ik Sunny Cars aanraden met hun all in one formule
  • Zorg voor goede wandelschoenen. Het pad kan glad zijn, bij regen of sneeuw.
  • Een enorme aanrader om te gaan eten is Fidheimar, een tomatenkas.
  • Je vindt de parkeerplaats op Google Maps onder de naam Bruarfoss Parking. Let op: betaald parkeren!
  • In de buurt zitten diverse leuke accommodaties, zoals Miniborgir Cottages, Bjork Guesthouse en Hotel Laugarvatn. Wij zijn nog een stukje verder gereden en hebben uiteindelijk geslapen bij het Blue Hotel Fagrilundur. Heel fijn hotel!
  • Tip: Hier vind je nog meer mooie watervallen in IJsland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in