In Reykjavik vind je net buiten het stadscentrum een groot park met de naam Tjörninn Hafmeyan. In het park is een groot meer te vinden en een vrouwenbeeldentuin. Hier zijn 5 beelden te vinden die door vrouwelijke IJslandse kunstenaars zijn gemaakt. De namen van deze kunstenaars zijn: Gerður Helgadóttir, Ólöf Pálsdóttir, Þorbjörg Pálsdóttir, Gunnfríður Jónsdóttir en Nína Sæmundson. Tjörnin park in Reykjavik is een prachtig stukje natuur in de stad en om die reden ook zeker een bezoek waard.
Lees ook: Dagtrips vanuit Reykjavik
Tjörnin park in Reykjavik
Tjörnin betekent in het Nederlands “vijver”. Het wordt zo genoemd, omdat het een behoorlijk ondiep meer is. Het is afgeleid van het Oudnoorse tjörn, wat weer afgeleid is van tarn en dat betekent bergmeer. Officieel is het dus ook een meer, maar vanwege de ondiepte wordt het meer gezien als een vijver. De naam Pond wordt ook veel gebruikt. Er is trouwens nòg een naam voor het water bekend Reykjavíkurtjörn (Reykjavík’s vijver), maar deze wordt nauwelijks gebruikt. De locals spreken allemaal van Tjörnin. Het is een populaire plek om in de zomer te picknicken. In de winter wordt er door het park heen gewandeld. Wij waren er op een koude dag, met een laag zonnetje. Wat een plaatje is het dan! Je waant je even helemaal buiten de stad, terwijl de drukke weg ongeveer langs het park loopt.
Vrouwenbeeldentuin
In het park bevinden zich een vijftal beelden. Deze zijn alleen gemaakt door vrouwelijke kunstenaars. In 2014 is het park in deze hoedanigheid geopend. Het is een samenwerking tussen het publiek, het Reykjavik Art Museum en de gemeente. In de volksmond staat deze beeldentuin bekend als de Parelketting, in het IJslands “Perlufestin”. Dit staat symbool voor de verbondenheid en de uniekheid van ieder beeld.
Zeemeermin beeld in Reykjavik
Net als in Kopenhagen het sculptuur van Edvard Eriksens vind je in het water hier ook een beeld van een zeemeermin. Dit kunstwerk is gemaakt door Nína Sæmundson. Je ziet het meteen als je het park in loopt, dit beeld staat in het water. Het is onthuld in 2014 door de toenmalige burgemeester Jon Gnarr. Voor 2014 zat er een ander beeld van de stenen sirene in het meer. Deze werd echter verwoest door een explosie op oudejaarsavond. Naast de prachtige sculpturen en aangename tuinen is het de architectuur rondom het Tjörnin-meer die meteen een gevoelige snaar raakt.
Tjörnin met sneeuw
Tjörnin park in Reykjavik is sowieso een prachtige plek, maar het kan nòg idyllischer als het gesneeuwd heeft! De laatste keer dat ik er was lag er een dun laagje kraakheldere sneeuw over het gras. Dat was me toch een mooi gezicht! Het laagstaande zonnetje kleurde het meer goud en ik genoot van de koude lucht en het prachtige uitzicht. Na een rondje door het park ging ik wel snel de auto weer in, die langs het park geparkeerd stond, want het was behoorlijk koud! Dat het een mooi plekje is, dat vind ik niet alleen. Duizenden vogelaars, fotografen en natuurliefhebbers komen ieder jaar naar de oevers van Tjörnin om van de kleurrijke sfeer te genieten, in welk seizoen dan ook.
Mythe van de vijver
Volgens de mythe woonden twee oudere dames aan weerszijden van Tjörnin in Reykjavik en wasten ze regelmatig hun kleren in het water. Op een dag, terwijl beiden hun kousen aan het schoonmaken waren, ontstond er ruzie over wie de rechten zou hebben over alle vissen in het meer. In het heetst van de strijd gingen beide dames het water in en in een magisch moment veranderden alle vissen in insecten en schaaldieren. Sindsdien wordt er niet meer gevist in de vijver.
Hoe is het meer gevormd?
Het Tjörnin-meer werd voor het eerst gevormd in 800 na Christus toen het water door een grindbarrière van de zee werd gescheiden. Het landschap van deze periode was heel anders dan nu. In die tijd was er veel bos en strekte het meer zich dichterbij de kustlijn uit.
Lees ook: Antarctica bezoeken