Grotta ijslandGrótta is een natuurreservaat op een schiereiland aan het uiteinde van Seltjarnarnes in Reykjavik. Je kunt het alleen bereiken bij eb, want bij vloed staat een deel onder water, waardoor de vuurtoren onbereikbaar is. Check dus altijd de getijden als je dichtbij de vuurtoren wil komen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt er prachtig het noorderlicht aanschouwen, een voetenbad nemen, allerlei vogels zien en nog veel meer. Alles over de bezienswaardigheden en dingen om te doen rondom Grótta en de vuurtoren van Reykjavik vertel ik in deze blog. Het is namelijk een hele mooie plek!

Lees ook: Tjörnin Park in Reykjavik

Grótta en de vuurtoren van Reykjavik

Grótta Lighthouse is dus de vuurtoren van Reykjavik. Op deze plek staat al een vuurtoren sinds 1897 en in 1947 werd de huidige vuurtoren gebouwd. Hij is 23 meter hoog. Je kunt de wandeling naar Grótta vanuit het centrum van Reykjavik maken. Langs de boulevard, gewoon rechtdoor lopen. Het is in totaal 5 km en je doet er een uur over. Terug kun je eventueel de bus nemen tot aan Hlemmur. Als je aankomt voel je de zeewind, je ziet de golven in de Faxebaai opspatten tegen de rotsen en je ruikt de zilte zeelucht. Ik vond het direct een heerlijke plek. De vuurtoren zelf ligt op een klein schiereiland, dat bij vloed transformeert tot een eiland. Het is een veel bezochte plek door toeristen, zowel overdag als ’s nachts, als er kans is op Noorderlicht en de lucht helder is. Overdag kun je bij helder weer over het water heen de schiereilanden Reykjanes en Snæfellsnes zien.

Grótta en de vuurtoren van Reykjavik

Wat is er te doen bij Grótta?

In totaal is het schiereiland Grótta zo’n 5 hectare groot. De oevers aan de zuidkant van Grótta heten Seltjörn en Bakkavík. Hier kun je maarliefst 106 soorten vogels spotten. Vanaf het strand kun je lopend over de landtong naar het eiland bij laag water en daar dus maximaal 6 uur blijven. Houdt altijd de getijden in de gaten. Dat kan online, maar er staat ook een bord bij Gróttugrandi. Er zijn al vele mensen gestrand en dan duren de uren lang! Je kunt de vuurtoren namelijk niet in, dus op een koude dag is dat heel vervelend. Er zijn nog meer dingen te doen. Zo kun je met je voeten baden in het geothermale Kvika voetbad, je kunt wandelen over het Kvika voetpad of het Norðurströnd-wandelpad voor prachtige uitzichtpunten. Iets verder bij de vuurtoren vandaan vind je het Sundlaug Seltjarnarness zwembad en er is ook een park, wat vooral in de zomer leuk is. Het warmtevoorzieningshuis is een fotogeniek gebouw met een wat parelmourachtig kleurig kunstwerk. Kort samengevat zijn er dus de volgende to do tips:

  • de vuurtoren bezoeken (je kunt er niet in, alleen dichtbij komen als het eb is)
  • vogels, zeehonden en planten spotten
  • je voeten opwarmen bij het geothermale voetenbad Kvika (deze vind je beneden bij het houten huisje op de rotsen)
  • wandelen over het Kvika voetpad of het Norðurströnd-wandelpad naar uitkijkpunten
  • zwemmen in het Sundlaug Seltjarnarness zwembad
  • een foto maken bij de muurkunst van Þordís Erla Zoëga
    het fotogenieke warmtevoorzieningshuis
  • het noorderlicht spotten op een heldere nacht in de winter

Grótta en de vuurtoren van Reykjavik dichtbij kvika voetbad

Hue Supply of Litaveita van kunsternares Þordís Erla Zoëga

Hue Supply verdient een apart plekje in deze blog over Grótta. Het is een kunstwerk gemaakt in 2022 door de IJslandse kunstenares Þordís Erla Zoëga. Het is aangebracht op het warmtevoorzieningshuis en wordt beïnvloed door de natuurlijke schoonheid van Grótta en het geweldige spektakel dat de lucht biedt. Het werk is gemaakt o.a. van kameleonverf en dichroïsche film, wat van kleur verandert afhankelijk van het weer en het tijdstip van de dag. Aan beide muren bevinden zich een aantal cirkels gemaakt van acrylglas en dichroïsche film, gericht naar het noorden en het zuiden. Deze cirkels doen denken aan de zon of de maan. Je kunt jezelf en de natuur in de cirkels laten reflecteren, maar ook de kleurveranderingen observeren die ze bieden, afhankelijk van het tijdstip van de dag waarop ze worden bekeken. Het spel van kleuren en schaduwen in het werk maakt de kijker bewust van de cyclus van de zon en het huidige moment. Het gebouw trok direct mijn aandacht, ik vond de kunst prachtig en al helemaal in deze mooie omgeving!

Hue Supply of Litaveita

Broedseizoen in Reykjavik

Het broedseizoen is van 1 mei tot en met 15 juli. In deze periode is Grótta niet bereikbaar. Na 15 juli gaan de wegen weer open en kun je de flora en fauna gaan ontdekken. Je vindt hier soms ook een verdwaalde papegaaiduiker. Naast de 106 verschillende vogelsoorten, zijn er ook 140 soorten planten. Daarom is het tegenwoordig een natuurreservaat. Vogelsoorten die je er kunt tegenkomen zijn bijvoorbeeld Noordse sterns en kuifeenden. Heel soms kun je er ook een zeehond spotten.

Grótta en de vuurtoren

Geschiedenis van Grótta

Uit historische gegevens blijkt dat er in de 16e eeuw al een boerderij op deze plek stond. De naam Grótta is waarschijnlijk afgeleid van het oude woord voor tarwemaalmolen, die bij de boerderij hoorde. In de 19e eeuw was de plek niet in gebruik en zelfs verlaten. De laatste jaren is het juist weer een drukbezochte plek door toeristen.

Bij Grótta kun je het beste het Noorderlicht zien als je in Reykjavik bent

Doordat er weinig lichtvervuiling is bij Grótta, is het volgens locals de beste plek om het noorderlicht te zien. Je ziet het dan ook echt achter de vuurtoren verschijnen, want dat is het Noorden. Check eventueel met een kompas, deze zit bijvoorbeeld ook op je iPhone. Ik heb ook gehoord dat mensen met hun voeten lekker warm in het Kvika voetbad gaan zitten, wachtend op het Noorderlicht. Lekker warm!
Grótta noorderlicht plek

Praktische informatie

  • Naar IJland vlieg je het beste met Transavia of Iceland Air (die zijn meestal iets duurder)
  • Als je een auto huurt, kan ik Sunny Cars aanraden met hun all in one formule
  • Het vliegtuigwrak ligt in de buurt van Vik. Dit is dan ook de beste uitvalsbasis voor een overnachting. Bovendien zijn er in de buurt nog veel meer leuke excursies te maken, zoals een bezoek aan de Lava Show, de gletsjer en Katla IJsgrot, het kerkje bovenop de berg en de oude stad Vik.
  • In de buurt van Grótta vind je het gezellige Italiaanse restaurant Ráðagerði Veitingahús. Dagelijks geopend van half 12 tot 22.00 uur.
  • Je kunt er met de bus komen vanaf busstation Hlemmur, lopend of met de auto. Er is een kleine parkeerplaats op korte afstand van de landtong die op Google Maps “Public Parking at the Lighthouse” heet.
  • In het hoogseizoen geldt: ga vroeg en vermijd de drukte! Als er Noorderlichtkansen zijn kan het er ook druk zijn.
  • Overnachten kan in Reykjavik zelf. Wij vonden Reykjavík Treasure B&B in het centrum ontzettend leuk. In de buurt van Grótta zelf kun je voor Blue House B&B kiezen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar het ziet er leuk uit. Ik zou het zeker kunnen kiezen bij een volgend bezoek.

Grótta lighthouse en Seltjarnarness

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in