Luleå in de winter magisch genieten boven de PoolcirkelDe stad Luleå ligt in het noorden van Zweedse Lapland, direct aan de Botnische golf. Je bevindt je er ver boven de Poolcirkel, wat de Noorderlichtkansen vergroot. In deze arctische leefomgeving heb je nog echte lange winters met veel sneeuw en ijs waar zelfs auto’s overheen kunnen rijden. Het is een unieke locatie waar je minstens één keer in je leven geweest moet zijn (en daarna wil je vast vaker). Luleå in de winter: magisch genieten boven de Poolcirkel!

Luleå in de winter: magisch genieten boven de Poolcirkel

Luleå is de laatste jaar steeds meer een echte winterbestemming geworden, vooral dankzij de lange wintermaanden met veel sneeuw en ijs. Elk jaar opnieuw worden er op het zee-ijs lange schaats- en langlaufbanen aangelegd en onderhouden. Vanaf het ijs stap je direct op de sneeuwscooter of je hondenslede. De stad heeft ook een grote luchthaven met prima verbindingen naar diverse Zweedse steden. Vanuit Nederland vlieg je via Stockholm, meestal heb je maar een korte overstap. Tickets zijn rond de €350 voor een retourvlucht, bijvoorbeeld via Scandinavian Airlines. Voor dat èchte winterse gevoel bezoek je Luleå in de winter. Dat wordt een geweldige ervaring met ijs, sneeuw en natuur!
Luleå in de winter

Winterse avonturen in Zweeds Lapland

De stad organiseert ook deze winter weer een groot aantal winter activiteiten op en rondom het ijs in samenwerking met de KNSB ( De Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond)

Wat is er te doen in de omgeving van Luleå?

Wie Luleå bezoekt hoeft zicht niet te vervelen. Naast de oude stad kun je ook genieten van de natuur in de omliggende omgeving. In de winter zijn er diverse leuke activiteiten te doen, die je een echt winters gevoel zullen bezorgen. Een greep uit onze tips voor Luleå vind je hieronder.

anders_blomqvist-arctic_bath
Credits: Anders Blomqvist Visit Sweden

Gammelstad UNESCO

Niet veel mensen weten dat het oude Luleå – de Gammelstad – als sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dit middeleeuwse kerkdorp was oorspronkelijk het stadshart van Luleå voordat het in de 17e eeuw werd verschoven naar de huidige plek. De kleine rode kerkhuisjes en de grote middeleeuwse kerk in het midden van de oude stadskern zijn een veel gefotografeerde, historische bestemming. Uniek zo hoog boven de Poolcirkel. Hier vind je de grootste Middeleeuwse stenen kerk van Noord Zweden uit 1492 en meer dan 400 kerkhuisjes, woningen en kleine winkeltjes. Vooral in de sneeuw komen de rode, kleine huisjes en de witte toren met de gele torenspits van de kerk prachtig tot hun recht.
Lulea tina_stafrén-gammelstad
Credits: Visit Sweden Tina Stafrén

De ijsbaan

Een lange ijsbaan omringt het centrum van Luleå en is gratis toegankelijk voor iedereen. Hier schaats en wandel je gewoon op zee-ijs. Voor schaatsliefhebbers een waar sprookje! Al vanaf 2017 organiseert de KNSB hier wedstrijden op het ijs.

Lopen op de Baltische zee

Vooral doen: walk on water – het ijs van de Baltische Zee is dik genoeg! Bezoek vooral het eiland Gråsjälören. Dit eiland ligt op een korte, aangename wandeling van 20 minuten over het ijs vanaf de Södra hamn in Luleå. Kijk even goed of de vlag gehesen is, want dan kun je wafels, gegrilde worstjes en koffie op het eiland bestellen. Maar je mag natuurlijk ook je eigen eten en barbecueworstjes meenemen. Als je vingers en tenen het een beetje koud beginnen te krijgen, kun je je binnen even lekker opwarmen. Als je wat dichter bij de stad wilt blijven, is een populaire optie om van haven naar haven te wandelen en Luleå vanaf het ijs te bekijken. s Avonds heb je dan een mooi uitzicht op de skyline van de stad! Hier, ver van het stadslicht, is het ook gemakkelijker om het noorderlicht te zien.

Hondensledetochten in een prachtige omgeving

Vanwege de locatie van Luleå in het Arctische gedeelte van Europa vind je hier nog echte, winters. Winters waarin je vanuit Luleå zo een prachtige route kunt maken met de hondenslee over het bevroren ijs van de Baltische zee. Een verbluffend mooie omgeving en de honden hebben er altijd reuze zin in.
anna_öhlund-hondenslee avontuur
Credits: Anna Öhlund Visit Sweden

Hovercraft-tochten in de winterse Archipel

De archipel van Luleå telt maar liefst 1312 eilanden. In de zomer is het makkelijk om de Archipel per boot te bereiken, maar als het ijs op de zee verschijnt,  kun je de eilanden op een andere, veel snellere manier bereiken. Zoals bv. vanuit de Brändön Lodge met een  hovercraft over de bevroren zee. Je vliegt over het ijs en met een beetje geluk fotografeer je het kruiende pakijs op zee. Een indrukwekkend fenomeen van grote, artistieke ijsbergen.

Rijden op het ijs

Try before you die. Het ijs is hier zo dik dat je de gemeente Luleå in de winter een aantal korte rij-routes over het ijs openstelt voor publiek. De gemeente test elke dag of het ijs dik genoeg is en vermeldt de veilige ijsroutes op haar website. Helaas is deze website alleen nog maar in het Zweeds, maar zeker de moeite van het vertalen waard.

Sneeuwscooter

Een van de favoriete lokale bezigheden in Zweeds Lapland is op de sneeuwscooter touren. Tegenwoordig zijn de sneeuwscooters vaak elektrisch. Veel duurzamer en ook veel stiller. Daardoor geniet je nog meer van de prachtige omgeving van Luleå. Een unieke manier om jezelf onder te dompelen in winterwonderland. Bij zonsondergang kleurt de lucht vaak prachtig roze en is het een feestje om door de witte wereld te gaan op dit vervoermiddel.
mikko_nikkinen-sneeuwscooter
Credits: Mikko Nikkinen Visit Sweden

Het noorderlicht

Het noorderlicht is helaas niet op commando te bestellen. Maar in Luleå is de kans wel groot dat je het gaat zien. De natuurlijke omstandigheden om dit natuurverschijnsel te zien, zijn hier ideaal. De lucht in Luleå is vaak helder en in combinatie met koude lucht en een vrij uitzicht naar het noorden is de kans om het noorderlicht mee te maken, heel groot. Maar geen garanties…

Skiën

Ook een dagje down hill skiën of langlaufen is mogelijk in Luleå. De stad heeft twee skigebieden in de directe omgeving. Allereerst heb je skiresort Omberget met een afdaling en meerdere loipes. Aan de andere kant van Luleå ligt Mattsundbacken met drie skiliften en in totaal vier afdalingen. Omdat het in Luleå in de winter al vroeg donker wordt, zijn de skipiste en de langlauf -loipes in de avond verlicht.

IJsbrekers

IJsbrekers spelen nog steeds een belangrijke rol in de logistiek van de steden aan de Botnische Golf. In de winter bevriest de zee en zijn de schepen afhankelijk van ijsbrekers om bestemmingen te bereiken. Maar het is vooral ook een toeristisch uitje geworden om aan boord van een ijsbreker te stappen. Op een uurtje rijden van Luleå zijn er twee verschillende rederijen die dit aanbieden. Onderweg mag je ook nog even dobberen in een thermopak in een wak op zee. Een unieke ervaring, die je nergens anders in de wereld vindt.

Luleå voor foodies

Wie van lekker eten houdt zit in Luleå ook goed. Hier kun je genieten van verse zalm, kaviaar en zelfs beer. Enkele goede restaurants zijn: Restaurant CG, Hemmagastronomi en Bistron.
magnus_skoglöf-arctic_char

Overnachten in Luleå

Er zijn prachtige accommodaties, van hutjes in de sneeuw tot comfortabele hotels. Aanraders zijn:
  • Holmens Boende och event: geen luxe, maar wel een heerlijk kneuterig huisje in de sneeuw voor een goedkope prijs
  • Elite Stadshotellet Luleå is een fijne plek in het centrum van de stad voor een schappelijke prijs inclusief ontbijt
  • Comfort hotel Arctic zit ook op loopafstand van het centrum, maar zonder ontbijt. Mooi en warm ingericht.
  • Quality hotel Luleå is ook een fijne plek voor een nette prijs inclusief ontbijt en in het stadscentrum
  • Scandic Luleå is een gewild adresje. Wat verder van het centrum, maar Scandic is altijd heel goed. Ook inclusief ontbijt.
staffan_widstrand-dog_sledding-90
Credits: Staffan Widstrand Visit Sweden
Bron: Visit Sweden & Visit Luleå

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in