Waar vind je Dyrhólaey in IJslandWaar vind je Dyrhólaey in IJsland? Die vraag hadden wij zelf ook toen we op zoek waren naar het uitzichtpunt op deze rots met een gat erin en het niet konden vinden. We hadden het punt keurig in de navigatie ingevuld, maar kwamen op een plek waar we de bekende rotsformatie niet zagen. Wel vonden we wandelingen van een half uur naar de rots, maar die tijd hadden we niet, omdat we ook naar het vliegtuigwrak wilden om een bepaalde tijd. Uiteindelijk vonden we de juiste plek, waar je met de auto kunt stoppen en slechts een paar minuten hoeft te lopen tot de vuurtoren en het uitzichtpunt op Dyrhólaey. In deze blog vertel ik je alles over deze bijzondere rots die je ook in Fly over Iceland voorbij ziet komen en deel ik de exacte locatie van het uitkijkpunt.

Lees ook: Wat is er te doen in Vik?

Waar vind je Dyrhólaey in IJsland?

Als je Dyrhólaey invult in de navigatie, dan kom je via de 218 op het schiereiland terecht. Op een bepaald moment is er een splitsing met bordjes waarop staat “Lágey” en “Hágey”. Dat laatste betekent “Hoog eiland” en leidt je naar de vuurtoren van Dyrhólaey. Hier bevindt zich het uitkijkpunt dat je op de foto’s ziet, zicht op de rots met het gat erin. Je moet dus op de splitsing naar rechts afslaan en de bordjes “Hágey” volgen, dan kom je er vanzelf. Er is een parkeerplek en je hebt daar ook zicht op het waanzinnig mooie Zwarte strand Reynisfjara. Is het dan helemaal niet de moeite waard om door te rijden over de 218 naar Lágey? Jawel! Want ook daar heb je een prachtig uitzicht op de zwarte stranden vanuit een ander perspectief. Dus zeker allebei de kanten oprijden. Vroeger kon je trouwens alleen met een 4wd bij de vuurtoren en het uitzichtpunt komen, of je moest gaan lopen. Tegenwoordig is deze weg geasfalteerd.

Bordjes langs de weg naar Dyrholey

Hoe is Dyrhólaey ontstaan?

Het grappige is dat de letterlijke vertaling van Dyrhólaey eigenlijk deurgat betekent. Door het uitslijten van de rotsen door de zee is er een soort deurgat ontstaan. Vroeger was Dyrhólaey trouwens een eiland, dat is nu niet meer zo. Dat komt doordat er in de laatste ijstijd zoveel druk op het land kwam staan, dat het omhoog gestuwd werd. Daardoor is het nu een schiereiland. Het is overigens een echt herkenningspunt door de rotsboog met de vuurtoren van Dyrhólaey, ook wel bekend als Dyrhólaey Lighthouse.

Dyrholey rots met gat

Dyrhólaey Lighthouse

Op het uitzichtpunt staat een vuurtoren sinds 1910. Vroeger was het een stalen skelet. Deze was gemaakt in Zweden. Sinds 1927 staat de vuurtoren er in zijn huidige vorm. Elke 10 seconden gaat er een lichtflits die het meest Zuidelijke puntje van IJsland markeert. De vuurtoren bestaat uit een vierkante betonnen toren, wit geschilderd met een rode bies. Aan de linker- en rechterkant van de toren zijn kamers gemaakt waar degene die onderhoud doet aan de vuurtoren kan verblijven. Bovenop de toren staat een rood metalen lantaarnhuis geplaatst. De totale hoogte van de toren is 13 m. De vuurtoren is niet open voor bezoekers, maar wel een veel geziene plek op foto’s.

Dyrhólaey lighthouse vuurtoren

Dyrhóley parking lot

Als je dus in je navigatie invult dat je naar Dyrhóley parking lot and viewpoint wil, kom je dus niet uit bij de vuurtoren en heb je geen zicht op de rots met het “deurgat”. Je kunt vanaf daar wel lopen, dat is ongeveer 2,5 km. Vroeger kon je dus niet anders, dan was de plek bij de vuurtoren alleen bereikbaar met een 4wd. Als je vanaf de parkeerplek (er zijn toiletten aanwezig) de rots naar boven oploopt, zie je aan je linkerhand al snel een fantastisch uitzicht over Reynisfjara strand en de rotsformatie van Reynisdrangar. Middenop dit strand staat de bekende rots Arnadrangur, ook wel Eagle Rock genoemd, een 70 meter hoge lavakolom. Als je geluk hebt, vliegen er meeuwen in het rond, die prachtig wit afsteken tegen het zwarte zand. De naam is wat verwarrend, want arenden nestelen er al sinds 1850 niet meer. Je kunt op deze plek in de zomer ook papegaaiduikers zien.

Reynisfjara strand

De route naar Dyrhóley over de 218

Het is ook een bijzondere route, met vele mooie uitzichten op de bergen, de rotsformaties en het zwarte strand. Bovendien rijd je in het begin van de weg dwars door het water, wat bij een rustige dag waanzinnig mooie weerspiegelingen van de rotsen oplevert. Zorg zeker dat je af en toe even stopt om dit vast te leggen met je camera!

uitzicht landinwaards Dyrhólaey

Kirkjufjara strand

Je kunt vanaf de rots ook naar beneden wandelen om het strand op te gaan. Dit is in de winter vaak niet mogelijk, vanwege de woeste zee. Sowieso zijn goede wandelschoenen en warme kleding een must op deze plek, want er staat een straffe wind en het kan koud zijn. Toen wij hier waren, was de toegang naar het strand gesloten.

uitzicht op Kirkjufjara strand

Zicht op Reynisfjara Beach

Als je over de 218 komt aanrijden naar het Dyrhóley Lighthouse, dan gaat de weg op een bepaald moment omhoog. Als je rechts van je kijkt, dan zie je het uitzicht van de foto hieronder. Over mooie plekken gesproken! Waar de rotsformaties in de zee staan, is de plek waar je staat als je Reynisfjara Beach bezoekt. Je kijkt dus over het uitgestrekte stuk strand waar je even daarvoor, als je net als ik Black Sand Beach als eerste bezocht, de woeste golven stond te bekijken. De foto daar weer onder kun je maken als je bij de vuurtoren staat en aan de andere kant van Dyrhóley naar het strand kijkt.

view reynisfjara beach

uitzicht op zwart strand bij Dyrhólaey

Praktische informatie

  • Naar IJsland vlieg je het goedkoopste met Transavia
  • Een auto huur ik altijd bij Sunny Cars, vanwege de goede voorwaarden. In IJsland wil er nog wel eens een steentje op je ruit terecht komen of je krijgt een lekke band. Fijn als alles dan goed geregeld is.
  • Tours boek ik het liefste via GetyourGuide, een betrouwbare organisatie waar ik al regelmatig mee ben weggeweest in verschillende landen
  • Overnachten in de buurt van Dyrhóley kan op verschillende plekken. Wij sliepen zelf in hotel Katla in Vik, op zo’n 20 minuten rijden. Een heerlijk hotel met hot pool op het terrein. Een goedkoper alternatief is het Puffin Hostel, dat zit in de oude stad van Vik.
  • Zorg voor regenkleding en goede wandelschoenen als je naar IJsland gaat. Koop daar (of online) een IJslandse trui, die zijn heerlijk warm en vervangen je jas!
  • Neem ook een reisgids mee, want behalve papegaaiduikers zijn er nog veel meer mooie dingen te zien in IJsland!

rots landinwaards Dyrhólaey

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in