The Plane WreckHet vliegtuig wrak Sólheimasandur in IJsland ligt net iets voor het plaatsje Vik in het Zuiden. Het ligt hier al sinds 1973. Veel mensen denken dat het vliegtuig is neergestort, maar dat is niet zo. Het maakte een noodlanding en is vervolgens nooit opgeruimd. Het planewreck is te bezoeken vanaf een parkeerplaats door een enorm saaie wandeling van 4 kilometer te maken of door met een busje te gaan. De keuze is aan jou. Pas tijdens mijn 5e bezoek aan IJsland bezocht ik deze iconische plek een keer. In deze blog vertel ik je wat je er kunt zien, hoe je er komt en of het de moeite waard is om het vliegtuigwrak te bezoeken.

Lees ook: Secret Lagoon, de oudste hotpool van IJsland

Vliegtuig wrak Sólheimasandur in IJsland

Sólheimasandur is niet alleen bekend van het programma Wie is de Mol, wat ooit in IJsland werd opgenomen en toen bij dit vliegtuig begon, maar ook van een videoclip van Justin Bieber. Sindsdien is een bezoek aan deze plek in populariteit toegenomen onder toeristen. Vroeger mocht je er zelf met een 4wd naartoe rijden, maar sinds enkel jaren is dat verboden. Je zult nu je auto moeten parkeren op de parkeerplaats (let op: betaald parkeren, ongeveer €5) en of moeten lopen, of met de daarvoor bestemde pendelbus gaan. Dit is uiteraard niet gratis en in de zomer kun je het beste reserveren, omdat het erg druk kan zijn.

Vliegtuig wrak ijsland Vik

Wat kost de shuttle bus naar het vliegtuig wrak Sólheimasandur?

De shuttle bus plane wreck kost 3000 IJslandse kronen per persoon. Dat is ongeveer €19. Daarvoor zit je ongeveer een kwartier in een vrij oude 4wd bus en het is een zogezegde “bumpy ride”. Vooral het begin is erg hobbelig. Je bent dan een half uur bij het vliegtuigwrak voor de volgende bus aankomt. Die kun je dan terug nemen. Je kunt ook langer blijven, want elk half uur komt er een nieuwe bus en kun je weer mee terug. Reserveren is handig, dat kan alleen niet meer op de dag zelf. Ik dacht dat ze geen plek meer hadden, maar toen we naar de parkeerplek reden bleken we ter plekke nog gewoon mee te kunnen. Je kan met pin betalen trouwens, cash geld is niet per se nodig.

plane wreck shuttle bus

Lopend naar het vliegtuigwrak

Of het lopen nou wel of niet te doen is naar dit vliegtuigwrak, daar zijn de meningen over verdeeld. Ik heb de tocht niet te voet gemaakt, dus kan er niks over zeggen. Wel heb ik er vooraf veel over gelezen. Naast het feit dat het natuurlijk anderhalf uur langer duurt, heb ik begrepen dat met name de heenweg een lange en saaie tocht is. Je ziet alleen maar een grote vlakte zwart zand. Het vliegtuigwrak zelf zie je pas op het laatst, dus al die tijd heb je geen idee waar je naartoe loopt en lijkt de weg eindeloos te duren. Er staan wel gele paaltjes langs het pad, dus je zult niet verdwalen. Zelfs in het donker zijn ze goed te zien. Dus als je er het Noorderlicht wil kijken kan dat ook. Het voordeel van lopen is dat het natuurlijk gratis is. Wat je kiest, moet je dus zelf weten. Het kan in elk geval wel.

de weg naar het vliegtuig

Met de Quad naar het plane wreck in IJsland

Vind je lopen of met de bus niet avontuurlijk genoeg, dan kun je er altijd nog voor kiezen om een tour te boeken om er met een Quad heen te gaan. Deze tour kun je boeken via Get Your Guide. Ik heb zelf ooit op zo’n ding gereden op een andere plek in IJsland en dat was heel gaaf. Het nadeel vind ik, dat je met een grote groep bent, allemaal oranje hesjes aan hebt en deze mensen dus ook rondlopen bij het vliegtuig. Als je alleen voor de avontuurlijke tocht gaat is dat hartstikke leuk, maar als je plan is om ook mooie foto’s te maken zonder mensen erop wordt dat lastig. Goed om rekening mee te houden.

Vliegtuig wrak drukte

Andere tours in Zuid-IJsland

Heb je geen huurauto tot je beschikking, dan kun je ook een tour maken vanuit Reykjavik. Je doet dan meerdere bezienswaardigheden aan de Zuid-kust aan. Via Get Your Guide kun je bijvoorbeeld een tour boeken die langs de bekende watervallen gaat, naar de Sólheimajökull-gletsjer en de gletsjerlagune, het vliegtuigwrak DC-3 in Sólheimasandur en het zwarte strand van Reynisfjara. De kosten zijn ongeveer €125 per persoon. (prijsniveau 2023)

Vliegtuig wrak Sólheimasandur in IJsland graffitiy

Hoe is het plane wreck daar gekomen?

De Amerikaanse DC-3 van de US Navy heeft op 24 november 1973 een noodlanding moeten maken op het zwarte strand van Sólheimasandur. Iedereen overleefde de crash. Wat er precies aan de hand was is niet bekend, er doen verschillende verhalen de ronde. Een van die verhalen is dat er te weinig brandstof was door een fout van de piloot. De overblijfselen van het vliegtuig zijn nooit weggehaald. Wel is het vliegtuig van binnen leeggehaald en zijn er in de loop der jaren toch wat wrakstukken verdwenen. Een deel van de vleugels en de staart van het vliegtuig zijn verdwenen. Niemand weet precies hoe dat is gebeurd.

Vliegtuig wrak op de propellor staan

Is een bezoek aan het vliegtuig wrak in IJsland de moeite waard?

Of je het de moeite waard vind is lastig voor een ander te bepalen. Ik vond het zo met de shuttle bus toch leuk om er geweest te zijn. Zo’n zilver vliegtuigwrak tegen de zwarte achtergrond van het strand en wat bergen leverden leuke plaatjes op. Je moet wel een beetje geluk hebben dat het niet te druk is. Daardoor is het denk ik handig om vroeg te gaan of in het laagseizoen. Wij waren er rond 13.00 uur en zaten maar met 1 ander stel in de bus. Een paar mensen arriveerden lopend. Toen we weggingen, kwam er net zo’n tour aan met quads en werd het plotseling heel druk. Gelukkig had ik mijn foto’s al gemaakt.

Vliegtuig wrak Sólheimasandur in IJsland achterzijde

Een ander vliegtuigwrak…

Er is trouwens nòg een vliegtuigwrak in IJsland: DC-3 Airplane wreck Eyvindarholt. Deze ligt dichtbij Eyvindarholt Hill House en Cabins en ligt op 51 minuten rijden van Vik. Meer landinwaarts. Bij de Seljalandsfoss waterval ga je van de ringweg 1 af en rijd je naar het Noorden, dan kom je er vanzelf. Deze is maar 5 minuten lopen vanaf de parkeerplaats. Het vliegtuig is al in 1969 neergestort.

Sólheimasandur door het raam

Praktische informatie

  • Naar IJland vlieg je het beste met Transavia of Iceland Air (die zijn meestal iets duurder)
  • Als je een auto huurt, kan ik Sunny Cars aanraden met hun all in one formule
  • Het vliegtuigwrak ligt in de buurt van Vik. Dit is dan ook de beste uitvalsbasis voor een overnachting. Bovendien zijn er in de buurt nog veel meer leuke excursies te maken, zoals een bezoek aan de Lava Show, de gletsjer en Katla IJsgrot, het kerkje bovenop de berg en de oude stad Vik.
  • Een enorme aanrader om te gaan eten is restaurant Suður-Vík
  • Je vindt de parkeerplaats op Google Maps onder de naam The Plane Wreck Shuttle
  • Reserveer je tickets in het hoogseizoen voor de shuttle bus of boek je tour ruim op tijd om te voorkomen dat het vol zit op de dag dat jij wil gaan
  • Ga vroeg en vermijd de drukte!
  • Ik kan Hotel Katla by Keahotels enorm aanraden. Prachtige kamers, het ligt mooi ook voor het geval er Noorderlicht komt en er zit een hele fijne hot pool op het terrein

veiligheidsregels vliegtuigwrak ijsland

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in