Secret Lagoon, de oudste natuurlijke hotpool van IJslandDe Secret Lagoon (Gamla Laugin op z’n IJslands) is de oudste natuurlijke warm water zwembad van IJsland. Zo “secret” is hij trouwens niet meer, tegenwoordig is deze geothermale hotpool behoorlijk bekend. Vele toeristen bezoeken de plek dagelijks. Dat is niet gek, want het is een waanzinnig mooie plek. Toch is deze warmwaterbron niet zo druk en commercieel als de Blue Lagoon. Wie de grote mensenmassa’s dus graag vermijdt, kan beter de Secret Lagoon op zijn lijstje zetten, dan de Blue Lagoon. Het is een fijne plek, middenin de natuur en ondanks het feit dat het niet zo geheim meer is, toch rustig. Het water wordt verwarmd door de omliggende natuurlijke hot springs.

Lees ook: Snaefellsness

Secret Lagoon, de oudste natuurlijke hotpool van IJsland

De Secret Lagoon vind je in Flúðir, op ongeveer anderhalf uur rijden van het centrum van Reykjavik. Het ligt aan de Golden Circle, waardoor het eenvoudig mee te pikken is als je een rondje bezienswaardigheden doet vanuit de hoofdstad van IJsland. Nog slimmer is het om in de buurt te overnachten. Wij sliepen bij het Blue Hotel Fagrilundur, wat op slechts 10 minuutjes rijden was. Zo konden we tickets reserveren voor de volgende ochtend om 10 uur, de allereerste tijd. We waren dan ook helemaal alleen toen we aankwamen, wat een cadeautje! Pas rond 11 uur stroomde het bad vol met andere toeristen.

Secret Lagoon, de oudste natuurlijke hotpool

Onze ervaring bij een bezoek aan de Secret Lagoon

Voor het gebouw zie je nog niets van het bad. Er is een grote parkeerplaats. De sfeervolle entree (wij waren er in november) valt meteen op. Kerstverlichting hangt op en het is nog een beetje donker om 10 uur. We stappen binnen en laten onze digitale tickets zien bij de kassa. We kunnen daar voor een paar euro onze telefoons laten sealen. Zo kunnen we ze meenemen het water in. Handig! Aan onze linkerhand zien we een sfeervolle bistro, waar je wat kunt eten (alleen koude dingen) en drinken. Het ziet er gezellig uit. We worden naar een groot scherm geleid waar een korte introductiefilm start. Hier wordt uitgelegd hoe alles werkt. Handig!

bistro secret lagoon

voorkant secret lagoon

Omkleden

Daarna gaan we naar binnen in de kleedruimtes. Het eerste deel is gezamenlijk, hier doe je je schoenen uit en zet je ze in de daarvoor bestemde kast. Op blote voeten lopen we verder. Dit keer gescheiden: de mannen slaan rechtsaf en de vrouwen linksaf. Er zijn kluisjes en ik kies er eentje uit die vrij is. Hier kleed ik me om en leg mijn spullen in de kluis. Het sleuteltje gaat om mijn pols. Ik loop naar de deur, vanwaar je naar de Secret Lagoon kunt gaan. Aan de rechterkant zijn toiletten, links een grote doucheruimte. Het is de bedoeling dat je hier zonder badkleding doucht. Er staat ook douchegel en shampoo. Op het vroege tijdstip dat wij er zijn, ben ik de enige en hoef ik dus niet met andere naakte vrouwen te douchen. Als ik op mijn slippers de deur uitloop, zie ik mijn man al staan bij de rand van het bad. We leggen onze handdoeken neer, doen de slippers uit en gaan het heerlijk warme water in. Wat een genot!

Overzicht secret lagoon

Hoe ziet de hotpool eruit?

De Secret Lagoon is een ruim, rond bad met aan de rand zitplekken. Er zijn ook wat rechthoekige stenen gemaakt, waar je je telefoon op kunt leggen. Als deze dus niet geseald is, kun je ‘m toch veilig meenemen. Het water is rond de 38-40 graden en warm, schoon en rijk aan sulfur. Overigens is de zwavellucht niet indringend, je ruikt het amper. Aan de voorkant van het bad bevindt zich een groot wit gebouw waar de kleedruimtes en een bistro is, aan de achterkant staat een klein vervallen betonnen gebouw. Dat waren vroeger de kleedruimtes. Je kunt via een pad met houten vlonders een rondje lopen door het thermale gebied om te zien waar het bad door verwarmd wordt. Dit zijn de bronnen Vaðmálahver, Básahver, en Litli Geysir. Die laatste geiser spuit elke paar minuten en zorgt voor 100% voor het warme water in de lagoon. Het water vloeit constant wordt in totaal in 24 uur vernieuwd.

Secret lagoon

Geschiedenis van de Secret Lagoon

Het oudste zwembad van IJsland bestaat is aangelegd in 1891. In die tijd werd het al gebruikt om in te baden en ook om kleding in te wassen. In 1909 werden de eerste zwemlessen gegeven in dit oude zwembad. Gamla Laugin betekent letterlijk “oud zwembad” en stamt dus uit die tijd. Tot 1947 werden er jaarlijks zwemlessen gegeven. Oude foto’s hangen op in de kleedkamers, zodat je kunt zien hoe het er vroeger uit zag. Na 1947 raakte het oude zwembad in de vergetelheid en werd het alleen door locals bezocht. Pas in 2005 ontstond het idee om deze hot pool nieuw leven in te blazen. Het duurde enkele jaren om deze plek meer comfortabel voor bezoekers te maken, maar toch zijn authenticiteit te laten behouden. In juni 2014 was het klaar en werd de Secret Lagoon heropend.

Gamla Laugin

Wat kost de Secret Lagoon?

Wij boekten onze tickets digitaal via Get Your Guide en betaalden ongeveer €21 per persoon. In vergelijking met de Blue Lagoon spotgoedkoop en eigenlijk veel leuker. De Blue Lagoon heeft natuurlijk prachtig helderblauw water, maar verder is dat heel commercieel. De Secret Lagoon komt veel natuurlijker en authentieker over, en is een stuk rustiger. Reserveren is aan te raden, in het hoogseizoen wat ruimer van te voren dan het laagseizoen. Toen wij er in november waren, konden we de avond van te voren nog reserveren voor de volgende ochtend 10 uur.

Rondlopen bij secret lagoon

Praktische informatie voor je bezoek aan de Secret Lagoon

  • Reserveer je tickets online via Get Your Guide
  • Ga zo vroeg mogelijk in de ochtend om drukte te voorkomen
  • Overnacht in de buurt, bijvoorbeeld bij Blue Hotel Fagrilundur
  • Neem slippers, een handdoek en badkleding mee
  • Houd er rekening mee dat je vooraf zonder badkleding moet douchen in een grote ruimte met andere mensen
  • Mannen en vrouwen kleden gescheiden om
  • Het is in het zwembad tegenwoordig niet meer toegestaan om baantjes te trekken
  • Een andere tip voor een leuke hot spring hier in de buurt is Hrunalaug

Liti geysir secret lagoon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in