Snæfellsnes ijstopSnaefellsnes 25 mooie plekken die je gezien moet hebben, een blog over dit prachtige stukje IJsland. Het schiereiland Snaefellsness wordt ook wel IJsland in het klein genoemd. Dat is niet voor niets: dit stukje van het IJslandse landschap heeft alles wat je in de rest van het land ook vindt. Vulkanen, watervallen, ongerepte natuur, lavavelden, basaltzuilen, hotpools, meren, kraters, kliffen, grotten, gletsjers en watertjes. Waar je ook kijkt, elk stukje landschap is fotogeniek en instagrammable. Mocht je er tijdens je bezoek aan IJsland tijd voor hebben, neem het dan zeker mee in je programma. Het is namelijk zonder twijfel één van de mooiere plekken op aarde. In deze blog vertel ik je alles over Snaeflellsnes 25 mooie plekken die je gezien moet hebben.

Lees ook: Blue Lagoon IJsland, een bijzondere ervaring

lavaveld snaefellsnes

Route langs de mooiste plekken op Snaefellsnes

Nadat je met Transavia geland ben in Reykjavik, kun je Snaefellsnes op twee manieren rondrijden. Als je vanuit Reykjavik komt, ga je via Borgarnes en vervolg je de route door Snaefellsnes meestal onderlangs. Je pakt dan weg 54 en waar deze de splitsing krijgt met weg 55 blijf je weg 54 naar links volgen. Je kunt dan het hele rondje maken en komt overal langs. Een alternatief is om de route bovenlangs te rijden. In dit geval pak je dus bij de splitsing weg 55 en ga je bovenin bij de kust pas naar links de 54 op. Het maakt eigenlijk niet uit hoe je de route het beste kunt rijden, er is voor allebei wat te zeggen. Wie bijvoorbeeld eerst de Westfjorden bezoekt, zal sneller voor de route bovenlangs kiezen. Als je de tijd hebt, is het leuk om bij Olafsvik weg 54 even af te gaan en voor weg 574 te kiezen, die door het Nationale Park gaat. Heb je geen huurauto? Vanuit Reykjavik kun je dit schiereiland ook met een dagtrip bezoeken.

Snaefellsnes 25 mooie plekken die je gezien moet hebben

Ik beschrijf de bezienswaardigheden en mooie plekken op Snaefellsnes via de route onderlangs. De meeste mensen die dit schiereiland bezoeken vanuit Reykjavik zullen zo rijden. Rijd jij de route bovenlangs, dan moet je dus onderaan beginnen met lezen en zo naar boven werken. Je komt vanzelf langs de 25 mooie plekken die je gezien moet hebben, en misschien nog wel meer.

Snaefellsnes: 25 mooie plekken die je gezien moet hebben

Hotpools op Snaefellsnes

Één van de leukste dingen om te doen in IJsland vind ik het bezoeken van een hotpool. Het is heerlijk om je in de kou om te kleden en je vervolgens te laten zakken in zo’n warmwaterbron, met een schitterend uitzicht om je heen. Denk er aan om iets te drinken mee te nemen en een paar glazen. Het geeft een ultiem gevoel van vrijheid en is dik genieten, zeker als je het treft met het weer. Kou is niet erg, want in het warme water merk je dat niet. Regen, sneeuw of harde wind is minder fijn. Op Snaefellsnes zijn een aantal hotpools te vinden. Ik gebruik meestal de app HotPotIceland om hotpools te vinden. Hier staan ook de benzinepompen op, wat eveneens handig is. Je komt op weg 54 onderlangs vier hotpools tegen. Eerst Sturlungalaug en Landbrotlalaug en verderop  Lysuholslaug en Stjani. Wie het leuk vindt, kan ze allemaal bezoeken, je kunt er ook eentje uitkiezen om te bezoeken. Een bijzondere ervaring! De foto hieronder is Landbrotlalaug. Zie je jezelf al zitten?

landbrotlalaug

Gerduberg basaltzuilen

De Gerðuberg Cliffs zijn basaltzuilen van ongeveer een km lang. Ze zijn tussen de 7 en 14 meter hoog, afhankelijk van waar je staat. Er zijn allerlei kleine paadje te vinden waar je omhoog kunt klimmen. Dan heb je een nog meer spectaculair uitzicht en je ziet meteen hoe zo’n basalten klif er bovenop uit ziet. Ik vond het een bizar stukje natuur, zo ineens midden op het schiereiland. Het is ook een mooie plek voor een picknick.

basaltzuilen gerduberg

Búdakirkja

Búdakirkja is één van de meest populaire en dus ook meest gefotografeerde kerkjes van Snaefellsnes. Je ziet het zwarte kerkje al van ver liggen als je komt aanrijden. het ligt langs de F570 en je kunt er helemaal naartoe rijden. Voor het kerkje is een parkeerplaats, waar meestal wel plek is. Het is leuk om de kerk vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Bij een blauwe lucht ziet het er weer heel anders uit dan bij een bewolkte lucht. Op Instagram kun je met de hashtag #budakirkja inspiratie opdoen. Als het weer het toelaat kun je een kleine wandeling maken naar Búda beach. Dit strand heeft goudgeel zand en is leuk voor een picknick, zeker bij mooi weer.

Snaefellsnes: 25 mooie plekken die je gezien moet hebben budakirkja

Rjúkandi

Als je de weg vervolgt kom je aan je rechterhand het leuke koffietentje en hotel Rjúkandi tegen. Als je nog niet op het strand hebt gezeten, is dit een prima plek voor een versnapering. Ze hebben heerlijke taartjes en goede koffie of warme chocolademelk. Je zit er ook gezellig. Het bord buiten wordt vaak op de foto gezet: “even muffins come here for coffee!” Het is een mooie plek om even bij te komen van het eerste deel van de route op Snaefellsnes.

Rukjandi koffietentje snaefellsnes

Raudfeldsgja

Een mooie kloof met waterval vind je ter hoogte van Hellnar. Ter hoogte van Hellnar schijnt er nog een mooie kloof met waterval te zijn, Raudfeldsgja. Raudfeldsgja wordt ook wel een natuurwonder genoemd. Geologisch gezien is dit een interessante plek, bovendien wordt het genoemd in de IJslandse sage: Bárðar saga Snæfellsáss. Je kunt er prachtig wandelen, wat je zeker moet doen als je daar de tijd voor hebt. Zeker in de zomer is het er prachtig groen.

vulkanen en lavavelden

Stone Bridge bij Arnastapi

De Stone Bridge bij Arnastapi is een indrukwekkend natuurverschijnsel. Rijd door naar de haven van Arnastapi en parkeer daar de auto. Je ziet aan je rechterhand een pad dat je gewoon helemaal kunt volgen. Het is niet lang, na een paar minuten ben je al bij de Stone Bridge van Arnastapi. Daar is het waarschijnlijk dringen wie er op mag voor de foto. Ik heb gewoon gevraagd of ik er even een paar tellen alleen op mocht staan, zodat ik een foto zonder andere toeristen kon maken. Het is een hele mooie plek om nog verder rond te lopen, het uitzicht is waanzinnig. Let op dat het er glad kan zijn, als het sneeuwt of hard regent zou ik niet op de brug gaan staan, dat lijkt me gevaarlijk.

arnastapi bij stone bridge

Stone bridge arnastapi

Gatklettur

Na de Stone Bridge bij Arnastapi kom je bij een afslag richting Gatklettur. Hier vind je ook een soort natuurlijke brug, alleen kun je daar niet op staan. Er is wel een uitkijkpunt vanwaar je de brug kunt fotograferen. Bij zonsondergang kun je natuurlijk de mooiste foto maken, maar ook overdag is het een prachtige plek. De brug lijkt net twee handen die samen een hartje maken.

Gutklatter

Lóndrangar

Als je verder doorrijdt over de 574 kom je aan je linkerhand een enorme rotsformatie tegen. Dit is Lóndrangar. Je staat nu op het punt om het Snaefellsjökull National Park in te gaan, maar een foto van dit mooie plekje is het waard om de weg even te verlaten. Er is een parkeerterrein, maar dan moet je nog wel een stukje lopen. Het kan flink waaien daar trouwens. Een mooie foto maak je ook gewoon als je er op af rijdt via de hobbelige weg. Lóndrangar is een deel geweest van een krater. Door erosie is de rest allemaal verdwenen, maar dit staat er nog.

Lóndrangar vulkaanplug

Vatnshellir Cave

Wie van avontuur houdt moet zeker Vatnshellir Cave bezoeken. Deze grot is spectaculair en maarliefst 8000 jaar oud. Een uitbarsting van een vulkaan (die je ziet aan je linkerhand) is hier verantwoordelijk voor. Het bezoeken van deze grot is alleen mogelijk met een georganiseerde tour. Je gaat dan 200 meter de grot in via een lange trap. Voor mensen die bang zijn in kleine ruimtes is dit minder geschikt, kinderen jonger dan 5 kunnen ook niet mee. De tour duurt 45 minuten en kost €25.

Vatnshellir Cave

Djúpalónssandur

Vlak na de Vatnshellir Cave, kun je nog een uitstapje maken naar een bijzonder zwart strand met lavarotsen. Dit heet Djúpalónssandur. Een uniek lavalandschap valt op vlak voor je het strand op wandelt. Er ligt nog steeds een wrak van een schip dat in 1948 is aangespoeld. Hoe kom je er? Sla van weg 574 af naar het Zuiden bij het kruispunt met weg 572 Dritvíkkurvegur road. Parkeren kan vlakbij en je bent zo op het strand. Er liggen trouwens ook zware stenen die gebruikt worden voor wedstrijden wie het sterkste is.

Svörtuloft en Öndverðarnes lighthouse

De vuurtorens Svörtuloft Lighthouse en het oranje Öndverðarnes lighthouse, zijn fotogenieke bouwwerken en plekjes. Hier waan je je op een uithoek in IJsland. De harde wind draagt zeker bij aan het stoere gevoel dat je krijgt als je er staat. Om de vuurtorens te zien moet je wel een stukje van de weg af. Doe dit alleen als je daar tijd voor hebt. Wie het rondje in één dag wil rijden, kan ze beter overslaan.

Hellissandur Maritiem Museum

Hellissandur ligt op een Noordwestelijk puntje van Snaefellsnes en was vroeger een echt vissersdorpje. Tegenwoordig weten ook de toeristen het te vinden, vanwege het Hellisandur Maritiem museum. Je vindt het gewoon langs de weg. IJslands oudste roeiboot ligt er (1826), er zijn voorbeelden van turfhuizen die je door heel IJsland vindt en er liggen scheepsmotoren. Het dorpje zelf dateert uit de 16e eeuw.

Ingjaldshólskirkja

Dit überschattige kerkje staat vlakbij Hellissandur op een heuvel. De bouw dateert uit 1903. Er wordt gezegd dat Columbus ooit op deze plek (niet in het kerkje, want dat bestond toen nog niet) heeft overnacht en dat er een verftekening bestaat van hem en een ouder kerkje wat er toen stond op de achtergrond. Hoe dan ook: het is een prachtige plek! In de zomer schijnt het veld ervoor helemaal vol te staan met paarse lupines.

Ingjaldsholskirkja

Snaefellsjökull National Park

Nu kom je bij de ingang van Snaefellsjökull National Park, met z’n schitterende vulkanische landschappen. Het is een kakofonie van kleuren, er groeien allerlei soorten mos op het lava die steeds weer net een andere tint groen aannemen. In de verte kun je de bekende gletsjer zien, mits er niet teveel bewolking is. Een witte top bovenop de vulkaan. Hier zie je het geweld dat een uitgebarsten vulkaan achterlaat.

krater saxholl

Saxhóll krater

Als je de weg af rijdt, zie je vanzelf aan je linkerhand een grote vulkaan met een roestkleurige trap. Dit is de Saxhóll krater. Het is een aardige klim, die mogelijk voor mensen met een slechte conditie best kan tegenvallen, maar ondanks dat is het leuk om ‘m op te gaan. Heb je meteen een goeie workout gehad. Van bovenaf kun je enorm ver kijken en foto’s maken.

Saxholl

Walvissen en orka’s spotten

Wie nog nooit walvissen gespot heeft, kan in IJsland z’n hart ophalen. Vanuit de haven van Ólafsvík vertrekken van mei tot september walvisboten die met je de zee op gaan om ze te vinden. Er zijn verschillende soorten walvissen die in de wateren rondom IJsland leven, zoals de blauwe vinvis, de gewone vinvis, de dwergvinvis en de bultrug. Orka’s zijn er vooral in de vroege zomer.

Ólafsvík

Ólafsvík is een wat groter dorpje op Snaefellsness waar je doorheen rijdt. Het is een prima plek voor lunch of een kop koffie, mits er iets open is. Wij tippen Hraun , wat helaas pas later op de dag opent. Er zijn veel gekleurde huisjes, waardoor het een beetje Noors aandoet. De Ólafsvíkurkirkja uit 1967 valt meteen op, met zijn moderne architectuur en daarnaast de Baejarfoss waterval. Als je het dorp uitrijdt zie je aan je rechterhand nog een mooie boot liggen, wellicht leuk voor een foto.

Snaefellsnes 25 mooie plekken die je gezien moet hebben Olafsvik

Kirkjufell en Kirkjufellfoss

Vlak voor je bij Grundarfjörður komt, zie je aan je linkerhand de Kirkjufell berg en aan je rechterhand de Kirkjufell watervallen. Hiervoor komt iedereen naar Snaefellsnes, dit is dè toeristische trekpleister. Je zult er dus ook zeker andere toeristen treffen, tenzij je heel erg vroeg bent en de zon net op is. Deze plek tip ik ook om naartoe te gaan als de Noorderlicht kansen groot zijn. De berg is heel mooi samen met het Noorderlicht en er is ook weinig omgevingslicht. Helaas zijn er wel altijd veel andere mensen, dus het kan best lastig zijn om een mooi plekje te bemachtigen. Vlakbij is een parkeerplek, van daaruit kun je zo naar de watervallen lopen. De Kirkjufell kun je trouwens ook beklimmen, doe dit met een begeleidde tour.

kirkjufellfoss Snæfellsnes

Kirkjufel noorderlicht

Lavavelden van Snaefellsnes

Vanuit Stykkishólmur neem je weg 54 en even voor het fjord Hraunsfjardarvatn pak je weg 558, die rechtstreeks door de lavavelden gaat. Ik kan je vertellen dat dit een bezienswaardigheid op zich is als je van ruige natuur houdt. Bizarre landschappen komen aan je voorbij: zwarte lavastenen, soms begroeid met lichtgroen mos, roodbruine grond, meren, bergen, echt prachtig. Wij stopten zowat elke vijf minuten wel om foto’s te maken. En dan nog krijg je niet helemaal vastgelegd wat je ziet, zo indrukwekkend is het. Je rijdt het water rond en komt vanzelf weer terug op de 54, vlak voor Grundarfjörður.

Snaefellsnes 25 mooie plekken die je gezien moet hebben lavavelden

Stykkishólmur

Stykkishólmur is een gezellig stadje, met een aantal fijne restaurants. Wij aten bij Narfreyarstofa, een leuk restaurantje in het centrum. Heerlijk eten, de gerechtjes leken wel schilderijtjes. Een prima begin voor de eerste avond. We hadden helaas geen tijd om het stadje ook overdag te bezoeken. Jammer, want er schijnt een mooi vulkaanmuseum te zijn. Ook de bibliotheek van het water en het Noorse huis zijn hightlights van dit stadje. De huizen waren erg verouderd, maar hebben de laatste jaren een opknapbeurt gehad. In de haven van Stykkishólmur vertrekt trouwens ook de veerboot naar de Westfjorden. Die vaart niet op alle dagen, zeker in de winter niet, dus zoek dat vooraf goed uit als je daar gebruik van wilt maken. Wij hebben vanuit de Westfjorden tot aan Stykkishólmur gewoon met de auto gereden. Een flinke rit en veel minder mooi dan de route door de Westfjorden, maar alsnog prima te doen. Snaefellsnes, de bezienswaardigheden en route van dit schiereiland, beginnen wij dus aan de Noordkant.

Restaurant Narfreyrarstofa

Hraunafossar en Barnafossar

Op de heenweg naar Snaefellsnes of misschien juist de terugweg, is het de moeite waard om even door (of om) te rijden naar de omgeving van het geothermale gebied rond Reykholt. Hier vind je namelijk nog twee prachtige watervallen: Hraunafossar en Barnafossar. Ze liggen niet meer op het schiereiland, maar zijn heel goed aan te rijden. Zorg wel dat het nog licht is, want dit mooie plekje wil je vastleggen met je fotocamera! Het begint al met de rookpluimen die je overal boven het land ziet als je aan komt rijden in de omgeving. Er is een groot parkeerterrein vlakbij de watervallen. Ze liggen naast elkaar, je hoeft er dus niet ver voor te lopen. Hraunafossar is de waterval die je als eerste ziet (en hoort!) Hij lijkt zo uit de grond te stromen. Dat komt omdat er een gletsjer onder de grond ligt. Het water daarvan baant zich een weg naar buiten door het poreuze lavagesteente. Deze waterval is ook heel mooi in de herfst, als de kleuren bruin, geel en rood zijn. Het is een hele brede waterval die je het beste kunt bekijken vanaf het daarvoor bestemde houten plateau. Ben je vroeg of juist een beetje laat, dan heb je vast de beste kans op een foto zonder drukte. Door een klein stukje naar rechts wandelen vind je de veel ruigere waterval Barnafossar.

hraunafoss

barnafoss waterval

Leuke hotels op Snaefellsnes

Als je de tijd hebt om wat langer op Snaefellsnes te blijven, kan ik het je aanraden om twee of misschien zelfs drie overnachtingen te plannen. Zo heb je rustig de tijd om alles te bekijken. Er is dan ook ruimte voor een drankje tussendoor, een mooie wandeling of gewoon even relaxen op je hotelkamer. Een sfeervol, leuk ingerichte accommodatie ligt in Stykkysholmur: hotel Strundarfridur

hotel strundarfridur

Informatie over het schiereiland Snaefellsnes

Tussen de Faxaflói baai en de Breiðafjörður fjord, vind je het schiereiland Snaefellsness. Het is ongeveer 2 uur rijden van Reykjavik. Snaelfellsnes is genoemd naar de 1446 meter hoge stratovulkaan Snaefell. Deze is bedekt met een gletsjer. Nationaal park Snæfellsjökull werd in 2001 opgericht en ligt op het meest westelijke stukje van het schiereiland. “Jökull” betekent gletsjer in het IJslands, en “nes” staat voor schiereiland. Op een heldere dag kun je de vulkaan vanuit Reykjavik zien. Tot zover Snaefellsnes 25 mooie plekken die je gezien moet hebben! Ik hoop dat je geniet van je bezoek aan IJsland.

weg snaefelssness lavaveld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in