Hrunalaug hot pool in FlúðirDe Hrunalaug hot pool in Flúðir ligt min of meer aan de Golden Cirkel. In 2018, toen ik er voor het eerst kwam, was het een pareltje midden in de natuur. Onontdekt nog door het toerisme, onbemand en in principe gratis (er werd een kleine bijdrage gevraagd door de landeigenaar in een kastje bij de parkeerplaats voor het onderhoud). Toen ik in 2023 terugkwam op deze plek werd ik verrast door een bemande kassa bij aankomst, entreegeld en openingstijden. Eigenlijk heel jammer, maar ergens ook begrijpelijk als zo’n plek ontdekt is door toeristen. Als je het dan een beetje netjes wil houden kan het bijna niet meer anders.

Lees ook: Selfoss in IJsland; een heel leuk plaatsje!

Hrunalaug hot pool in Flúðir

Gelukkig ontdekte ik dat het plekje nog steeds heel mooi is. Middenin de natuur, kleinschalig, lekker warm water en een prachtig uitzicht op de bergen. Het bad wat ietsje groter gemaakt dan het voorheen was, maar verder was het nog net zo authentiek als de eerste keer dat ik Hrunalaug bezocht. Een klein turfhuisje en 3 verschillende badjes, omgeven door basaltstenen. Het is er meestal niet druk en het uitzicht is geweldig. Heel anders dan de grote baden zoals de Blue Lagoon of de Secret Lagoon.

landschap bij hruni hot spring

Een stukje geschiedenis

De originele hot pool is gebouwd in 1890 door een boer Stefán Jónsson. Het oudste deel van het bad werd destijds gebruik om de was in te doen en voor zijn familie om in te baden. In 1935 kwam er een tweede bad bij, gebouwd door Steindór Eiríksson die de grootvader is van de huidige eigenaar. Tot 1980 werd het toen vooral gebruikt om schapen in te wassen. Een derde bad werd erbij gebouwd in 2017, om te kunnen voldoen aan de groeiende hoeveelheid toeristen die Hrunalaug ontdekten. Tussendoor is het geothermale bad nog een tijdje dicht geweest. De eigenaar had het laten leeglopen, omdat hij zich ergerde aan hoe sommige toeristen het achterlieten qua afval. In 2023 werd het geheel gerenoveerd, waardoor het groter en dieper is geworden en werd er een officiële ingang, kassa en toilet bijgebouwd.

Hrunalaug hot spring

Waar vind je Hrunalaug hot spring?

Hrunalaug ligt op zo’n 1,5 uur rijden van Reykjavik en slechts 7 minuten van het dorpje Fludir wat aan de Golden Cirkel ligt. Vanuit Flúðir neem je weg 344 tot je bij de Hruni kerk langsrijdt. Vlak daarna ga je rechtsaf de Sölheimar in en al snel zie je dan auto’s staan op de Hurnalaug Parking. Hier kun je gratis parkeren. Je klimt het heuveltje op en ziet direct het houten gebouwtje staan waar de kassa is. Nadat je betaald hebt moet je nog zo’n 5 minuten over een paadje lopen tot je bij de hot pool aankomt. Dit staat goed aangegeven. Het is een smal paadje dat bij sneeuw best glad kan zijn. Wandelschoenen zijn dus best handig in de winter, op je slippertjes is dan niet fijn. Je steekt een bruggetje over en vlak daarna zie je de pool al liggen. Het grappige is dat je vanaf de pool wel de kassa kan zien liggen, maar andersom zie je vanaf de kassa niet de hot spring.

hruni kerk

Praktische informatie voor een bezoek

Praktische informatie voor een bezoek aan de hot pool in Flúðir gaat vooral over de openingstijden en entreegelden. Voor de openingstijden kun je op de website van Hrunalaug kijken, maar globaal kun je er terecht tussen zonsopgang en zonsondergang. Hier vind je ook de actuele entreekosten en aanvullende informatie. Wij waren in 2023 ongeveer €14 kwijt per persoon om gebruik te maken van het bad. In het hoogseizoen mag je trouwens maar 1,5 uur blijven, omdat het niet te druk mag worden vanwege de veiligheid. Je hoeft echter niet te reserveren en als het rustig is wordt hier wat minder streng op gelet. Vergeet natuurlijk je zwemkleding niet, omkleden kan in het turfhuisje.

hrunalaug hotpool

Overnachten in de buurt van Hrunalaug

Het is leuk om er een poosje heerlijk te genieten van het warme water en dus niet gehaast te zijn om door te moeten rijden naar een volgende bestemming. Daarom kan ik het aanraden om in de buurt te overnachten. Dichtbij vind je een Bed & Breakfast, dat is echt maar 4 minuutjes met de auto (of 30 minuten lopen). In Flúðir zijn ook genoeg opties. Zelf sliepen wij in de buurt van Reykholt in een mooi hotel. Vanaf daar is het ongeveer 20 minuten met de auto naar Hrunalaug. Hier alle opties op een rij:

Blue Hotel Fagrilundur

Restaurants in de buurt van Hrunalaug hot spring

Na of voor het badderen bij “Hruni hot spring” heb je vast trek in een lekker ontbijt, een lunch of diner. In het zomerseizoen kun je goed terecht bij Farmers Bistro, maar deze is in de winter gesloten. In Flúðir zit een Ethiopisch restaurant Minilik voor diner, maar ik kan in Reykholt Friðheimar aanraden, een tomatenkwekerij (online reserveren!) en restaurant Mika, die als specialiteit vanalles doen met chocola, dus ook in de hoofdgerechten. Wij hebben bij allebei ontzettend lekker gegeten!

Hrunalaug hot pool in Flúðir overzicht landschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in