Istanbul in 3 dagenStel, je gaat naar Istanbul. En je hebt niet zo heel veel tijd. Wat moet je dan zien? Wat wil je doen? Wat mag je echt niet missen? Deze vragen speelden ook door mijn hoofd toen ik mijn eerste bezoek aan deze prachtige stad aan het plannen was. Ik had geen idee wat ik kon verwachten, maar ik heb in deze wereldstad zoveel mooie plekjes gezien! Die ga ik natuurlijk delen, zodat jij van je bezoek aan Istanbul ook een fantastische ervaring kunt maken. In 3 dagen Istanbul kun je een heleboel zien en ontdekken.

Lees ook: Top ontbijtplekjes in Istanbul

Wat moet je zien als je in Istanbul bent?

Globaal gezien bestaat Istanbul wat mij betreft uit 3 delen. Het Europese en Aziatische deel worden gescheiden door de zeestraat Bosporus. Je kunt het Aziatische gedeelte met de ferry kunt bezoeken. Als je de tijd hebt, zeker een aanrader. Er zijn ook een aantal eilanden die je met de veerboot kunt bezoeken. Heb je die tijd niet, sla ze dan lekker over. Dan heb je in het Europese gedeelte ook nog een stuk water liggen met de naam Gouden Hoorn. Deze scheidt het gedeelte met de Galatatoren met het oude gedeelte van de stad, waar de Blauwe Moskee en de Grand Bazaar liggen. Je kunt met de tram of lopend via de Galatabrug naar het andere gedeelte van Istanbul. Tot slot mag je ook zeker de kleurrijke wijken Balat en Fener niet overslaan, deze wijken liggen net wat buiten het centrum van de oude stad. Als je 3 dagen in Istanbul bent, dan kun je het zo verdelen:

  • 1e dag het gedeelte van de stad bezoeken waar de beroemde blauwe moskee ligt, eventueel gecombineerd met de kleurrijke wijken Balat en Fener.
  • 2e dag kun je dan het deel bezoeken waar de Galatatoren is. Dit is een wat modernere gedeelte van de stad.
  • 3e dag in Istanbul kun je dan gebruiken om met de ferry naar Princes Island te gaan of naar Kadiköy, het Aziatische gedeelte van Istanbul.

Istanbul moskee

Hoe verplaats je je in Istanbul?

Istanbul is een grote stad. Toch liggen de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Als je de oude stad wil ontdekken in combinatie met de wijken Balat en Fener loop je al gauw zo’n 15 km in totaal. Is dat te ver? Neem dan de tram. Je kunt een IstanbulKart kopen die je overal bij de tramhaltes met je creditcard of pinpas kunt uploaden. Je kunt ze gebruiken voor de trams, bussen, metro en ferry’s. Zelfs voor openbare toiletten!

maiden tower istanbul

Hoeveel kaarten heb je nodig?

Een ritje kost ongeveer 40 cent per persoon, maar de kaart is niet persoonsgebonden. Je hebt dus maar 1 kaart nodig en die kun je voor iedereen gebruiken. Zet er eenmalig een bedrag op van bijvoorbeeld €20. Het wijst zich vanzelf en anders vraag je het gewoon. Turkse mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Wij hebben slechts 1 keer in een verkeerde tram gezeten. Deze ging wel de goede kant op, maar stopte halverwege om toen weer terug te gaan. Wij moesten nog verder en hadden dus een andere tram moeten pakken die de hele route reed. Zulke dingen doe je ook maar 1 keer…

regenboogtrap balat

Waar kun je het beste overnachten in Istanbul?

Ik vond het best een puzzel om de beste wijk te kiezen om te overnachten. Uiteindelijk kwamen wij terecht bij Zeyn Otel, in het oude gedeelte van Istanbul. Op loopafstand van de Blauwe moskee en de Grand Bazaar. Een prima plekje, maar wel elke dag even een heuvel op, dus minder geschikt voor wie slecht ter been is. Het hotel zelf was top, geweldige service door de hotelmanager. Het handigste is het wel om dichtbij de Galatabrug te zitten. Dus of juist net aan de overkant aan de kant van de Galatabrug in de wijk Karaköy, of in de buurt van de Blue Mosque aan de andere kant. Te dicht bij de brug zou ik zelf niet gaan slapen, omdat dat niet de beste wijk is en het is er ook tot diep in de nacht heel druk. De wijk Balat is ook heel leuk, maar wel ver van alle andere bezienswaardigheden vandaan. Daar zou ik zelf dus niet voor kiezen.

Wat doen in Istanbul?

Istanbul kun je in 3 dagen prima bezoeken. Je hebt dan een goede indruk van de stad en de belangrijkste bezienswaardigheden wel gezien. Dan hoef je je nog niet eens te haasten en is er ook tijd voor een gezellige lunch op een terras aan net water. Heb je een paar dagen extra, dan is er gelegenheid om nog wat mooie plekken te bezoeken die net buiten het centrum van Istanbul liggen. Ik zou best nog eens terug willen bijvoorbeeld voor de Prinsess Islands. Hier ga je met de veerboot naartoe en je kunt er goed rondfietsen. Voor nu heb ik het ook bij de standaard bezienswaardigheden gehouden, die absoluut de moeite waard zijn.

Blauwe Moskee

De blauwe moskee wordt in de volksmond ook vaak de Sultan Ahmet moskee genoemd. Dit enorm grote gebouw vindt zijn oorsprong ergens tussen 1609 en 1617. Het is de enige moskee in de wereld met zes minaretten. De binnenkant is gedecoreerd met 20.000 blauwe tegeltjes die allemaal met de hand zijn beschilderd. Van buitenaf kun je de moskee niet zo heel goed zien eigenlijk. De beste foto maak je als je naar de Hagia Sophia loopt aan de rechterkant, bij het pad. Dat is de plek waar de meeste foto’s op social media ook gemaakt zijn. Er staan ook overal karretjes waar ze gepofte kastanjes, gepofte mais en simit verkopen. Dat zijn een soort broodjes. Ik vond het allemaal niet zo heel lekker.

blauwe moskee istanbul

Hagia Sophia

Hagia Sophia, UNESCO Werelderfgoed en één van de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul. Het is een bijzonder bouwwerk, dat zie je meteen als je er voor staat. De historie van de islam en het christendom komen hier samen. Hagia Sophia werd gebouwd als kerk tussen 532 en 536. Toen de Ottomanen Istanbul veroverden in 1453, werd het een moskee. In 1934 werd Hagia Sophia een museum en sinds 2020 is het weer een moskee. Er staat vaak een lange rij buiten en ook de ingang is wat lastig te vinden. Let op dat je bij bezoek aan de moskee een hoofddoek op moet, schoenen uit en je geen blote kleding mag dragen.

Hagia Sophia

Topkapi Paleis

De hotelmanager vertelde ons dat we sowieso naar het Topkapi paleis moesten gaan. Dit paleis is gebouwd door de Sultan en staat vol met Ottomaanse architectuur. Het is ruim 400 jaar in gebruik geweest door diverse sultans en grote delen zijn mooi bewaard gebleven. Het is een museum en je vindt er dus naast een aantal kamers die mooi zijn ingericht en je een kijkje in het leven van de sultan geven ook veel gebruiksvoorwerpen die bewaard zijn gebleven. Het paleis bestaat uit 2 poorten, een aantal tuinen, de harems en verschillende gebouwen. Wij hadden de pech dat Erdogan er voor een event was op het moment van ons bezoek. Daardoor hebben we niet alles van het paleis kunnen zien, want delen waren afgezet. We kregen daarna wel ons geld terug voor het kaartje gelukkig. Toch hebben we een goede indruk gekregen van het paleis.

Topkapi paleis

Gülhane Parki Toplanma Alani

Als je vanaf het Topkapi paleis naar het water loopt, kom je door het Gülhane Parki Toplanma Alani. Dit kleurrijke park is populair bij de locals. Kijk zeker ook omhoog, in het voorjaar zitten de bomen vol nesten van de blauwe reiger. Ze vliegen af en aan met takjes om de nesten te bouwen. Ook staan er veel bloemen in het voorjaar.

blauwe reiger bouwt nest in Istanbul

Cinili Kösk

Cinili Kösk wordt ook wel het tegeltjesmuseum genoemd. Het ligt vlakbij het Gülhane Parki Toplanma Alani dus je kunt het mooi combineren. In dit gebouw tegenover het Archeologisch museum bevindt zich een tegelpaviljoen vol gekleurde tegeltjes en mozaïeken. De moeite waard om even te bezoeken.

Dolfijnen en vissers spotten aan de Bosporus

Langs de Bosporus, de waterweg die de binnenstad in tweeën splitst, zitten diverse restaurantjes. Ook zie je er veel vissers die druk bezig zijn met hun vangst. Wij hebben heel lekker geluncht bij Sarayburnu Aile Cay Bahecsi op het terras aan het water. Zij serveren geen alcohol, maar de verse jus d’ orange is een aanrader. Wie geluk heeft kan hier ook dolfijnen spotten. Wij zagen ze op de dag van aankomst vanuit de taxi van dichtbij, tijdens onze lunch zagen we ze af en toe wat verder weg in het water springen. Je hebt hier ook mooi uitzicht op de stad en het water.

Galatatoren bosporus

Broodje vis eten in Eminönü

Ook een tip die wij kregen van onze hotelmanager: ga een broodje vis eten bij Tarihi Eminönü Balık Ekmek. Op deze plek aan het water is er altijd bedrijvigheid, de hele dag door. De locals komen hier een broodje vis eten. Hier kun je dat prima doen, de vis is kakelvers en de drukte zegt genoeg. Toeristen slaan dit juist vaak over, maar ik raad het aan. Het is juist leuk om je zo tussen de locals te mengen.

Broodje vis eten istanbul

Grand Bazaar & kruidenbazaar

In Istanbul zijn meerdere bazaars te vinden. Nu ben ik zelf nooit zo’n fan van die drukte en al die kraampjes met enorme hoeveelheden spullen. Ik overzie het dan niet meer. Ik vind het wel een leuke plek om foto’s te maken en heel soms koop ik er iets. Zo verkopen ze diverse soorten thee, kruiden, zeep en hammamdoeken, soms zitten er wel pareltjes tussen die je als souvenir wil meenemen.

kruiden bazar istanbul

Süleymaniye-moskee

Op het moment dat wij in Istanbul zijn, is de Galatatoren ingepakt en dicht vanwege een renovatie na de aardbevingen. Hierdoor kunnen we de toren niet beklimmen en missen we het uitzicht wat zo geroemd is. We krijgen de tip om in de plek daarvan te kiezen voor de Süleymaniye-moskee. Deze moskee zie je al van ver boven de stad uittorenen. Hij is gebouwd rond 1550 en het is één van de grootste moskeeën van heel Istanbul. Je kunt ook binnen gaan kijken, maar dat hebben wij niet gekeken. Ik vond het uitzicht al mooi genoeg.

Süleymaniye-moskee

Fener en Balat

Het kleurrijke Balat is naast een prachtige wijk vol leuke restaurantjes en winkeltjes ook een influencers walhalla. Iedereen wil op de foto bij de ijzeren kerk, de regenboogtrap, het straatje met de paraplu’s en het straatje met de gekleurde huisjes. Alleen als je ’s morgens heel vroeg bent heb je misschien geluk om niet zoveel toeristen te treffen, maar anders word je er gek van. Desondanks vond ik het wel echt leuk om hier rond te struinen en een koffietjes te drinken. Je hebt er helaas geen uitzicht en rooftop terrassen heb ik er niet kunnen vinden. In de staat Vodina Cd vind je heel veel leuke boetiekjes en koffietentjes. Er is ook een zeer goed restaurant wat er dicht uitziet, Smelt & Co, maar als je aanbelt laten ze je binnen.

kleurrijke huisjes balat

paraplu straatje balat

Dolmabahçepaleis

Dit paleis ligt een aardig eindje bij de Galatatoren vandaan en was voor ons ongeveer het verste punt. Wij zijn er met de tram naartoe gegaan. Het paleis werd gebouwd in 1856 aan het water van de Bosporus. Sultan Abdul Mejid gaf hiervoor de opdracht, omdat hij een luxer paleis wilde creëren dan het Topkapi paleis. Inmiddels is het een museum dat je kunt bezoeken. Er zit ook een restaurantje (zonder wc!) bij waar je kunt koffiedrinken of lunchen aan het water. Wij zagen hier ook weer wat dolfijntjes ver weg in het water zwemmen.

Dolmabahçepaleis

Taksim plein

Als je vanaf het Dolmabahçepaleis komt en bergop gaat kun je een kleine wandeling maken richting het Taksim plein. Op dit plein vind je fonteinen, een kleine markt en een monument. Hier zijn ook de grote hotelsketens. Wij gingen hier stiekem even naar de wc, dat was geen probleem. Op dit plein vertrekt ook het beroemde rode vintage trammetje. Vele Instagrammers proberen er met een zwierige jurk aan te gaan hangen, terwijl iemand een foto van ze maakt. Je kunt met de tram richting de Galatatoren, gebruik gewoon je IstanbulKart.

Taksim plein istanbul

Ritje met de vintage rode tram

Dat ritje moet je wel echt maken, wij vonden het heel leuk. Je rijdt door de lange winkelstraat met alle moderne winkels en kunt iets eerder uitstappen, bij de Sint-Antonius Kathedraal. Hij stamt uit 1725 en is rond 1906 gerenoveerd en pas als kerk in gebruik genomen. De neogotische kerk is gebouwd door de Italiaanse architect Giulio Mongeri. De kerk ligt een beetje verborgen tussen de winkels, daarom is het er meestal niet zo druk. veel mensen merken ‘m niet op.

Vintage tram istanbul

Galata toren

De Galatatoren is één van de oudste torens ter wereld en het icoon van Istanbul. Je ziet de toren van heel veel plekken. De toren werd ooit als vuurtoren gebouwd in de 6e eeuw. Hij was toen volledig van hout. In de 14e eeuw werd hij opnieuw opgebouwd, maar nu van steen. De toren heeft allerlei verschillende functies gehad, zoals een gevangenis, sterrenwacht en uitkijktoren voor de brandweer. Tegenwoordig zijn het vooral toeristen die ‘m beklimmen voor het uitzicht over Istanbul, het liefst bij zonsondergang. Toen wij er waren werd de toren gerenoveerd en konden we ‘m niet beklimmen. De toren is wel mooi te fotograferen in de zijstraten met de gekleurde huisjes.

galatatoren

Karaköy

Dit is de wijk die op de kaart rechts van de Galata toren aan het water zit. Dit is een gezellige wijk met leuke restaurantjes en winkels. De straat Hoca Tahsin Sk is een hele leuke straat met veel adresjes voor een drankje of een lunch en ook Ben ‘Den wil je niet missen. Wij kozen zelf voor The Lobby, een sjiek restaurant behorend bij het Peninsula hotel. Niet goedkoop, maar je zit er well in de zon op een terras aan het water. Met live muziek en het eten is fantastisch!

burrata the lobby istanbul

Kadiköy

Vanaf het platform waar de veerboten gaan in de wijk Karaköy kun je met je IstanbulKart eenvoudig de boot naar het Aziatische deel van de stad nemen: Kadiköy. Het is ongeveer een half uurtje varen. Als je van de boot afkomt, volg je de massa naar de bekendste winkelstraat. Wij zagen daar bij een café allerlei mensen een soort rummicub doen, erg grappig. We mochten zelf meedoen. Verder vonden we het niet zo heel bijzonder, een volgende keer zouden we met een gids gaan, zodat we wat beter de plekjes kunnen vinden die de moeite waard zijn. Een wandeling langs het water is sowieso een aanrader, zeker bij zonsondergang. Op de terugweg vaar je langs de bekende vuurtoren, Maidens Tower.

soort rummicub Kadiköy

Zonsondergang Kadiköy

Basilica Cisterna

Deze ondergrondse wateropslagplaats is de moeite waard om te bezoeken. Er staan meer dan 300 zuilen die uitgelicht worden door een lichtspel met diverse kleuren. Ook staat er kunst tussen de pilaren in het water. Ook zijn er oude standbeelden, zoals bijvoorbeeld het beroemde hoofd van Medusa. Ik vond het leuk om even gezien te hebben, maar zou er geen uren voor in de rij gaan staan.

Basilica Cisterna

Nova Santiye Cafe

Deze plek vind ik eigenlijk helemaal geen must see, alhoewel het uitzicht prachtig is. Toch is het ook een zeer toeristische plek en je wordt eigenlijk misleid door social media. Daar zie je namelijk de meest geweldige foto’s voorbij komen. Eenmaal daar aangekomen blijkt dat het café zelf helemaal niet zo leuk authentiek is ingericht. De plek waar de foto wordt gemaakt is gewoon een soort buitenstudio, waar je in de rij mag staan en veel geld mag betalen om even 10 minuten op die plek op de foto te mogen. Om jouw volgers ook weer voor de gek te houden. Wij hebben het overgeslagen, maar wel een drankje met baklava gedaan op het dakterras met uitzicht. Was ook leuk. uitzicht nova dakterras itstanbul

nep dakterras nova

Waar vind je de lekkerste baklava in Istanbul?

Turkije is natuurlijk het land van de baklava. Wij hebben uitgezocht waar je de allerlekkerste kunt kopen en dat is bij Faruk Güllüloglu. Ze zitten op diverse plekken in de stad. Leuk om op de laatste dag te halen en lekker mee naar huis te nemen voor het thuisfront. Echte baklava uit Turkije is smaakt immers het beste.

de lekkerste baklava van istanbul

Streetart in Istanbul

In de wijk links van de Galatabrug aan de kant van de Galatatoren en in de straatjes rondom de Galatatoren vind je volop streetart. Struin lekker door de straatjes en maak vooral veel foto’s van de mooiste kunstwerken.

streetart in Istanbul

Ortaköy Moskee

De Ortaköy Moskee is nog niet zo heel bekend, al zie je ‘m steeds vaker op social media verschijnen. Het is een wat minder grote moskee dan de grote toeristische trekpleisters, maar velen noemen dit de mooiste moskee van heel Istanbul. Bijzonder is dat hij aan het water ligt en direct bij de brug in het Europese gedeelte van Istanbul. Je kunt ‘m het beste fotograferen van een afstand, met de brug op de achtergrond.

Waar moet je op letten in Istanbul?

Hoewel ik de mensen in Istanbul een stuk minder opdringerig vond dan in Marrakech, heb ik ook in deze stad meegemaakt dat ze je proberen op te lichten. Dat doen ze met de schoenpoetstruc. Ik had er gelukkig al over gelezen, waardoor ik het herkende toen het me overkwam, dus ik schrijf het hier ook even op. Bij ons gebeurde het in de wijk rondom de Galatatoren. Een man liet ineens een borstel vallen en leek niks te merken. Wij pakken de borstel op en roepen hem. Hij pakt het aan bedankt ons. Daarna geeft hij aan iets voor ons te willen doen als bedankje. Wij hebben dit afgeslagen, omdat ik wist dat ze dan je schoenen gaan poetsen en je vervolgens een enorm hoog bedrag hiervoor laten betalen. Goed om je dus bewust van te zijn en meteen weg te lopen als ze dit bij jou proberen!

schoenenpoetsen istanbul oplichting

Ook naar Istanbul?

Istanbul in 3 dagen kan dus prima, je kan dan een heleboel zien en ervaren van deze prachtige stad aan de Bosporus.

  • Vliegen kun je oa met KLM.
  • Vanaf het vliegveld kun je vaak met je hotel een transfer regelen. Wij regelden het via Zeyn Otel en we betaalden €20 per persoon per rit. Het duurt ongeveer een uur om vanaf het vliegveld in het centrum van Istanbul te komen, dit kan oplopen als er file is.
  • Vergeet niet om vanwege de voorpret een reisgids te bestellen. Kun je meteen goed kijken wat je wil zien je route uitstippelen. Maar je kunt natuurlijk deze blog ook prima gebruiken.
  • Overnachtingen boek ik meestal via booking.com
  • Tours boek ik via Get Your Guide. Zo kun je onder andere naar Princess Island gaan.
  • De beste reistijd is april, mei, juni, september en oktober. In de zomer kan het erg heet zijn, maar je kunt het ook treffen. Wij waren er zelf in het voorjaar en dat was wat betreft het weer heel prettig. Niet te warm, maar zeker ook niet koud.

rooftop terrace istanbul

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in