Cascata dell'Alferello, zwemmen bij de waterval in ItaliëCascata dell’Alferello is een plek in de natuur, een beetje in het midden van Bologna, Florence en Rimini. Na een relatief korte wandeling vind je een pareltje in het bos: de waterval dell’Alferello, waar je kunt genieten van de natuur en heerlijk kunt zwemmen in ijskoud water in één van de poeltjes. Deze geheime plek is niet zo bekend bij toeristen, je zult er dus vooral locals tegenkomen. Wij hebben destijds ook via via van deze mooie plek gehoord, waardoor we er terecht kwamen voor een dagje uit. Cascata dell’Alferello wordt ook wel Cascata delle Trote genoemd.

Lees ook: Culinair genieten in de Dolomieten

Cascata dell’Alferello, zwemmen bij de waterval in Italië

Voor veel mensen is het een droom om te zwemmen bij een waterval. Er zijn niet veel plekken waar dit kan, maar in Italië dus wel. Deze pittoreske waterval ligt aan de Alferello-stroom, een riviertje dat zijn naam dankt aan de veelvuldige hoeveelheid forellen in het water. De waterval is ongeveer 30 meter hoog. Voor het water naar beneden valt, stroomt het over een grote zandstenen bank. Na de waterval stroomt het riviertje nog zo’n 10 meter vlak en daalt dan verder af naar een aantal prachtige kommen waar je in kunt zwemmen. De diepste wordt door de locale bevolking “de put” genoemd.

omgeving Cascata dell'Alferello

Hoe kom je bij de waterval?

Het beste kun je navigeren naar Parcheggio per Cascata dell’Alferello, een parkeerplek vlakbij. Vanaf daar is het ongeveer 1 minuut lopen naar de start van de wandeling. De wandeling zelf is ongeveer 500 meter, maar wel een behoorlijk steile klim. Desondanks zeker de moeite waard en ook zeker goed te doen. Je kunt de auto ook in het dorpje Alfero zetten en vanuit daar gaan lopen. De wandeling is dan ongeveer 25 minuten.

Cascata dell'Alferello wandeling er naartoe

Wat moet je meenemen?

Vergeet in ieder geval je badlaken en je picknickmand niet met eten en drinken. Wij hebben hier een hele dag gezeten met de kinderen. Op een warme dag is het ijskoude water heerlijk verkoelend. Overigens is het wel zo koud dat je niet de hele tijd in het water blijft liggen. Het was steeds erin en eruit. Je zonnebril, een leesboek of een spelletje en zonnebrandcrème zijn natuurlijk ook handig. Ga vroeg, want het is een populaire plek bij de Italianen. Dan heb je nog een mooi plekje om te zitten. Het water is ondiep genoeg voor kinderen om te kunnen staan en te kunnen spelen.

kind in het water bij Cascata dell'Alferello

Wandelen rondom Alfero

In dit gebied kun je meerdere wandelingen maken, variëren van 5 km tot wel bijna 17 km. Je kunt dus zelf kijken hoe uitdagend je de wandeling wil maken. Wij hebben het zelf gehouden bij de korte wandeling direct van de parkeerplaats, omdat we met kleine kinderen waren. Meer informatie over de langere wandelingen vind je op deze website.

Overnachten

In de omgeving zijn genoeg accommodaties te vinden. Wij zaten zelf op deze fantastische plek Tenuta Perticara in Novafeltria, van daaruit was de waterval 50 minuten rijden met de auto. In de omgeving van Alfero zijn leuke plekjes te vinden. Een aanrader is bijvoorbeeld Agriturismo Incisa, met een fantastisch uitzicht en een zwembad. Ook Rio B&B in het stadje Alfero en Agriturismo Il Flaco del Monte Fumaiolo zijn aanraders.

spelen in het water van de Cascata dell'Alferello

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in