De Tabernaswoestijn in SpanjeDe Tabernastwoestijn in Spanje is de prachtig stukje landschap op zo’n 2,5 uur rijden van Malaga en ongeveer 30 minuten van Almeria. Door locals wordt deze woestijn ook wel Desierto de Tabernas genoemd. Daarnaast staat de plek bekend als het Hollywood van Spanje. Het ligt dus in het mooie Andalusië, een provincie die sowieso al de moeite waard is om te bezoeken. Wanneer je deze regio bezoekt, is een wandeling door de Tabarnaswoestijn een goede manier om iets van de prachtige natuur te zien, naast natuurlijk de mooie witte dorpjes zoals Nerja, Frigiliana en het grottendorpje Guadix.

Lees ook: De Sherry Driehoek in Andalusië bezoeken

De Tabernaswoestijn in Spanje

De Tabernaswoestijn in Andalusië is een vrij droog gebied. Dit komt door de ligging: de woestijn is omgeven door bergketens. De waterdamp slaat namelijk daar op neer, waardoor deze nooit de woestijn bereikt. Hier tref je een uniek landschap. Een knap staaltje van de natuur: schitterende rotsformaties afgewisseld met diepe ravijnen en hier en daar een oase met palmbomen. Ik werd verrast door de kleurenpracht: okergeel, rood, bruin, soms zelfs goudtinten. Overal waar je kijkt zie je lagen met kleuren, heel bijzonder. Qua begroeiing tref je hier vooral veel cactussen en vetplanten aan, die soms prachtig in bloei staan. Hier en daar staat er ook een palmboom.

waanzinnig uitzicht op de tabernas woestijn

Uitzicht Tabernaswoestijn

Wandelen in de Tabernaswoestijn

Je kunt alleen even naar het beginpunt rijden voor een paar foto’s. Dat is sowieso al de moeite waard, want je kunt ver kijken. Het landschap is waanzinnig mooi en ruig. Je kunt er ook een wandeling maken tussen de bergketens en ravijnen, op zoek naar een mooie oase. Doe dit niet midden op de dag als het hoogzomer is, want dan is het veel te warm voor zo’n wandeling. Sta op tijd op en zorg dat je rond 8 uur begint aan je wandeling. Neem altijd voldoende water, een zonnebril, petje en zonnebrandcrème mee, want juist in de woestijn kan de hitte verraderlijk zijn.

wandeling tabernas woestijn
Water oversteken in de Tabernaswoestijn

Oasis miniHollywood

Hoe kom je bij het beginpunt van de wandeling in de Tabernaswoestijn?

Er is een mooie wandeling te maken in de Tabernaswoestijn, naar de Oase van Lawrence of Arabia. Je moet wel even het startpunt zien te vinden. Dat was nog wel een uitdaging, maar aangezien het mij gelukt is, gaat dat jou ook lukken met de aanwijzingen in deze blog. Rijdt naar het themapark Oaysis en parkeer daar je auto. Kijk even rond tot je een houten hek met een soort houten palen (zie foto hieronder) ziet. Daar is het beginpunt. Er gaat een (vrij wankele) trap naar beneden, zo kom je terecht in het ravijn waar de wandeling start. Vanaf daar is het eigenlijk een rechte weg, deels langs een rivierbedding. Je hebt echt het gevoel dat je in het wilde westen van Amerika rondloopt! Na ruim een uur zie je aan je linkerhand de palmbomen van de oase. Wij zijn daar gestopt, maar als je de smaak te pakken hebt, kun je nog verder doorwandelen. Het is geen rondwandeling, je moet wel dezelfde weg weer terug als je bent heengegaan. In totaal waren wij, inclusief het maken van foto’s en genieten van het uitzicht, zo’n 4 uur kwijt met de wandeling.

Beginpunt wandeling tabernaswoestijn
Beginpunt wandeling Tabarnaswoestijn

rivierbedding tabernaswoestijn

Afwisseling en uitzichten

Ik heb enorm genoten van de wandeling en ontzettend veel foto’s gemaakt. Het landschap is afwisselend. Je ziet steeds weer andere bergen, rotsen, planten en kleuren. Wij kwamen ook bijenkasten tegen en zelfs hier en daar wat water op de grond. Het is goed om vooraf te weten dat deze woestijn niet bestaat uit alleen maar zand. Daarvoor moet je toch echt naar Afrika. De Tabarnaswoestijn is wel een fenomenale plek voor iedereen die van ruige landschappen en mooie natuur houdt. Die wat meer uitdaging nodig heeft op vakantie dan alleen strand en gezellige dorpjes.

rotsformatie tabernas woestijn

Het kasteel van Tabernas

Als je in de buurt logeert is het leuk om ook een ochtend naar de zonsopkomst te gaan kijken bij het Tabernas kasteel. Deze vind je vlakbij het dorpje. Na een korte, maar pittige klim kom je bovenop de berg bij het kasteel aan. Als je geluk hebt, is het er niet te druk, en kun je een mooi plekje uitzoeken om de zon te zien opkomen. Je hebt een wijds uitzicht op de omgeving. Neem je ontbijt mee, want als je op tijd aankomt, moet je misschien een poosje wachten. Zorg ook voor een warme trui, zeker in het voor-of naseizoen kan het daar bovenop die berg best een beetje koud zijn voor de zon op is.

kasteel tabernas op berg

zonsopkomst tabernas

Fort Bravo

Ik heb overnacht bij Fort Bravo, een themapark met Westernshows. Het is een filmset voor allerlei Western films en alleen daarom al leuk om een kijkje te nemen. De accommodatie zelf was niet zo luxe, maar wel goedkoop. Als je er alleen maar slaapt is dat niet zo erg. Het is een fotogenieke plek, waar het ook interessant is om er met je camera op uit te trekken. Lees hier meer over Fort Bravo en wat er te doen is.

Fort Bravo
Fort Bravo

Waar eten en drinken in de Tabernaswoestijn?

Ik ben 3 dagen in de Tabernaswoestijn geweest, waarbij ik dus een wandeling door de woestijn maakte, Fort Bravo bezocht (en daar ook heb geslapen) en het kasteel van Tabernas heb bezocht. Alle dagen ging ik voor het ontbijt, de lunch en het diner naar het ontzettend leuke restaurantje La Dalia Gastrobar in het dorpje Taberas zelf. Hier kun je echt heerlijk eten, de bediening is vriendelijk en je zit er ook nog eens in de zon op het terras.

Lekker eten in tabernas bij la dalia gastrobar
La Dalia Gastrobar

Ook naar Andalusië en de Tabernaswoestijn?

  • Als je de tijd hebt kun je met je eigen auto gaan. Houd er wel rekening mee dat het ver rijden is, vanaf de Randstad rond de 2300 km.
  • Een andere optie is om met de trein te gaan of te vliegen. Je kan bijvoorbeeld vliegen op Malaga of Sevilla. Tickets kun je boeken via Transavia.
  • Als je gaat vliegen of treinen is een huurauto wel een must. Ik huur altijd bij Sunny Cars, vanwege de goede service en verzekeringen. Een huurauto is handig om de Tabernaswoestijn te bezoeken.
  • Wil je de Tabernaswoestijn liever met een tour bezoeken? Dat kan ook. Via Get Your Guide kun je een tour boeken om met een 4wd de woestijn in te gaan vanuit Almeria of met een busje als dagtrip, waarbij je ook Fort Bravo bezoekt. Voordeel van een tour is dat je op de mooiste plekjes komt, waar de gids je heen brengt. Nadeel is dat je je moet aanpassen aan het programma.
  • Tip: in Navarra ligt de Bardenas Reales, die is ook leuk om een keer te bezoeken

wandelen door de kloof in de tabarnaswoestijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in