Geiser Andernach in de EifelGeiser Andernach in de Eifel in Duitsland is een prachtig natuurfenomeen in Duitsland. Wist je dat je voor spuitende geiser niet per se naar IJsland hoeft? In de Eifel in Duitsland kun je een echte spuitende geiser bezoeken. Het is bovendien de hoogste koudwatergeiser ter wereld, zo’n 60 meter hoog spuit hij. Je kunt deze geiser vinden op een schiereiland in de Rijn, het is onderdeel van het Vulkaanpark. Ik ben gelukkig ooit meegenomen door een vriendin die in de buurt woonde om deze Andernach Geiser te gaan bekijken, anders had ik nooit van het bestaan afgeweten.

Lees ook: 17 x mooie plekken en bezienswaardigheden in Würzburg

Hoe kom je bij Geiser Andernach in de Eifel?

In het oosten van de Eifel in Duitsland vind je aan de rand van de Vulkaaneifel het infocentrum van Geiser Andernach. Dit is tevens een museum en belevingscentrum. Een bezoek aan Geiser Andernach begint in het beleveningscentrum, waar je alles leert over het ontstaan en de werking van deze koudwatergeiser. Dit museum is ook heel leuk voor kinderen, want je kunt er interactief bezig zijn. Vanuit de randstad is het slechts 4 uur rijden naar deze plek. Prima te doen voor een weekendje weg!

Geiser Andernach museum

Met de boot naar Namedyer Wert

Vanaf het bezoekerscentrum van Geiser Andernach is het een kort stukje lopen naar de oever van de Rijn, waar de boot gaat naar het schiereiland Namedyer Wert. De boottocht duurt maar 15 minuutjes en geeft een mooi uitzicht over de omgeving en het water. Eenmaal aangemeerd bij het schiereiland met natuurreservaat loop je via een korte route naar de plek waar de geiser is. De gids vertelt je er alles over, terwijl je met spanning afwacht op wat komen gaat.

Met de boot naar Namedyer Wert

Hoe werkt de koudwatergeiser?

Waar de warmwatergeisers in IJsland omhoog spuiten door een combinatie van warmte en druk werkt dat bij een koudwatergeiser anders. De Andernach Geiser ontstaat namelijk door een koolstofdioxidebron in de aarde. Hierdoor wordt heel krachtig water door het gat in de grond omhoog gespoten. Het water is slechts 20 graden. Geiser Andernach spuit ongeveer iedere 100 minuten, dus je ziet de uitbarsting maar 1 keer tijdens je bezoek van 45 minuten op het schiereiland. Gelukkig gaat het met een hoop gesis en geborrel gepaard, waardoor je op tijd met je camera klaar kunt staan. De uitbarsting zelf duurt ongeveer 15 minuten. Je kunt het water na afloop ook proeven. De gids vult een emmer en je mag langslopen voor een slokje. Heel eerlijk? Ik vond het ontzettend vies! Toch is het wel grappig om te proberen.

water proeven uit geiser andernach

water proeven geiser

De uitbarsting van de geiser in de Eifel

De uitbarsting zelf is een bijzonder fenomeen om mee te maken. De spanning wordt natuurlijk opgevoerd, want niemand weet exact wanneer de uitbarsting begint. Tot de koperkleurige stenen beginnen te sissen en borrelen. Dan weet je dat de geiser bijna begint te spuiten en je klaar moet staan met je camera. De geiser spuit niet altijd even hoog, maar gemiddeld komt het water tussen de 40 en 60 meter hoog.

geysir andernach eifel duitsland

Hoe is de geiser ontstaan?

Vroeger, zo rond 1900, werd er in dit vulkanische gebied koolzuurgas gewonnen. Later werden deze boorgaten weer gesloten. Rond de eeuwwisseling werd er opnieuw geboord en toen ontstond Geysir zoals deze nu is. Ook dit boorgat werd gesloten, maar men zag wel mogelijkheden voor toerisme. In 2006 kwam daar groen licht voor en zijn er voorzieningen getroffen om de geiser vaker te laten uitbarsten ten behoeve van het toerisme. In Wallenborn is een soortgelijke koudwatergeiser te zien, die een stuk minder hoog wordt als hij uitbarst.

De uitbarsting van de geiser in de Eifel

Overnachten in Andernach

De streek rondom het Midden-Rijn gebied is een prachtige plek om vakantie te vieren. Er is in de omgeving genoeg te doen. Het plaatsje Boppard is bijvoorbeeld erg leuk om te bezoeken, maar de grote stad Koblenz is ook de moeite waard. Zelfs Bonn is aan te rijden, al vind ik dat zelf niet zo’n hele leuke stad. Andernach is ook een prima tussenstop op weg naar Zwitserland of Oostenrijk. Een goede plek om te overnachten in Andernach is bijvoorbeeld Gasthous Stammbaum of Keller Höhe.

zicht op de rijn bij Andernac

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in