De Mozesbrug, een uniek stukje NederlandNederland staat wereldwijd bekend om zijn prachtige waterwegen, historische molens en uitgestrekte tulpenvelden. Maar tussen al deze bekende iconen ligt een wat minder bekende loopgraafbrug waar je met droge voeten door het water kunt lopen. Dit mooie plekje is zowel historisch als architectonisch indrukwekkend. Het heet: de Mozesbrug. Het is de enige plek ter wereld waar je deze ervaring kunt meemaken. Het is dan ook een bestemming in eigen land die je zeker een keer moet bezoeken. Je vindt de Mozesbrug in Halsteren bij Fort de Roovere.

Lees ook: 100 mooie plekken in Nederland om te bezoeken

Een stukje geschiedenis

De Mozesbrug is een kunstwerk en maakt deel uit van de West-Brabantse Waterlinie. Dit is een verdedigingslinie die in de 17e eeuw werd aangelegd om het gebied te beschermen tegen invallen. Fort de Roovere, waar de brug zich bevindt, is een belangrijk onderdeel van deze linie. De waterlinie zelf speelde een belangrijke rol in de verdediging van het land door het gecontroleerd laten overstromen van gebieden, waardoor vijandelijke legers werden vertraagd.

Uitzicht vanaf de Pompejus toren op de Mozesbrug

Het ontwerp van dit kunstwerk

De Mozesbrug, ook wel de “Loopgraafbrug” genoemd, is ontworpen door RO&AD Architecten. De naam “Mozesbrug” is geïnspireerd op het Bijbelse verhaal van Mozes die de Rode Zee in tweeën spleet. Net als in dit verhaal lijkt de Mozesbrug het water te splijten, waardoor bezoekers als het ware door het water lopen zonder nat te worden.

De brug is gemaakt van Accoya hout, een duurzame en milieuvriendelijke houtsoort die bestand is tegen rot en water. Dankzij het slimme ontwerp blijft de brug bijna onzichtbaar vanaf de afstand, wat bijdraagt aan het gevoel van een verborgen pad door het water. De zijkanten van de brug reiken net boven het wateroppervlak, waardoor een optische illusie ontstaat dat de bezoekers door het water lopen.

Lopen door de Mozesbrug in Halsteren

De Mozesbrug bezoeken

Een bezoek aan de Mozesbrug vond ik een bijzondere ervaring. Parkeren kun je bij het parkeerterrein van Fort de Roovere. Van daaraf is het nog een paar minuten lopen naar de burg zelf. Je komt via een leuk koffietentje met de naam de Schaft waar je vooraf of achteraf wat kunt drinken. Ook zie je de Uitzichttoren Pompejus al van ver. In de omgeving kun je verschillende wandelingen maken, wat ik zeker kan aanraden. Het is een prachtige omgeving. Het is natuurlijk ook heel leuk om Fort de Roovere zelf te bezoeken. Het is prachtig gerestaureerd en biedt inzicht in de Nederlandse militaire geschiedenis. Bezoekers kunnen genieten van wandelingen door het fort en de omliggende natuur, wat het een perfect dagje uit maakt voor zowel geschiedenis- als natuurliefhebbers. Meer informatie hierover lees je op deze website.

De Schaft Halsteren

Waarom zou je deze plek bezoeken?

Je vraagt je misschien af waarom je deze mooie plek in Nederland zou bezoeken? Wie niet in Brabant woont, heeft toch een aardige rit voor de boeg. Toch zijn er veel redenen om de Mozesbrug op je bucketlist te zetten:
  • Het is een unieke ervaring, er is namelijk geen andere soortgelijke brug in de hele wereld
  • De brug heeft een historische betekenis, het biedt een kijkje in de militaire geschiedenis van Nederland
  • De prachtige omgeving is heerlijk om te wandelen, te genieten van het uitzicht op de Pompejus toren en lekker wat te drinken bij de Schaft
  • Voor wie van fotograferen houdt is het een bijzonder stukje kunst om vast te leggen in een mooie omgeving
  • Je steunt dit duurzame initiatief

De Pompejus toren in Halsteren

Verborgen parel

De Mozesbrug is een verborgen parel die wacht om door jou ontdekt te worden! Een mooie mix van geschiedenis, natuur en architectonische innovatie die bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Of je nu een geschiedenisfanaat, natuurliefhebber of architectuurliefhebber bent, de Mozesbrug is een bestemming die je niet mag missen. Plan je bezoek en ervaar zelf deze bijzondere plek in Nederland. Combineer met een bezoekje aan de leuke stad Bergen op Zoom!
De Mozesbrug Halsteren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in