17 x mooie plekken en bezienswaardigheden in WürzburgWürzburg is een Duits stadje dat bekend is als startpunt van de Romantische Strasse. Een route langs allerlei charmante Duitse dorpjes die doorloopt tot het alom bekende kasteel Neuschwanstein, aan de voet van de Alpen. Zeker de moeite waard om een keer te fietsen of te rijden. Wij kozen er dit keer voor om een klein stukje te rijden en bekeken het plaatsje Würzburg als beginpunt uitgebreid. Een heel sfeervol stadje, waar bij mooi weer de mensen op de oude brug wijntjes drinken met uitzicht op de Main. Ik vond het dik genieten!

Lees ook: Romantische Strasse, tips en bezienswaardigheden

Wat doen in Würzburg?

Wij vroegen ons vooraf af wat er te doen was in Würzburg. Dat bleek heel wat. Ik heb tips verzameld uit boekjes, van reisblogs en van locals. Zo vonden we een heel gezellig lunchtentje, liepen we de brug op voor een mooi uitzicht over de stad en de rivier en liepen we langs alle bezienswaardigheden, die ik hier allemaal zal noemen. We hebben er een logische looproute van gemaakt, die je zo kunt overnemen als je wil. De plekken staan in volgorde genoemd en je kunt ze zo in Google Maps invoeren om een mooi rondje te wandelen. Hierbij 17 x mooie plekken en bezienswaardigheden in Würzburg!

Overzicht Würzburg
Uitzicht op Würzburg en de rivier Main

Alte Mainbruecke/oude hoofdburg

De Mainbrueke of oude hoofdbrug (1543) is misschien wel de belangrijkste ontmoetingsplek van de stad. Versierd met heiligenbeelden is het een prachtige brug, die meerdere malen gerestaureerd en hersteld is. Wij waren er in het voorjaar op een mooie dag. Iedereen leek zich verzameld te hebben op de brug. Er is een klein tentje wat wijn verkoopt en zo’n beetje iedereen stond ergens op de brug te genieten van de zon. Was echt een heerlijk sfeertje, dus ik zou je zeker aanraden om hier ook een lekker wijntje te drinken. Je kunt de brug helemaal naar de overkant lopen en daar de klim maken naar de vesting Marienberg, het Normannisches Landhaus en de Japanse tuin. De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers.

Alte Mainbruecke/oude hoofdburg
Alte Mainbruecke
wijn op de brug in wurzburg
Wijnstalletje op de brug

Vesting Marienberg

Vesting Marienberg of Marienburg torent hoog boven de stad uit. Omgeven door wijnranken is dit een prachtige plek, van waar je een mooi uitzicht hebt op Würzburg. De vesting is volledig verwoest in de oorlog, maar mooi heropgebouwd in 1990. Er zitten nu twee musea in het gebouw.

Vesting Marienberg Würzburg
Vesting Marienberg

De Residenz

Dit barokke gebouw heeft niet voor niets de status UNESCO Werelderfgoed gekregen. Dit paleis is gebouwd in de 18e eeuw door Balthasar Neuman en was vroeger het huis van de prins-bischoppen Lothar Franz en Friedrich Carl von Schönborn. Je vindt hier ook de grootste fresco ter wereld, boven de trap. Voor het gebouw staat een fontein waar kinderen graag wat verkoeling zoeken. Je kunt het paleis ook van binnen bekijken, je moet dan wel een kaartje kopen.

De Residenz
De Residenz

Hofkerk

Naast de residentie van Würzburg staat de hofkerk. Dit is misschien wel het meest bezienswaardige stukje van het paleis. Het interieur is rijk versierd is met schilderingen, beelden en ornamenten. Via een klein poortje naast de Hofkerk kom je terecht in de Hofgarten.

Hofgarten

De Hofgarten is werkelijk prachtig. Heerlijk om over de paden te struinen en te zien wat er allemaal groeit en bloeit. Ook staan er diverse beelden verspreid door de tuin en ook een fontein ontbreekt natuurlijk niet. Deze hoftuin is gratis te bezoeken, ook zonder kaartje voor het paleis.

17 x mooie plekken en bezienswaardigheden in Würzburg hofgarten
Hofgarten Würzburg

Cathedraal Würzburg

De Cathedraal van Würzburg vind je vlak naast de Neumünster kerk. Hier vlakbij zit ook Motel One, een hotel dat ik zeker kan aanraden als je in Würzburg overnacht. De kathedraal is gerenoveerd en heeft een barok interieur met stucwerk. Je kunt er rondleidingen op afspraak krijgen. Meer informatie daarover vind je hier.

Cathedraal wurzburg

Neumünster kerk

De Neumünsterkerk heeft twee torens in barokke stijl, terwijl het interieur juist weer in Rococo stijl is. Wat mij betreft is dit niet per se een must see, maar je komt er vanzelf langs en dan is het wel weer leuk om even te bekijken.

Neubaukirche

De Neubaukirche is een voormalige universiteitskerk en een ontheiligde renaissancekerk in Würzburg, die tegenwoordig dienst doet als auditorium voor de universiteit van Würzburg. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste kerkgebouwen uit de Renaissance ten noorden van de Alpen. De bouw begon in 1583 door bouwmeester Georg Robin en werd, nu in puin, voltooid door Antonio Petrini en Joseph Greissing, die tussen 1696 en 1704 voornamelijk de bovenste torenverdiepingen herbouwden, inclusief de koepel en de lantaarn. Na ernstige schade in de Tweede Wereldoorlog werd de nieuwe kerk tussen 1970 en 1985 herbouwd.

Neubaukirche kerk
Neubaukirche

Marktplein

Wij parkeerden vlakbij het Marktplein, dat door de Duitsers natuurlijk Markplatz wordt genoemd. Het marktplein is behoorlijk groot en toen wij er waren stond er een meiboom en vele kraampjes. De locale bevolking deed zijn boodschappen, maar ze aten ook een visje. Het marktplein is verdeeld in twee delen: de benedenmarkt en Oberer markt. De Casteller Reiter Statue is de obelisk die je ziet, ook vind je hier de Marienkapelle en het Falkenhaus.

Marktplein Würzburg
Marktplatz

Marienkapelle

De Marienkapelle (Mariakapel) heeft een heftige geschiedenis. In de 14e eeuw was hier een moerasachtige gebied en was er een Joodse buurt. De Joden kregen de schuld van de pest en daardoor werden ze vervolgd. Sommige Joden staken zichzelf daarbij in hun huizen in brand. De Synagoge uit 1147 is verwoest, er staat nu een houten kapel.

Falkenhaus

Het Falkenhaus is het huis met de rijk versierde gele rococo gevel. Hij staat achter de Marienkapelle en valt direct op. Momenteel zit hierin nu het plaatselijke toeristenkantoor en een bibliotheek. Het grenst aan een plein met vele terrassen, in de zomer is het er gezellig druk. Het gebouw kent een geschiedenis van verschillende eigenaars en verwoestingen, oa in de oorlog. Steeds werd het weer opnieuw opgebouwd of gerestaureerd tot de huidige staat. Het heeft in het verleden ook de functie als concertzaal gehad.

Falkenhaus
Falkenhaus

Grafeneckart

Grafeneckar is het oudste deel van het Rathaus. De 55 meter hoge toren is van ver te herkennen. Dit gebouw is leuk om van alle kanten te bekijken, dat geeft steeds weer een ander beeld. Meer informatie over dit bouwwerk vind je hier.

Stadhuis

Als je de hoofdbrug af loopt aan de kant van het centrum, kom je al snel terecht bij het stadhuis van Würzburg te zien. Dit werd tussen 1898 en 1905 gebouwd en na de oorlog gerestaureerd. De Four Tubes Fontein staat ervoor en is een welkome bron voor verkoeling. Kijk ook even naar het rode gebouw hier tegenover, dit is het Rathaus.

Wunschlos Glücklich

Eén van de leukste restaurantjes vonden wij Wunschlos Glücklich. Reserveren is hier wel gewenst, dus mocht je daar willen ontbijten of lunchen, dan zou ik via de website ruim op tijd reserveren. Dat hadden wij niet gedaan, maar we hadden geluk dat er binnen een plekje was. Helaas niet buiten, wat we liever hadden gedaan vanwege het mooie weer. We hebben wat dingen van de ontbijtkaart en de lunchkaart besteld en eigenlijk was alles lekker. Het interieur binnen is wat vintage en kinderen zijn zeer welkom, er is zelfs een hele speelplek.

Wunschlos Glücklich
Wunschlos Glücklich

La Rue 04

Een andere leuke plek voor ontbijt of lunch is La Rue 04. Dit schattige koffietentje is altijd gezellig druk. Het is ontzettend leuk ingericht en de kaneelbroodjes zijn een aanrader. Het brood met avocado ook. Je kunt er alleen niet buiten zitten.

La Rue 04
La Rue 04

Museum Im Kulturspeicher

Dit museum zit in een oude graanopslag aan de haven. Voor wie van moderne kunst houdt is dit een prachtige museum. Het ligt ook mooi zo tussen de wijnvelden.

Museum Im Kulturspeicher
Museum Im Kulturspeicher

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in